25 Ocak 2015 12:07

Siyanür ve taş ocağı tepkisi birleşti

Ordu Fatsa’da, siyanürle altın ayrıştırma yapacak olan maden işletmesine ve Kumru’da taş ocağı için yapılan ağaç kesimine yönelik tepki sokakları yeniden hareketlendirdi.

Paylaş

Ordu Fatsa’da, siyanürle altın ayrıştırma yapacak olan maden işletmesine ve Kumru’da taş ocağı için yapılan ağaç kesimine yönelik tepki sokakları yeniden hareketlendirdi.    

Fatsa’da yapılan siyanüre karşı yürüyüşe Kumru’da taş ocağı için 7 bin 200 ağaç kesimine karşı mücadele edenler de katıldı. Cumhuriyet Meydanı’na kadar yapılan yürüyüşe İstanbul’da yaşayan Fatsa ve Ünyeliler de katıldı. 

Cumhuriyet Meydanı’nda Fatsa Ünye Doğa Platformu adına konuşan Özge Yağcı, “Bugün burada, köylerimizin düşmanı siyanürcü şirket ve gözünü para bürümüş hükümetten canımızı kurtarmak için, çığlığımızı tüm dünyada duyurmak için toplandık. Köylerimizde bir hayalet dolaşıyor. Ağaçlarımızı, suyumuzu ve toprağımızı yiyerek büyüyen bir canavar. Hepimizin bildiği gibi bu topraklar işgal altında. Bugün şirketlerin eli değiştirilen yasalarla güçlendirilmiştir. Karadeniz Bölgesi’nde doğa talanlarının artmasının en büyük nedenlerinden biri de budur. Siyanürle altın ayrıştırma Avrupa’da 2010 yılında yasaklandı. Bizler buradan İngiliz şirketine soruyoruz. Avrupa’da neden siyanürle altın ayrıştırması yapmıyorsunuz? Aynı soruyu hükümete de soruyoruz. Maden siyanürün çevreye zararı yok, vatana, millete hayrı var da bu siyanür neden Avrupa ülkelerinde kullanılmıyor?” dedi.

Kumru’da yapılmak istenen taş ocağı karşı mücadele eden köylüler adına konuşan Ahmet Öbelik de, “Taş ocağı ile sit alanı yok ediliyor. Turizm ve piknik alanlarımız yok ediliyor. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki basın açıklaması tamamlandıktan sonra araçlarla konvoy halinde siyanürle altın ayrıştırması yapılmak istenen alana hareket edildi. İşletmeye giden yolu kesen jandarma geçişe bir süre izin vermedi. Tartışmalar sonrası yol açıldı ve halk yürüyerek maden sahasına çıktı. 

‘ÇOCUKLARIMIZ İÇİN’

Şükran Aksu: Torunlarımızın geleceği için yürüyeceğiz. Bu topraklardan geçimimizi sağlıyoruz. İstanbul’daki çocuklarıma köyde yaptıklarımı gönderiyorum. Toprağımızı savunacağız.

Hatice Duman: Bir parça toprağımız, evimiz olsun diye çalıştık, çabaladık. Şimdi siyanür nedeniyle toprağımız, evimiz yok edilecek. Çocuklarımız için çalışıyoruz.

Hasan Şentepe: Doğayı korumak, yani vatanımızı korumak adına sesimizi yükseltiyoruz. 

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu Kobanê’ye ‘selam’ gönderdi!

SONRAKİ HABER

Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa