25 Ocak 2015 00:50

Tacizden korunmak öğretilmeli

Cinsel Eğitim Derneği (CİSED) Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Cinsel Terapist Kemal Özcan ile çocuklarda cinsel taciz ve bundan nasıl korunacakları hakkında konuştuk.

Paylaş

Züleyha KARAER
Ankara

İyi bir cinsel eğitimin, çocuğa tacizden nasıl korunacağını öğreteceğini belirten Cinsel Terapist Kemal Özcan “Çocuğun cinsel organına ve mayo bölgesine, anne baba dahil kimse dokunamaz, dokundurulmaz, kimseye öptürülmez’’ dedi. Bu kuralın çocuğa öğretilmesi gerektiğini belirten Özcan, “Çocuğun sevilecek başka yeri kalmadı da mı cinsel organı seviliyor?’’ diye yanlış tavırlara tepki gösterdi.

Cinsel Eğitim Derneği (CİSED) Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Cinsel Terapist Kemal Özcan ile çocuklarda cinsel taciz ve bundan nasıl korunacakları hakkında konuştuk.

Çocukta cinsel aktiviteler nelerdir?
Çocukların cinselliği öğrenme şekilleri var, bu aileleri çok korkutur ama başka türlü de öğrenemezler. Doktorculuk, evcilik oynarlar; anne, baba olurlar. Aslında bunlar sosyal rollere hazırlıktır. Cinsel kimliğin, rollerin oturmasıdır da. Ondan sonra ne yaparlar? Arkadaşlarıyla birbirlerinin cinsel organlarını merak ederler, çıplak gezmeye çalışırlar. Aslında çocuk çıplak gezerken yarattığı etkiyi  ve bu sınırları zorlamanın nelere yol açtığını gözlemler. 

Çocuğa ayıp kavramı nasıl öğretilmeli?
Çıplak gezen çocuk davranışı karşısında anne, baba paniğe kapılmak yerine “Bak biz çıplak gezmiyoruz. Biz giyiniyoruz hadi sen de giyin üşüyebilirsin, istersen giyineceğin elbiseyi beraber seçelim” diyebilir. 3 yaşındaki bir çocuğun yanında çıplak gezilmemeli, gezdiğiniz zaman sınırları aşmış olursunuz. Ayıp duygusunu ve kendini saklamayı öğretmekte zorlanırsınız. Sırf cinsel eğitim vereyim, biz modern aileyiz diye çocuğun önünde sevişenler var. Bu modernlik değil, bu bir travma. 

Bir çocukta cinsel aktivitelerin başlamaması normal mi?
Doğal gelişim merak etmesi yönündedir. Bir çocuk cinsellikle ilgili şeylere çok kapalıysa, cinsellikle ilgili konulardan rahatsızlık duyuyorsa şunlar sorulmalı: “Ne var bu çocukta, onu bu kadar korkutan, uzaklaştıran cinsel taciz mi, cinsel travma mı? Kategorik olarak reddediyorsa, tiksiniyorsa bu duygular bir deneyimin göstergesidir. 

‘ABARTILI TEPKİ TRAVMAYA NEDEN OLUR’

İki çocuğun cinsel oyununda tacizden bahsedebilir miyiz?
İkisi de çocuksa, tacizden bahsedemeyiz. Asıl, büyüklerin yaptığı taciz. Çünkü o çocuk sorgulanacak, tanımadığı insanlara bunu anlatacak, defalarca konuşulacak, buyrun size travma. Cinsel kimliğini sorgulayacak, aile arasında bilinecek, herkes ona tuhaf tuhaf bakacak. Travma, abartılı tepki verilirse oluyor. Gören kişi daha olgun davranıp gelin bakalım neyi merak ediyorsunuz, erkek çocuk farklıdır kız çocuk farklıdır deyip bir takım kroki ve şemalarla belki beş dakikasını ayırıp açıklama yapsa olay bitecek. Asıl cinsel eğitimi ebeveynlere vermek gerekiyor. 

Her çocuk cinsel tacize uğrar mı?
Her çocuk cinsel tacize uğrama riskiyle karşı karşıya. Aile ilgisinin olmadığı, aile gözetiminde olmayan çocuklar cinsel tacize daha fazla uğruyor. Problemli, kalabalık ailelerde tacizci yakındadır; düşünülmeyecek bir kişidir. Bu bir amca, dayı, abi, kayın gibi herhangi birisi olabilir. Mahremiyet sınırlarının korunmadığı yerlerde cinsel taciz olabiliyor. 

TACİZ SONRASI İYİ YÖNETİLMEZSE FACİA OLUR

Taciz sonrası süreç nasıl yönetilmeli?
Burada cinsel tacizden daha örseleyici olan taciz sonrası yapılandır. Bazen cinsel taciz o kadar örseleyici olmayabilir. Evdeki bir dede çocuğu kucağına almış, kimse yokken çocuğun bacağını, kalçasını okşamış olabilir. Çocuk için bu durumun çok da bir anlamı yoktur. Ama bu olay iyi yönetilemezse bir aile faciasına dönüşür. Bu faciadan çocuğa büyük bir travma kalır.  

Yapılan hangi yanlışlar çocuğu cinsel tacize açık hale getirir?
Çocuğa sevginin nasıl verildiği önemli. Çocuğu dudağından öperseniz, cinsel organlarını öperek, okşayarak severseniz, çocuk sevginin o olduğunu zanneder. Bir başkası aynı şeyi yaptığında bunu bir sevgi ifadesi olarak algılar ve   bunun bir taciz olduğunu fark edemez. Bu davranışların taciz olduğunu, cinselliğin ne olduğunu kavrayabildiği 15-16 yaşlarında fark ediyor. Fark ettiğinde de depresyona giriyor ve yoğun bir çöküş başlıyor. 

Cinsel tacizde çocuk kendini korumakla yükümlü müdür?
Çocuğun gönüllülüğü olamaz, hayır. Örneğin banyodan çıkıp, çıplak koşuyor. Bu nasıl, çocuğun gönüllülüğü ya da kışkırtıcılığı olarak algılanabilir ki. Çocuğu korumakla yükümlü olan yetişkinin görevi onu giydirmek ve bunun yanlış olduğunu öğretmektir.  

OLAYDAN BÜYÜK TRAVMALARA NEDEN OLMAYIN’

Anne-baba, çocuklar arasında cinsel aktivitelerle karşılaştığında nasıl davranmalı?
BANA, meraktan birbirlerinin pipisini ellemiş biri yedi diğeri dokuz yaşında iki çocuk getirdiler. Anne görmüş kıyametleri koparmış,  ‘Çocuğumu taciz etti’ diye. Psikologlar, mahkemeler... Yani olayın kendisinden daha büyük travma yaratacak bir sürece girilmiş. Oysa bütün bu davranışların yerine meyve suyu ve kek eşliğinde  ‘Böyle şeyler yapmayın, büyüdüğünüz zaman merak edersiniz’ sohbeti daha faydalı olur.  

ÖNCEKİ HABER

Laikliğe saldırı, kadınların karar hakkının elinden alınmasıdır

SONRAKİ HABER

İnancın zaferi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa