21 Temmuz 2011 08:39

Hozan Beşir’in ikinci albümü yolda

İlk albümü Zindî ile müzikseverlerin beğenisi toplayan Hozan Beşir, ikinci albümüne hazırlanıyor. Kendi özgün sesi ve bağlama çalma tekniğiyle bir tarz yaratan Beşir, Haziran ayında başladığı albüm çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. Yeni albümünde 4 tane eserin söz ve m&uum

Hozan Beşir’in ikinci albümü yolda
Paylaş
Şerif Karataş

KULAĞINDAKİ EZGİLER

1973 yılının Newroz’unda Diyarbakır’da dünyaya gelen Hozan Beşir, babasının çaldığı yanık kavalın kendisi için oldukça önemli olduğunu belirterek, “Anne karnındayken bile bir etkileşim olmuştur diye düşünüyorum. Müzikal yaşamımda o dönemler beslendiğim kaynaklar tamamen ailemin dinlediği ve dile getirdikleri stranlardır. Mahzuni Şerif’in ‘Katil Amerika’ türküsünü babamdan bilirim. Mesela sonra annemin, dayımın, ninemin düğünlerde, yaslarda dillendirdikleri stranlar, lawijlar (ağıt) hâlâ kulağımdadır. Yaşım ilerledikçe müziğin ailemin dışında da varolduğunu gördüm. Kimi zaman ailemin hiç bilmediği dinlemediği insanlarla ailemi tanıştırdım. Kimilerini onlar da beğendi kimilerine de uzak durdular. Çünkü estetik algılarımız farklılaşmaya başlamıştı” dedi.

14 yaşında sazla tanışan Beşir, sazı babasının kendisine verdiği tek ve paha biçilemez bir hediye olarak gördüğünü dile getirdi. 1990’lı yıllarda üniversite sınavlarına giren Beşir, iki kez Dicle Üniversitesinde iki farklı bölümü kazandığını belirtti. Bu iki bölümü bitirmeden tekrar sınava girerek Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde anestezi reanimasyon bölümüne girdiğini ve bu bölümü bitirdiğini aktaran Beşir, iki farklı kozmopolitik şehirde birçok usta dengbêj ve sanatçıyla tanışma fırsatı bulduğunu ifade etti. Kürt, Türk ve dünya müziğinden etkilendiği isimlerin olduğunu söyleyen Beşir, bunlardan esinlediğini de aktardı. 1996’da Diyarbakır’da başladığı canlı sahne performans müzikal çalışmalarını sürdüren Hozan Beşir, müziğe olan sevgisinden dolayı mesleği olan anestezi reanimasyondan istifa ettiğini söyledi. Beşir, evli ve iki çocuk babası. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sadece hayatta kalmak için...

SONRAKİ HABER

Tutuklu gazeteciler AİHM’ye başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...