24 Ocak 2015 16:41

İnternet yasağına güvenlik kılıfı

Hükümet Anayasa Mahkemesinin (AYM) iptal ettiği internet yasağını genişletiyor. Güvenlik gerekçesini öne süren hükümetin verdiği yasa teklifiyle bir sitenin tümü kapatılabilecek!

Paylaş

Hükümet Anayasa Mahkemesinin (AYM) iptal ettiği internet yasağını genişletiyor. Güvenlik gerekçesini öne süren hükümetin verdiği yasa teklifiyle bir sitenin tümü kapatılabilecek! 

Geçen yıl şubat ayında çıkartılan yasayla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) internete jet hızıyla engelleme yetkisi veren düzenlemeye AYM’nin iptal kararından sonra hükümet internete yasak getiren düzenlemeyi Meclis gündemine getiriyor. 

Hükümet daha önce torba yasalar içine kamuoyunun itiraz etmeyeceği bazı düzenlemeler koyarken, aynı torba yasanın içine antidemokratik ve yasakçı düzenlemelerini sürdürüyor. 

Hürriyet’te yer alan habere göre torba yasa teklifine eklenen Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) ulusal güvenliği tehlikeye soktuğu gerekçesiyle internet sitelerine ‘İçerik çıkarma veya erişimin engelleme’ yetkisi genişletilerek ‘site kapatma’ yetkisine dönüştürüldü.
Kapatma yetkisine kılıf olarak ise, güvenlik gerekçesi gösterildi. 

Tasarıda Diyarbakır’da borç nedeniyle kesilen elektrikler sonrası artan gerilimi önlemek için, elektrik dağıtım şirketlerinin kayıp kaçak oranlarına esneklik geriliyor. Otoyol ve boğaz köprülerinden kaçak geçenlerin cezası da hafifliyor. 

HÜKÜMETİN YASAKTAKİ ISRARI

Hükümet geçen yıl şubat ayında çıkardığı yasayla TİB Başbakanı mahkeme onayı olmaksızın erişim engelleme yetkisini vermişti. Torba yasa teklifi 5 Şubatta Mecliste kabul edildi. Büyük tartışmalara neden olan yasaya ilişkin dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yasanın vetosu için çağrılar yapıldı. Gül twitter adresinden yasayı onayladığını ve “İki maddeyle ilgili kaygılar için yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek” açıklamasında bulunmuştu. 

Gül’ün düzenleme yapılacağı açıklamasının ardından Hükümet 26 Şubat’ta toplandı. Yapılan değişikle TİB Başkanı verilen engelleme kararına mahkeme şartı getirildi. Ardından yasa yasallaştı. CHP 17 Nisan’da AYM’ye  kabul edilen yasanın iptal için başvuruda bulundu. 10 Eylül’de Mecliste görüşmeleri yapılan torba yasaya son dakikada eklenen düzenlemeyle, TİB Başkanına verilen internet engelleme yetkisi genişletildi. Buna göre; ‘milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi’ gerekçeleri gösterilerek, 4 içinde yasağı uygulama yetkisi verildi. 

ERDOĞAN’IN İLK ONAYLADIĞI YASAYDI!

Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, ilk yasasını jet hızla onayladı. AYM’ye yapılan iptal başvurusu için kararını 3 Ekim’de açıkladı. Mahkeme, hükümetin TİB’e verdiği “4 saat içinde internet sitesi kapatma” yetkisini iptal etti. Böylece internet sitesi kapatmak ya da erişimi engellemek için ancak mahkeme kararı geçerli olabilecek hale döndü.
İnternette yasak getirmekte kararlı olan hükümet durmadı. Son alarak AKP Konya Milletvekili Kerim Özkul 19 Ocakta Meclise kanun teklifinde bulundu. Buna göre TİB Başkanına internet yasaklama yetkisi veren ve AYM’nin iptal ettiği düzenlemeyi yeniden gündeme taşıdı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Yol-İş topu genel kurula attı

SONRAKİ HABER

Yemen'de kriz büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...