22 Ocak 2015 05:19

Kobanê'de güney temizlendi sıra doğuda

YPG/YPJ savaşçıları, Miştenur Tepesi'ni IŞİD'den temizledikten sonra kentin güney batısında bulunan Kobanê Hastanesi ve şehrin giriş kemerini de özgürleştirerek IŞİD'i güneyde de kentin dışına püskürttü.

Paylaş

Çağdaş KAPLAN / Mehmet Zeki ÇİÇEK

IŞİD'e karşı direnişin 130. gününde devam ettiği Kobanê'de YPG/YPJ savaşçılarının "Kobanê Kurtuluş Hamlesi" kapsamında başlattığı operasyon sürüyor.

YPG/YPJ savaşçılarının 18 Ocak'ı 19 Ocak'a bağlayan gece gerçekleştirdiği başarılı operasyonla, kentin en stratejik noktalarından birisi olan Miştenur Tepesi geri alınmıştı. Ardından kent içindeki ilerleyişi hızlanan YPG/YPJ savaşçıları, önceki gün kentin güney batısında gerçekleştirdiği operasyonda IŞİD'in işgali altında olan Büyük Kobanê Hastanesi ve kentin Halep yolu üzeri güney girişindeki birçok noktayı da kontrol altına aldı. Operasyonda IŞİD'e ağır darbeler vurulurken, daha önce darbelenen 3 tank ve bir adet havan bataryasının yanı sıra çok sayıda cephane de ele geçirildi. Miştenur Tepesi'nin özgürleştirilmesinin ardından, kentin güney batısında yapılan özgürleştirme operasyonunda da IŞİD kentin dışına püskürtüldü.

Operasyona katılan ve DİHA'ya konuşan YPG savaşçısı Ciwan Kobanê, "Şiddetli çatışmaların ardından gece saat 22.00 sıralarında güçlerimiz hedeflenen alanları özgürleştirdi. Çetelerden temizlediğimiz alanda görmüş olduğunuz gibi daha önce darbelemiş olduğumuz 3 tankı ele geçirdik. Tankların yanı sıra ele geçirilen silahlar arasında ağır silahlarda vardı" dedi.

Operasyonlarının başarısında bir gün önce Miştenur Tepesi'nin özgürleştirilmesinin de büyük katkısı olduğuna dikkat çeken Kobanê, şöyle devam etti: "Çünkü biz ilerlerken solumuzdaki Miştenur Tepesi'ne yerleşen arkadaşlarımız düşmanın etkisini kırmamızda önemli bir rol oynadı. Son operasyonlarla birlikte biraz daha zafere yaklaştığımızı söyleyebiliriz."

SON EŞİK GEÇİLDİ SIRA ZAFERDE

Operasyonu bizzat yöneten YPG komutanlarından Dilovan Kobanê, Miştenur zaferini temizlik operasyonunda yaşamını yitiren arkadaşlarına adadıklarını vurgulayarak, Miştenur zaferinin savaşın seyrine yapacağı etkiye ilişkin bazı bilgiler paylaştı. Miştenur zaferiyle IŞİD'in tüm takviye yollarının denetimlerine geçtiğini belirten Dilovan Kobanê, örgütün sadece kentin doğusundaki Kaniya Kurda ve Miqtel bölgesindeki bazı noktalarda kaldığını söyledi. Tepedeki savaşçıların, doğudaki Kaniya Kurda, Miqtel ve Helince köyü ile güneydeki Termik köyü üzerinde denetim sağladığını dile getiren Dilovan Kobanê, IŞİD'in bazı bölgelerde çemberde kaldığını ve çekilmek isteseler bile bunu başaramayacaklarını söyledi. Kentin güneyinde başarıyla gerçekleştirilen operasyonun da Miştenur zaferiyle doğrudan bağlantısı olduğunu belirten Dilovan Kobanê, "Şehitlerimize ve halkımıza verdiğimiz zafer sözünü yerine getirmeye çok yakınız. En kısa zamanda Kobanê çetelerden temizlenecek" dedi.

DOĞUDA İLERLEYİŞ SÜRÜYOR

Öte yandan YPG/YPJ güçlerinin dün gece doğu cephesinde IŞİD'e yönelik başlattığı operasyon şiddetli çatışmalarla devam ediyor. Operasyonun gece ayağında Sukulhal ve Sina mahallesinin bir bölümünü temizleyen YPG/YPJ güçleri, Hacı Mahmut Benzinliği, Kasaphane ve Dibistan'a Reş'ten sonraki sokağı da geri aldı. Doğu cephesindeki operasyonda 11 IŞİD'linin öldürüldüğü ve şiddetli çatışmaların devam ettiği öğrenildi. Öte yandan IŞİD, geri alınan ve stratejik önemi olan Miştenur Tepesi'ne Helinc köyünden saldırdı. Saldırıları kıran YPG/YPJ güçleri, 8 militanı öldürdü. (Kobanê/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Erdoğan'dan korkuyoruz' diyen Karadağlı'dan U dönüşü

SONRAKİ HABER

Trans aktivist Doğa Asi Çevik hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...