21 Ocak 2015 00:48

Üç yıllık sözleşme asgari ücret demektir

Birleşik Metal-İş’e üye 12 bin işçinin 29 Ocak’ta greve çıkacağını açıklamasının ardından, düşük ücret ve 3 yıllık sözleşme dayatmaları Trakyalı işçiler arasında yeniden tartışılmaya başlandı.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Birleşik Metal-İş’e üye 12 bin işçinin 29 Ocak’ta greve çıkacağını açıklamasının ardından, düşük ücret ve 3 yıllık sözleşme dayatmaları Trakyalı işçiler arasında yeniden tartışılmaya başlandı. Camda ve tekstilde imzalanan 3 yıllık sözleşmelerin olumsuz etkilerine dikkat çekilirken, metal işçilerinin grevinin bu düzeni değiştirebileceği dile getiriliyor.

TEKSİF’in örgütlü olduğu Altınyıldız işçilerinin anlattıkları üç yıllık sözleşmenin işçiler için sonuçlarının ortaya çıkması açısından dikkat çekici.

ZAM ALINDI AMA YA SONRA...

İki yıl önce sekiz günlük grevle ikramiyelerini yıllık 75 günden 120 güne çıktığını, ücretlere de memnun olmasalar da ilk altı ay için zam aldıklarını anlatan işçiler, sonraki altı aylarda ise zamlar enflasyona bağlandığı için ücretlerin eridiğini, bugün işçilerin yüzde 70-80’inin asgari ücretle çalıştığını belirttiler.
Yıllardır toplusözleşmeli çalışma düzeninde olmalarına karşın hâlâ asgari ücretle çalıştıklarını dile getiren Altınyıldız işçileri “Eylül ayında sözleşme gereği enflasyon oranında zam aldık. Ama ocak ayında asgari ücrete zam gelince bizim saat ücretimizi geçince yeniden asgari ücrete talim etmeye başladık. Üç yıllık yapılan sözleşme ve enflasyon oranında yapılan zamların ücretlerin asgari ücrete düzeyine getirdi” diye konuştu. Bu üç yıllık sözleşmenin ve enflasyon oranında uygulanan zamların gerçek yüzünü ortaya koyuyor.

HER YIL ÜCRETLER ERİDİ

Altınyıldız fabrikası, İstanbul’dan Çerkezköy’e taşınırken İstanbul’dan gelenlerin kısmen daha iyi ücret aldığı için, işçilerin girmek istediği fabrikaların başında geliyordu. Kapanan Aksu fabrikasının yerine taşınan Altınyıldız’a 500 civarı eski Aksu işçisi ücretleri düşürülerek iş başı yaptırıldı. Bu işçiler üç sözleşme gelmesine rağmen üç yıllık enflasyon oranında yapılan zamlardan dolayı eski ücretleri alamıyor. Yeni işe giren işçiler de asgari ücretle iş başı yaptığı için fabrikanın yüzde 70-80’i asgari ücretle çalışır hale geldi. Bu durumun Yünsa’da da aynı olduğunu belirten işçiler, sosyal haklar dışında örgütlü olmanın avantajının kalmadığını belirttiler.

METAL GREVİ BU DÜZENİ DEĞİŞTİREBİLİR

Yıllardır hak kayıplarına yol açan bu toplusözleşme düzeni Türk Metal, TEKSİF ve Kristal-İş gibi sendikaların işveren sendikaları ile yaptığı sözleşme ile sağlanıyor. Şimdi Birleşik Metal-İş Sendikasının aldığı grev kararı, bu yapıyı değiştirmeye aday olduğu için bütün işçilerle birlikte Altınyıldız işçilerini de heyecanlandırdı. Greve çıkılmasıyla birlikte bu heyecanın daha da büyüyeceğine dikkat çeken Altınyıldız işçisi, bu grevin iş birlikçi sendikaların patronlarla el ele imzaladığı toplusözleşme düzenini değiştirebileceğini, metal grevinin başarıya ulaşmasının bu yıl eylül ayında başlayacak olan tekstil grup sözleşmelerini de işçi lehine etkileyeceğini dile getirdi. İşçiler bundan dolayı, metal grevinin başarısı için ellerinden ne gelirse yapacaklarını belirtti.


SCHNEIDER İŞÇİLERİNDEN GREV SERGİSİ

Geçtiğimiz hafta, vardiya çıkışlarında iş bırakarak eylem ve açıklamalar yapıp grev halayları çeken Schneider işçileri bu hafta da işyerlerindeki dinlenme alanlarına, kamelyalara, pano ve yemekhanelere tarihteki büyük grevlerle ilgili yazı ve resimleri astı. Türkiye işçi sınıfı tarihinde yer etmiş olan, Kavel Kablo, NETAŞ, Paşabahçe, 15-16 Haziran gibi büyük grev ve direnişlere ait gazete kupürleri, resimler ve kendi ürettikleri sloganlarla duvarları süsleyen işçiler, dinlenme saatlerinde de yürüttükleri tartışmalarla, grev pankartlarını kendileri yazarak 29 Ocak’ta başlayacak greve hazırlık yapıyorlar. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Metal grevi hepimizin grevi

SONRAKİ HABER

Yap-işlet- devret(me) para da verme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...