21 Temmuz 2011 08:16

'Elimin kiri ekmeğe değecek ki hoş gelsin'

Binalar arasına sıkışmış eski bir toprak evde demlik, tencere ve tava gibi mutfak eşyalarını tamir eden Zafer Demir, 1955'te kalaycılıkla başladığı tamircilik mesleğini sürdürüyor. Bakırın yerini çelik, alüminyum, emaye ve plastik gibi maddelerin almasıyla 1970 yılında mesleğini değiştirmek zorunda kalan Demir, yarı Türkçe yar

'Elimin kiri ekmeğe değecek ki hoş gelsin'
Paylaş
Nazan Sala / Güler Can

Binalar arasına sıkışmış eski bir toprak evde demlik, tencere ve tava gibi mutfak eşyalarını tamir eden Zafer Demir, 1955'te kalaycılıkla başladığı tamircilik mesleğini sürdürüyor. Bakırın yerini çelik, alüminyum, emaye ve plastik gibi maddelerin almasıyla 1970 yılında mesleğini değiştirmek zorunda kalan Demir, yarı Türkçe yarı Azerice kendine has üslubuyla "Elimin kiri ekmeğe değecek ki hoş gelsin. Men o ekmekten zevk alayım" diyor.

Van'da Şerefiye Mahallesi'nde yeni yapılan yüksek binaların arasında eski bir toprak evde 1970 yılından bu yana tencere, tava ve demlik gibi mutfak eşyalarını tamir eden 65 yaşındaki Zafer Demir, 1955 yılında başladığı kalaycılık işinin zaman içerisinde yok olmasıyla birlikte tamircilik yapmaya başladığını belirtiyor. İran Azerilerinden olan Demir, kalaycılık mesleğinin dedesinden babasına ve babasından kendisine geçen bir meslek olduğunu ifade ediyor.

Bakırın yerini, çelik, alüminyum, emaye ve plastik gibi eşyaların almasıyla 1970 yılında mesleğini değiştirmek zorunda kaldığını ifade eden Demir, yeni mesleği olan tamircilik ile birlikte kazanlar, bakraçlar, tencereler yapmaya başladığını ve üretici duruma geldiğini belirtiyor.

Üretmenin verdiği mutluluk ve heyecanı hiç kaybetmediğini söyleyen Demir, üretimi kendisine ait olan açılır, kapanır bir mangal ile Van'da isminden söz ettirmiş durumda. İşine aşık olduğunu, hiçbir zaman çok para kazanmayı hayal etmediğini, her zaman zevkle ve emekle yapacağı işi tercih ettiğini dile getiren Demir, "Elimin kiri ekmeğe değecek ki hoş gelsin. Men o ekmekten zevk alayım" diyerek, emeğin önemine işaret ediyor. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Jitemcilerin davası ertelendi

SONRAKİ HABER

Albay Çiçek: Yaptıklarımdan Başbuğ’un da haberi vardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...