23 Ocak 2015 07:54

Karne sevincini ana dillerinde yaşadılar

Diyarbakır'da geçen yıl eğitime açılan Türkiye'nin ilk Kürtçe ilkokulu, ilk Kürtçe karnelerini dağıttı. Cizre'de Kürtçe eğitim veren Bêrîvan İlkokulu'nda eğitim gören 72 öğrenci de, eğitim-öğretim yılının ilk yarı yılını tamamlayıp, karnelerini aldı.

Paylaş

Diyarbakır'da geçen yıl eğitime açılan Türkiye'nin ilk Kürtçe ilkokulu, ilk Kürtçe karnelerini dağıttı. Karne dağıtım törenine katılan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, "Diyoruz DTK olarak yani Kürt meclisi olarak; bundan sonra sadece Cizre, Yüksekova ve Diyarbakır değil başka yerlerde istiyoruz okullar açalım. Bunun için halkın desteği gerekiyor." dedi. 

Diyarbakır'da 15 Eylül 2014 tarihinde eğitime açılan Kürtçe ilkokul, aynı gün valilik tarafından kanunsuz olduğu gerekçesiyle mühürlenmişti. Ancak mühür, dönemin DBP Diyarbakır Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt tarafından sökülmüş ve okul yeniden eğitime açılmıştı. Bağlar ilçesinde Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin (Kürdi-Der) öncülüğünde, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Eğitim-Sen’in desteğiyle açılan Ferzad Kemanger İlkokulu'na devam eden yüzden fazla öğrenci için bugün karne töreni düzenlendi. 

Törene katılan DTK Eş Başkanı Selma Irmak, yıllardır devam eden savaşın zor bir mücadele olduğunu belirterek, "Çok sayıda çocuk katledildi, çok sayıda genç hayatını kaybetti. Kürtler çok acı çekti ama bu aşamaya ulaştık. Daha bitmedi, devam ediyor. Okulumuz açıldı ama ne kadar zorluklarla açıldığını gördük. Bu okulda polisler savaşan eylemciler gibi gaz bombaları attı, coplarla çocukları buradan çıkardılar kapıları zincirlediler bir travma yaşattılar. Kürt dilinden bahsedildiği zaman acı ve keder aklımıza geliyor. Diyoruz şehitlerin sayesinde halkın desteği ve mücadelesi sayesinde bugünleri de gördük. Onun diyoruz DTK olarak yani Kürt meclisi olarak bundan sonra sadece Cizre, Yüksekova ve Diyarbakır değil başka yerlerde istiyoruz okullar açalım. Bunun için halkın desteği gerekiyor." diye konuştu. 

Okulun açılmasına ilk önce kimsenin inanmadığını belirten Irmak şöyle devam etti: "Bir sistem gibi eskiden aileler çocuklarımızı göndersek gelecekleri ne olacak diye soruyordu ama onların inançlarıyla okulu açtık ve artık öyle bir endişe kalmadı. Bu dile sahip çıktılar. 4 çocukla başladı ve bugün 100'den fazla öğrencisi var okulun. Bu okul resmi değil devlete göre. Bunun için öğretmenlerimiz gönüllü. Önümüzdeki günlerde sınıflar sayısı artacak. Hükümet artık gözlerini bu dille kapatmamalı artık kabul etmeli. Tanklarla bu dili yasaklayamadınız, gaz bombalarıyla da yasaklayamazsınız. Biz bu dili konuşacağız yazacağız. Kanunlar değişmeli. Biz halkların kültürüne göre okulların açılmasını istiyoruz. Bunun için de Anayasa değişikliğiyle belediyeler bünyesinde açılmalı. Sadece Kürtçe değil diğer dillerde bu gerekli." 

DBP Diyarbakır Eş Başkanı Hafize İpek ise okula devam edenlerin gelecekleri açısından ana dillerini öğreneceklerini kaydetti. İpek, "Hangi aileler çocuklarını bu okula gönderiyorsa o aileler de çok şanslı. Çok aile var, çocuklarının anadilde eğitim almasını istiyor ancak şansları ve imkanları yok. Kimliğiyle diliyle eğitim alacaklar ve vatanlarına hizmet edecekler çocuklarımız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. 

NİHAT'IN KARNESİ, BOŞ SIRAYA BIRAKILDI

ŞIRNAK'TA DA ANA DİLİNDE KARNE SEVİNCİ VARDI
Eğitim ve öğretim yılının başlangıcında Diyarbakır ve Hakkari'de açılan iki okulla birlikte eğitime başlayan Kürtçe okullardan Şırnak'ın Cizre ilçesindeki Bêrîvan İlkokulu'nda (Dibistana Seretayî ya Bêrîvan) eğitim gören 72 öğrenci, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılının ilk yarıyılını tamamladı. Eğitim yılının ilk bölümünü geride bırakan öğrenciler, bugün okullarına karnelerini almaya gittiler.

Karnelerini alan öğrencilerin duydukları coşku ve sevinç yüzlerine yansıdı. Karnelerin dağıtılmasının ardından okul öğretmenleri, öğrenci ve velileri ile Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret'in de katılımıyla basın açıklaması yapıldı.

15 Eylül 2014'de, Kürtçe eğitim vermek üzere okullarının halkın desteğiyle açıldığını ve bütün dünyanın gündemine oturduklarını söyleyen okul eğitmenlerinden Yunus Orak, büyük baskılarla karşılaştıklarını hatırlattı.

Halkın, okullarının kapısına vurulan mührü kırması üzerine çocuklara Kürtçe eğitim vermeye devam ettiklerini anlatan Orak, "Baskı ve buna karşı verilen direnişle bir yarıyılı geride bıraktık" diyerek, herkesin anadilde eğitim için okullarını sahiplenmesi gerektiğini söyledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Nihat’ın sınıfında buruk karne sevinci

SONRAKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz'ı öldüren polise verilen cezaya itiraz iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa