23 Ocak 2015 01:08

İşçi bu masanın neresinde duruyor?

Danone Tikveşli’de hiçbir üyesi olmadığı halde yetkili olduğunu söyleyen Tek Gıda-İş, internet sitesinden yaptığı duyuruyla patronla toplusözleşme görüşmelerini sürdürdüğünü açıkladı.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Danone Tikveşli’de hiçbir üyesi olmadığı halde yetkili olduğunu söyleyen Tek Gıda-İş, internet sitesinden yaptığı duyuruyla patronla toplusözleşme görüşmelerini sürdürdüğünü açıkladı. Kendi sorunlarına kayıtsız kaldığı gerekçesiyle Tek Gıda-İş’ten DİSK/Gıda-İş’e geçen işçiler ise tepkili. Fabrikada çalışan sayısının 132 olduğunu ve şu an Tek Gıda-İş’in tek bir üyesinin bile olmadığını dile getiren işçiler “İşçi bu masanın neresinde” diye sordu. DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan ise referandum çağrısını yineleyerek, Tek Gıda-İş’i işçilerin iradesine saygı göstermeye çağırdı. 

“Sendika dediğin işçiyi temsil eder” diyen  İşyeri Baştemsilcisi Nejdet Çalışkan, “Yapılan açıklamayı görünce şok oldum. Bir tane masa var bir tarafta patron bir tarafta sendika var. İşçi bu masanın neresinde. Ben birinin alıcı birini satıcı olarak görüyorum. Ancak ortada ürün yok. Tek Gıda-İş olmayan bir şey üzerinden pazarlık yapıyor” diye konuştu.

90 gündür kapı önünde kurdukları çadırda direndiklerini, eylemler yaptıklarını ifade eden Çalışkan, Tek Gıda-İş ile hiçbir bağlarının olmadığına dikkat çekti. 

TEK GIDA-İŞ 2011 YILINDAN BERİ UĞRAMIYOR

2011 yılından beri Tek Gıda-İş ile bağlarının olmadığını dile getiren Nejdet Çalışkan, “Hazırlanmış taslaktan da haberimiz yok. Hiç kimse gelip gitmedi. 2011’den 2013 yılına kadar sendikadan hiçbir haber almadık. 2013 yılında bölge seçimleri olduğu için beni aradılar. Seçimlerimiz var. Tek listeyle giriyoruz. Seni de yazalım dediler. Kabul etmedim. O zaman delege ismi söyle dediler. Ben onu da kabul etmedim. Bizim adımıza yetki başvurusu yapılmış. Ama haberimiz yok” dedi. 

TEK GIDA-İŞ DEFTERİNİ KAPATTIK

“O masada o kadar komik şeyler oluyor ki. Tek Gıda-İş, patronun bazı işçileri satın aldığını,  DİSK/Gıda-İş’le ilgili sürecin bundan dolayı yaşandığını söylemiş. Kim kimi satmış o masada görülüyor. Biz 132 arkadaş tek vücut olmuş durumdayız” diyen Çalışkan, Tek Gıda-İş’i de, yaptığı görüşmeyi de hazırladığı taslağı da tanımadıklarını belirtti. Bunun bir sendika açısından utanç verici olduğunu belirten Çalışkan, patronu üye oldukları DİSK/Gıda-İş’le masaya oturmaya çağırdı.
Patronun Tek Gıda-İş’le masaya oturmasına tepki gösteren İşyeri Temsilcisi Serkan Kastı da, patronun DİSK/Gıda-İş’le masaya oturmak istememesini şöyle açıkladı: “Çünkü 10 yıldır kaybettiklerimizi DİSK/Gıda-iş’le hazırladığımız taslakla geri istiyoruz.” Tek Gıda-İş defterini kapattıklarını söyleyen işyeri temsilcisi Kastı, bundan sonra DİSK/Gıda-İş’le yola devam edeceklerini ve patronun kendi iradesine saygı göstermesini istedi. 

TEK GIDA-İŞ’TEN TİS AÇIKLAMASI 

Tek Gıda-İş kendi sitesinde yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Daha önce yaptığımız açıklamalar doğrultusunda; yargı sürecinin tamamlanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı DANONE-TİKVEŞLİ’de Tek Gıda-İş Sendikasının yetkili olduğuna dair belgeyi gönderdiğini ve 30 Ekim tarihi itibariyle Sendikamızın yasal Toplu İş Sözleşmesi prosedürünü başlatacağı haberini kamuoyu ile paylaşmıştık. Aralık ayından bu tarafa Danone işverenliğine sunduğumuz taslak üzerinden görüşmelere devam ediyoruz. Bugün (21.01.2015) Danone İşveren yetkililerinin katılımı ile, Sendika Genel Merkezimizde tekrar bir araya geldik.”

DİSK/GIDA-İŞ’TEN REFERANDUM ÇAĞRISI

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan da yaşananlara tepki gösterdi. Danone işçilerinin, Tek Gıda-İş’in onları yarı yolda bırakması nedeniyle istifa ederek sendikalarına geçtiğini dile getiren Aslan, “İşçilerin sendikayla hiçbir bağının olmadığı koşullarda sendikamıza gelmişler ve örgütlenmişlerdir. Her şey açık tartışılmış, yüzde 1 baraj sorunu, fiili ve meşru mücadele, işçi sınıfının tarihi ve mücadelesi her yönüyle masaya yatırılmıştır. İşçilerin sendikalarını denetleme, söz sahibi olma, karar mekanizmalarına katılması gibi her bir mesele tartışılmış ve kararlar işçilerle birlikte alınmıştır. Şu anda bu süreç devam etmektedir. Bu gelişmeler karşısında Tek Gıda-İş Sendikası tek bir üyesinin olmadığı bir fabrikada, web sitesinden yaptığı duyuruyla Danone işçileri adına sözleşme görüşmelerini sürdürdüğünü açıklaması hangi sendikal anlayışa sığmaktadır” dedi. 
Tek Gıda-İş’in referandum önerisine de yanaşmadığını ifade eden Aslan, şöyle devam etti: “Danone işçileri sendikamızda söz sahibiler. Sendika olarak Danone işçilerinin iradesine saygı gösterdik, kararları birlikte aldık ve almaya devam edeceğiz. Danone işçileri gerçeğiyle yüzleşmeniz gerekiyor. Sadece Danone için değil, bizleri arayan başka işyerleri için de bu gerçekle yüzleşmek gerekiyor. İşçiler neden yıllarca üyesi oldukları sendikalardan istifa ederler bunu sorgulamak gerekiyor. Sendikalarda az da olsa demokratik işleyiş yoksa işçi TİS sürecine katılamıyorsa, TİS sürecinde söz sahibi değilse, temsilcisini seçemiyor, delegesini seçemiyorsa, sendika içinde demokratik mücadele kanalları işçiye kapanıyorsa, işçinin de başka arayışlara girmesi kaçınılmaz olacaktır. Acaba işçilerde işten atılma kaygısı, sendikacıların baskısı olmasa ne olur biliyor musunuz? O kocaman olarak gördüğünüz sendikalarınızda tek bir işçi kalmaz. Burada şunu ifade etmek isterim. DİSK/Gıda-İş örgütlenme çalışmaları başlattığı ismini sayamayacağım birçok işyerinde, nasıl “örgütlendiğinizi” bilirsiniz. Danone de bu işyerlerinden biridir. Ancak işçiler neyin ne olduğunu yaşayarak görmüşlerdir ve Danone işçileri kendi özgür iradeleriyle sendikamıza üye olmuşlardır. Tek bir üyenizin bile olmadığı, ya da birkaç üyenizin olduğu bir işyerinde bakanlığın size yetki verdiğini iddia ettiğiniz kağıt parçasıyla sözleşme yapacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu olsa olsa yeni bir ihanet sözleşmesi olur.” Aslan. Tek Gıda-İş yöneticilerini Danone işçisinin iradesine saygı göstermeye çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

Mercedes’te zorunlu mesaiye kalmayan işçiye servis yok!

SONRAKİ HABER

Karar mütalaanın bile gerisinde kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...