25 Ocak 2015 09:18

Kapsam dışının imzasıyla grev oylaması yapılıyor

Metal patronlarının sendikası MESS, Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin 29 Ocak’ta başlayacak olan grevini engellemek için antidemokratik yasalara sarıldı. Sendika üyesi olmayan kapsam dışı personelden alınan imzalarla pazartesi ve salı günü 8 fabrikada grev oylaması yapılacak. Bu durumun işçi iradesine saygısızlık olduğunu dile getiren Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, bu saldırılara boyun eğmeyeceklerini belirterek “Oylamalardan greve evet sonucu çıkacak” dedi.

Paylaş

Muzaffer ÖZKURT
Vedat YALVAÇ

Metal patronlarının sendikası MESS, Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin 29 Ocak’ta başlayacak olan grevini engellemek için antidemokratik yasalara sarıldı. Sendika üyesi olmayan kapsam dışı personelden alınan imzalarla pazartesi ve salı günü 8 fabrikada grev oylaması yapılacak. Bu durumun işçi iradesine saygısızlık olduğunu dile getiren Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, bu saldırılara boyun eğmeyeceklerini belirterek “Oylamalardan greve evet sonucu çıkacak” dedi. 

29 Ocak’ta 42 fabrikada 15 bin metal işçisinin çıkacağı grev öncesi patron sendikası MESS’in isteği üzerine 8 fabrikada grev oylaması yapılacak. Grev oylaması için kapsam dışı personelden zorla imza toplanırken, toplanan imzalar da İŞKUR’a çalışanlar tarafından değil bizzat işyerinin görevlendirdiği kişiler tarafından götürüldü. MESS, bun yandan da grev oylamalarını da 09.00 ile 13.00 arasında yaptırarak, oylamaya katılan işçi sayısını azaltma çabası içerisinde. MESS’ten ayrılarak sözleşme imzalamak isteyen patronların da MESS tarafından tehdit ettiği belirtilirken, greve günler kala baskının daha da artacağı bildirildi. 

KABUL EDİLEMEZ

Yaşanan gelişmelere ilişkin gazetemize konuşan Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, grev oylamalarını patronların talep etmesinin ve buna çanak tutan yasaların işçi iradesine saygısızlık olduğunu söyledi. Göktaş, “Çünkü kapsam dışı, grevden etkilenmeyecek, grevle alakası olmayan, toplusözleşmeyle alakası olmayan insanlardan alınan imzalarla grev oylamasına gidilmektedir. Bizim sürdürdüğümüz toplusözleşmede, sendikamızın üyesi olmayan beyaz yakalılardan imza alınarak grev oylaması yapılması kabul edilemez” diye konuştu. 

Artan baskılara da dikkat çeken Göktaş, şöyle devam etti: “Bu arada çeşitli baskılar oldu. Kapanırız, kapatırız, işten atarız gibi... Bunları hep yaşadık, yaşıyoruz da. Bu baskılara boyun eğmeyeceğimizi herkes biliyor. Şunu net ifade ediyoruz bedel de öderiz, bedel de ödetiriz. Bunun için tehdit, baskı bizi yolumuzdan geri döndürmez. Metal işçisini geri döndürmez. Metal işçisi düşük ücretle çalıştırılıyor ve daha da düşük ücretle çalıştırılmak isteniyor. Metal işçilerinin talebi haklı bir taleptir, herkes bu talebe kulak vermelidir. Grev oylamalarından da greve evet çıkacaktır.”

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Meslek odalarından, emek dostlarından ve dost sendikalardan greve yönelik olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Göktaş, bu desteğin grevle birlikte süreceğine inandıklarını kaydetti. Başka sendikalara üye ve sendikasız metal işçilerine de seslenen Göktaş, “Patrondan yana, işbirlikçi sendikal anlayışların metal işçilerine bir katkısı yoktur. Metal işçileri bunu bilmek zorunda ve bu bilinçle hareket etmelidir. Bu nedenle grevlere de desteğini sunmalıdır” diye konuştu. 

KAPSAM DIŞI ÇALIŞANLARA ÇAĞRI YAPILDI

Birleşik Metal-İş Sendikası grev oylaması öncesi yayınladığı bildiriyle kapsam dışı çalışanlara “Greve evet ya da geçersiz oy kullanın” çağrısında bulundu. 

Bildiride, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın ilk aşaması 29 Ocak tarihinde olmak üzere 20 Şubat tarihine kadar Osmaniye’de, Hatay’da, Mersin’de, Konya’da, Ankara’da, Düzce’de, Kocaeli’de, Bursa’da, İzmir’de, Eskişehir’de, Bilecik’te, Çorlu’da, İstanbul’da ve Gebze’de olmak üzere 42 fabrikada greve çıkacağı bilgisi verildi. Bu fabrikalarda patronlar sürekli zenginleşirken, işçilerin yoksullaştığı ve çalışma koşullarının ağırlaştığı kaydedilen bildiri, şöyle devam etti:  “Metal işkolunda 12 Eylül darbesi ile kurulan bir esaret düzeni var. Metal işkolunda işbirlikçi ve dayatmacı bir toplusözleşme düzeni var. Grup toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışanların dörtte birinin sendika ve toplusözleşme hakları gasbedilmiş durumda. Beyaz yakalı ya da kapsam dışı diye adlandırılan sizlerin, anayasal ve yasal haklarınızı kullanmanız engelleniyor. Onları bu esaretten kurtarmaya çalışan ise Birleşik Metal-İş ve onun onurlu üyeleridir. Birleşik Metal İş sendikası kapsam dışı diye adlandırılan çalışanların toplu iş sözleşmesinden faydalanarak sendikalı olması mücadelesi de veriyor. Ama sizlerin toplusözleşmeli çalışmanıza rıza göstermeyenler, bizlerin toplusözleşme mücadelemizi engellemek için sizi kullanmaya çalışıyorlar. Sizlerden tek bir ricamız var! Bizlerin hak arama yollarımızı tıkamak isteyenlere fırsat vermeyin. Bizler, sizlerle aynı saftayız! Baskı ve korkutma yoluyla imza almış olabilirler. Ancak oylama esnasında vicdanınızla baş başa kalacaksınız. Grevimize karşı vereceğiniz oy, kendinize, çocuklarınıza yapacağınız kötülük olacaktır. Sizden ricamız, grev oylamasında evet ya da geçersiz oy kullanmanızdır!”

ÖNCEKİ HABER

Botan Çayı faciasında ölenler de kusurlu bulundu

SONRAKİ HABER

'Kobanê zaferine dört sokak kaldı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...