21 Ocak 2015 12:22

TBM: Çözüm süreci Ankara’da beyaz, bölgede siyah olmaz!

Türkiye Barış Meclisi, Cizre’de yaşanan olayların halkın çözüm sürecine olan inancını sarstığı uyarısında bulunarak, Hükümeti bölgenin hassasiyetlerini dikkate almaya çağırdı. “Ankara’da beyaz, bölgede siyah olursa süreç başarıya ulaşmaz” diyen Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, sürecin sağlıklı yürümesi için hakeme ihtiyaç olduğunu söyledi.

Paylaş

Türkiye Barış Meclisi, Cizre’de yaşanan olayların halkın çözüm sürecine olan inancını sarstığı uyarısında bulunarak, Hükümeti bölgenin hassasiyetlerini dikkate almaya çağırdı. “Ankara’da beyaz, bölgede siyah olursa süreç başarıya ulaşmaz” diyen Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, sürecin sağlıklı yürümesi için hakeme ihtiyaç olduğunu söyledi.

Türkiye Barış Meclisi (TBM), Taxim Hill Otel’de, Şırnak’ın Cizre ilçesinde ölümlerle sonuçlanan olaylar ve çözüm süreciyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, ilçedeki gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Cizre’de yaşanan ilk ölümün failleri bulunmadığı için arkasının geldiğini belirterek, hükümeti “Yapılan hataların arkasında durmakla” eleştirdi. Bunun gerginliği artırdığını belirten Elçi, Hükümetin bölgeye, özellikle güvenlik güçleri konusunda, yapacağı atamalara dikkat etmesi gerektiğini kaydetti. Hükümetin son açıklamalarını “kısmi de olsa olumlu” bulan Elçi, bunun pratik uygulamasının gelmesini istedi.

Elçi, hükümetin çözüm süreci konusunda üzerine düşeni yapmadığını, çok basit bir adım olan hasta tutuklularla ilgili bir düzenlemeye bile gitmediğini söyledi. Cizre’deki gelişmelerle birlikte halkın çözüm sürecine inancının kalmadığını ifade eden Elçi, “Ankara’da beyaz, bölgede siyah olursa süreç başarıya ulaşmaz” dedi. Elçi, sürecin sağlıklı yürümesi için bir hakeme ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

KOLLUĞUN SÜRECE ETKİSİ

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Levent Korkut, “Sürece sivil toplum desteğinin yeterli olmadığını” ifade ederek, bunun özellikle ülkenin batısında sağlanmasının anlamlı olacağına vurgu yaptı. Marmara Bölgesi Akil İnsanlar Heyeti sürecinde edindiği gözlemleri de paylaşan Korkut, “İstanbul varoşlarının gösterdiği duyarlılığı İstanbul’un merkezleri göstermemiştir” dedi. Korkut, Cizre’deki gelişmeler üzerinden, kolluk güçlerinin çözüm sürecindeki rolüne işaret etti: “Devletin güvenlik birimleri içinde oluşmuş alt kültürler var, aynı zamanda darbelerle oluşturulmuş bir alt zemin. Bir güvenlik mensubunun karışmış olduğu suçu takip etmek kadar zor bir şey yok Türkiye’de. Adeta çelikten bir zırh giydirilmiş durumda. Öncelikle bunun değişmesi gerekiyor.”

‘ATAMALARA DİKKAT EDİLMELİ’

Dilci Necmiye Alpay da Cizre’de olayların güvensizlik yarattığına dikkat çekti. Alpay, Cizrelilerin endişelerinin giderilmesi için çözüm sürecinden sorumlu devlet yetkililerinin en üst düzeyde bölgeyi ziyaret etmesi, yaşananları yerinde incelemesi, tanıkları ve mağdurları dinlemesi gerektiğini kaydetti. Ölümlerin faillerinin ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Alpay, hükümete şu çağrıda bulundu: “Çözüm süreci’nin kesintiye uğramaması için Bölge hassasiyeti gözetilmelidir. Bölge’ye atanacak kamu görevlileri belirlenirken bu hassasiyete dikkat edilmelidir. Hakkında çeşitli nedenlerle soruşturma açılanlar Bölge’ye atanmamalıdır. Bölge sürgün yeri olmaktan çıkarılmalıdır. Keza kamu görevlileri benzer süreçler yaşamış ülkelerde olduğu gibi uzmanlar tarafından barış süreci konusunda eğitildikten sonra Bölge’de görevlendirilmelidir.” (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karayolları işçileri Türk-İş binasında eyleme başladı

SONRAKİ HABER

‘Deniz Kimyon yalnız değildir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa