21 Ocak 2015 01:00

Savcı o derneği neden araştırmadı?

IŞİD militanı Benyamin Xu ifadesinde ‘İstanbul’un göbeğindeki’ bir dernekte ağırlandıklarını söyledi. Ancak savcılık derneği araştırmadı.

Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014 tarihinde  bir asker, bir polis ve bir kamyon şoförünü öldüren IŞİD militanlarının yargılandığı davada şok edici bir detay ortaya çıktı.
Zanlılardan Benyamin Xu’nun İstanbul’da yardımlaşma derneği olduğu iddia edilen bir dernekle temas kurduklarından söz ettiği ancak savcılığın ne bu derneği ne de Xu’nun İstanbul’da irtibata geçtiği bağlantıları araştırmadığı ortaya çıktı.
MİT çalışanı olduğu iddia edilen Heysem Topalca’nın da firari sanık olduğu dosyada zanlılardan Alman vatandaşı olan Benyamin XU’nun iddianamede yer alan  ifadesinde ilginç ayrıntılar yer aldı.
XU, ifadesinde nisan 2013 tarihinde İstanbul’a geldiklerini, burada Muhammad adında bir Türk ile buluştuklarını, Muhammad’ın İstanbul’da ambleminde açık yeşil renkler olan bir yardımlaşma derneğini çalıştığı yer olarak gösterdiğini söylüyor. Xu, Muhammad adlı kişinin buradan da kendisini bir eve götürdüğünü, bu evin İstanbul’un göbeğinde ve çocukların girip çıktığı resmi bir yer olduğunu, yardımlaşma derneğine benzediğini, orada bulunan çocuklara “Bunlar geleceğin mücahitleri” dediğini anlatıyor.
Ancak IŞİD militanlarını Türkiye’de onları ağırlayan ve “mücahit yetiştirdiği” ifade edilen açık yeşil renkteki amblemi bulunan derneğin araştırıldığına dair iddianamede herhangi bir ibareye rastlanılmadı.  

ALMANYA’DA CAMİLERDE ÖRGÜTLENİYORLAR

Öte yandan Xu’nun, Cumhuriyet Savcılığına verdiği ifadede IŞİD’in diğer ülkelerde nasıl örgütlendiğine ilişkin önemli bilgi de veriyor. Daha önce Almanya’da yaşayan Xu, babası ile birlikte Fussilat adında bir camiye gittiğini ve bundan sonra Suriye’ye gitmeye karar verdiğini söylüyor.

İLK SKANDAL DEĞİL...

3’Ü IŞİD militanı 11 zanlının yargılandığı davanın 12 Ocak’ta görülecek ilk duruşması da 2 gün kala mahkeme tarafından ertelenmiş, savcılık basına telekonferans yönteminden vazgeçildiği için duruşmanın ertelendiğini duyururken, mahkeme ise sanıklara avukat sağlanması için duruşmayı ertelediğini açıklamıştı. Kafaları karıştıran bu olayı, gazetemiz Evrensel “IŞİD davasına MİT Karartması” başlığıyla manşetine taşımıştı.

ÖNCEKİ HABER

Aslolan mücadele içindeki güçlerin birliği

SONRAKİ HABER

Duruşma için Eskişehir'den 3 otobüs Kayseri'ye hareket etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa