21 Ocak 2015 14:29

Poyraz Ali cezaevinde büyümesin

Atipik Otizm teşhisi koyulan ve Sağlık Bakanlığı tarafından yüzde 40 engeli raporu verilen 3 yaşındaki Poyraz Ali, çocukluğunu annesi Zeynep Bakır ile Bakırköy Kadın Cezaevinde geçiriyor.

Paylaş

Zeki KADIOĞLU
İstanbul

Atipik Otizm teşhisi koyulan ve Sağlık Bakanlığı tarafından yüzde 40 engelli raporu verilen 3 yaşındaki Poyraz Ali, çocukluğunu annesi Zeynep Bakır ile Bakırköy Kadın Cezaevinde geçiriyor.

Trabzon’da yaşayan Zeynep Bakır hakkında gösterilere katılmak ve yayın çıkartmak gibi gerekçelerle arama kararı çıkarıldı. DHKP-C üyesi olduğu iddiasıyla Trabzon’da aranan Zeynep Bakır geçen yıl oğlu Poyraz Ali’yi Samsun’da hastaneye götürdüğü sırada ‘yakalandı’. Erzurum Özel Yetkili Mahkemede yargılanarak 'terör örgütü' üyeliğinden 6 yıl hüküm giyen Zeynep Bakır, Samsun Cezaevine gönderilirken Poyraz Ali, babasının yanında kalmaya başladı. Cezaevi koşulları oğlu için uygun olmadığından başka bir hapishaneye naklini isteyen Zeynep Bakır, önce Gebze’ye ardından Bakırköy Kadın Cezaevine sevk edildi. Zeynep Bakır burada oğlunu yanına aldı. Fakat Poyraz Ali’ye İstanbul Marmara Üniversitesi’nde yapılan muayenede atipik otizm (otizm ya da Asperger sendromunun bazı özelliklerinin görünüp bazılarının görünmemesi durumunda, diğer bir deyişle kuşkulu durumlarda konulan tanı) teşhisi konuldu.

SÜREKLİ EĞİTİM ÖNEMLİ

Bu sırada CHP Milletvekili Melda Onur ve Otizm Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri İrem Afşin, Bakırköy Cezaevini ve danışmanlık merkezini ziyaret etti. Atipik Otizm’in daha kolay iyileştirilebilir otizm türü olduğuna ve özellikle 3-6 yaş arası çocukların eğitimine önem verilmesi gerektiğine vurgu yapan İrem Afşin, Poyraz Ali'nin bu 3 yılı cezaevinde geçirmemesi gerektiğini söyledi. Melda Onur da önceliklerinin bebekli anneler ve bu tür özel durumları olan bebeklerin annelerinin denetimli serbestlikle infazlarını cezaevi dışında tamamlamaları olduğunu belirtti.

PUZZLE VE OYUN HAMURU YASAK

Poyraz Ali’nin durumunu duyanlar cezaevine çeşitli eğitim materyali gönderdi. Kitaplar anneye teslim edilirken; oyun hamuru, puzzle ve kalemlere cezaevi yönetimi el koydu. Melda Onur, cezaevi müdürüyle konuşulmasına rağmen hâlâ teslim edilmediğini, Bakırköy Cezaevi yerleşkesi içinde Milli Eğitim'e bağlı bir  kreş olduğunu ama otizmli çocuklara bir katkısı olmadığını, kreş ortamında ise otizm bilgisine sahip özel eğitmen olmadığını belirtti.

Poyraz Ali şu an haftada 3 kez 45’er dakika annesiyle birlikte cezaevi dışına çıkarılarak bir danışmanlık merkezine gidiyor. Poyraz Ali’nin aktifleşmesi için cezaevine sokulmak istenen 3 tekerlekli bisiklete izin verilmezken, oyuncak TOMA veriliyor...

CHP Milletvekili Melda Onur ve Otizm Federasyonu Genel Sekreteri İrem Afşin konu ile ilgili yarın Adalet Bakanlığı ile görüşecek.

BABA BAKIR: DENETİMLİ SERBESTLİK YASASININ LEHİMİZE DÜZENLENMESİNİ İSTİYORUZ

Poyraz Ali’nin babası Emrah Bakır da konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sağlıklı durumda olan bir çocuğun bile kapalı alan yaşam kültüründen olumsuz bir şekilde etkilenmesi kaçınılmazdır. Durum böyleyken sağlık durumlarıyla ilgili olarak farklı fiziksel ortamlara, sosyal ortamlara, çok çeşitli uyaranlara ihtiyacı olan bir bebeğin koşullarını iyileştirmek adına ne yapılırsa yapılsın 'iyileştirilemeyeceği' de ortadadır. Poyraz Ali benim onu dışarı çıkarttığım zamanların dışında kocaman beton duvarların içinde,gökyüzünü,uzağı ve yakını kısacası bizim yaşam alanlarımızda o kadar da önem vermeden geçtiğimiz yaşamsal detayları göremiyor. Poyraz Ali çevresinde silahlı askerlerle, ne zaman yürüyeceği ve ne zaman duracağını söyleyen resmi kıyafetli yabancılarla, baktığı her yönde gördüğü duvarlar ve tel örgülerle kuşatılmış bir yaşam sürüyor. Zeynep'in o şartlarda elinden geleni yaptığını biliyorum ama ne kadar uğraşsak da koşullar köklü bir şekilde değiştirilmedikçe Poyraz Ali hak ettiği sağlıklı yaşama kavuşamayacak.Sadece Poyraz Ali'nin babası olarak değil insan olarak böyle bir durumun adil olmadığını, fark edildiği halde düzeltmek için bir şey yapılmamasının zalimlik olacağını düşünüyorum. Yasa yapıcı mercilerin basit düzeltmelerle anne-çocuk bağını koparmadan bu durumu düzeltebileceğine inanıyorum.,sağlık nedenlerinden dolayı normal şartlarda yaşayan çocuklara göre daha da fazla önemli hale gelmiş olan anne-baba-özen-sevgi-çevresel uyaran gibi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için denetimli serbestlik yasasının lehimize düzenlenmesini istiyoruz. Benzer durumdaki çocukların da böyle bir düzenlemeye acilen ihtiyaçları olduğunu biliyoruz.Çocuklarını kurban vermemeyi başarmış bir toplum artık huzur da kazanmış demektir.”

ÖNCEKİ HABER

Ülker işçilerinin dayanışma gecesi hazırlıkları sürüyor

SONRAKİ HABER

Diyarbakır ve Kars’ta 7 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...