24 Ocak 2015 00:45

Kaçak HES’i protesto edenler yargılanıyor

Dağı delerek köyden şehre indirilmek istendiği için kamuoyunda “Çılgın HES” olarak isimlendirilen Kavak HES projesinde yine bir ilk yaşanıyor.

Paylaş

Hamdi GÖKDENİZ
Artvin

Dağı delerek köyden şehre indirilmek istendiği için kamuoyunda “Çılgın HES” olarak isimlendirilen Kavak HES projesinde yine bir ilk yaşanıyor. Arhavi Asliye Ceza Mahkemesi, DSİ’nin 31 Mart 2014 tarihli “Kaçak ve can güvenliği açısından tehlikeli” yazısını gerekçe göstererek HES köprüsü üzerinde eylem yapan vatandaşlar hakkında “Çalışma hürriyetini engelledikleri” gerekçesiyle dava açtı. Oysa köprü, Artvin il encümen kararı ile “Kaçak ve halkın mal ve can güvenliğini tehdit ettiği” için 19 Kasım 2014 tarihinde yıkılmıştı.
Kavak HES projesi için yapılan kaçak köprü yıkılmakla kalmadı, Kavak HES projesinin ÇED raporu da “Hileli ve 7 ayrı noktada usulsüz” olduğu için Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Arhavi Cumhuriyet Savcılığı, 17 Temmuz 2014 tarihinde kaçak köprünün yıkılması için eylem yapan 5 kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istiyor.
Duruşmada Arhavi Doğa Koruma Platformu destekçileri ve Gazeteci Remzi Öncel’in avukatlığını Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu yaptı. Şantiye köprüsünün ulaşıma kapatılması suretiyle şirketin zarara uğratıldığı ve çalışma hürriyetinin gasbedildiğini iddia eden şirket çalışanı, sanıkların cezalandırılmasını istedi. Yaşam savunucuları ise söz konusu köprünün kaçak yapıldığını belirterek, “Biz yasal olmayan köprü üzerinde basın açıklamasını yapacaktık, fakat saldırıya uğradık ve basın açıklamasını gerçekleştiremedik. Şirket beton aracını isteseydi Karayollarına ait yasal olan Konaklı köyü güzergahındaki yoldan çalışma yerine ulaştırabilirdi. Şirket betonun bozulmasından dolayı uğradığı zararın zeminini kendisi hazırlamıştır’ dedi ve suçlamayı kabul etmedi.
Duruşma, yeni tanıkların ve olay yerinin keşfi için 2 Nisan 2015 tarihine ertelendi.

ÖNCEKİ HABER

Trabzon, Sivas'ı üç golle geçti

SONRAKİ HABER

Köylü sanki taş yiyecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...