28 Şubat 2011 04:57

Mücadeleci sendikaların oluşması için çalışacağız

Kristal-İş İstanbul Şube Kongresi önceki gün Mehtap Düğün Salonu’nda yapıldı. Sendikaların güç kaybettiğine dikkat çekilen kongrede mücadeleci sendikaların oluşması için çalışma yapılması çağrısı yapıldı. Seçimlere de dikkat çekilen kongrede, AKP’nin kazanması halinde torba yasadan s

Mücadeleci sendikaların  oluşması için çalışacağız
Paylaş

Kristal-İş İstanbul Şube Kongresi önceki gün Mehtap Düğün Salonu’nda yapıldı. Sendikaların güç kaybettiğine dikkat çekilen kongrede mücadeleci sendikaların oluşması için çalışma yapılması çağrısı yapıldı. Seçimlere de dikkat çekilen kongrede, AKP’nin kazanması halinde torba yasadan sonra sıranın kıdem tazminatına geleceği belirtildi. Saldırılara karşı birlik çağrısı yapılan kongrede, birleşen işçilerin başaramayacağı hiçbir şeyin olmadığına dikkat çekildi.
Kongrede açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Mürsel Kılıç, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki gelişmelere dikkat çekerek hiçbir zorbalığın ebediyen kalamayacağını vurguladı. Sendikal hareketin dibe vurduğunu ve sendikaların güç kaybettiğini dile getiren Kılıç, “Mücadeleci sendikaların oluşması için çalışacağız” diye konuştu. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Etnik kökeni ya da inançları ne olursa olsun, her işçinin problemi çocuklarına gelecek hazırlayabilmek ve evine ekmek götürmektir. Esas olan sermayeye karşı işçilerin birliğidir.”

MECLİS’TE İŞÇİ TEMSİLİYETİ YOK

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da sendikaların üye sayısının 2.5 milyondan 700 binlere düştüğünü, kamuda ise 250 bin sendikalı işçinin kaldığını dile getirdi. Büyükkucak “Bizi güzel günler beklemiyor. Tek çaremiz birlik olmak” dedi. Büyükkucak, Başbakan’a da şöyle seslendi: “Hüsnü Mübarek’e halkın sesine kulak ver diyor. Sen önce kendi halkının sesine kulak ver. Ondan sonra başkasına söyle.” Meclis’te işçilerin temsiliyetinin olmadığını, önümüzdeki işçileri temsil eden 30 kişinin Meclis’e girmesi halinde durumun daha farklı olacağına dikkat çeken Büyükkucak, “AKP güçlü çıkarsa, torba yasası geçti ve sıra kıdem tazminatında” diye konuştu.

İŞÇİLERİN YAPAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK

Daha sonra Topkapı İşçi Kurultayı adına söz alan Mehmet Turp da AKP’nin seçimleri kazanması halinde yapacağı ilk işin kıdem tazminatını kaldırmak olacağını ifade etti. Topkapı İşçi Kurultayı’nın örgütlü-örgütsüz işçileri birleştirmek için oluşturulduğuna dikkat çeken Turp, “Amacımız sorunlarımızı konuşup ortak çözüm oluşturmaktır. Sendikalarımızı mücadeleci bir çizgiye nasıl çekebiliriz, örgütlülüğümüzü nasıl büyütebiliriz? Bütün bunları tartışmak için oluşturuldu. Bugün 700 bin sendikalı işçi var, buna karşılık 14 milyon işçi var. 3 yıl önce bölgemizde 21 işçi bir patlamada öldü. Ne oldu? Sorumlular yargılandı mı, bunda 150 yıl önce Amerika’da işçileri 12-14 saat çalışıyor. Aynı şekilde torba yasada da 150 yıllık haklarımızı elimizden alıyorlar. Bunlara karşı birleşmek zorundayız. Bundan 2 ay önce Tunus’ta Bin Ali, Mısır’da Mübarek devrilecek dense inanmazdık. Buradan örnekle biz işçiler olarak birleşerek yapamayacağımız hiçbir şey yoktur” diye konuştu.
Şişecam işçisi Mustafa Günay da “İşimiz ekmeğimiz için yapmayacağımız hiç bir şey yok. Yeter ki sendikamız önümüzde olsun” dedi. Şişecam Baştemsilcisi Sinan Uçar ise iktidara kim gelirse gelsin işçilere saldırdığını dile getirerek şöyle devam etti: “Etrafımızda 30-40 yılık diktatörlükler tarihe gömülüyor. Ülkemizde de hak arayan herkese biber gazı ve cop reva görülüyor.”
Tek listeyle gidilen seçimlerde mevcut Şube Başkanı Mürsel Kılıç’ın başkanlığındaki liste yönetime getirildi.(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yemek fiyatları düşürülsün

SONRAKİ HABER

Emekliler ‘Birlik’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...