21 Ocak 2015 00:45

Ebola’nın gölgesinde Afrika Kupası

Afrika Kupasını bu yıl itibarıyla etkileyen Ebola virüsü kupanın ev sahibinin el değiştirmesine neden oldu. Fas'ın yerine Ekvator Ginesi ev sahibi oldu.

Paylaş

Emre ÖZCAN

Bir yandan Avustralya’da devam eden 2015 Asya Kupası’yla birlikte Doğu’da futbolun nabzı tutulurken Avrupa liglerinin tüm hızıyla devam ettiği yeni yılda bir başka büyük turnuva da hafta sonu itibarıyla başladı. Ekvator Ginesi’nde pazar günü oynanan maçlarla başlayan 2015 Afrika Kupası, bu yıl önemli bir hastalığın gölgesinde yükselmeye çalışıyor.

2013’le birlikte tek yıllarda düzenlenen, bu nedenle iki yılda bir oynanmasına rağmen 2012’den sadece bir yıl sonra 2013’te de düzenlenip Nijerya’nın şampiyonluğa ulaştığı turnuvada bu uygulamanın nedeni çift yıllardaki Dünya Kupası’ndan kaçışı sağlayarak iki büyük milli takım turnuvasının aynı yıla denk gelmesini önlemekti. Bu nedenle son dört yıldaki üçüncü Afrika Kupası olacak bu önemli mücadele alanını bu yıl itibarıyla etkileyen Ebola virüsü kupanın ev sahibinin el değiştirmesine neden oldu.

FAS BIRAKTI

Normalde kupanın sahibi olan Fas’ın Batı Afrika’yı, hatta kıtanın tamamını ve dünyayı tehdit eden Ebola virüsü nedeniyle çekinceleri vardı. Afrika Futbol Konfederasyonuyla yapılan uzun süreli görüşmeler sonrasında Fas Futbol Federasyonunun turnuvanın ileri bir tarihe ertelenmesi başvurusu CAF tarafından reddedildi ve Fas’ın fazlasıyla isteksiz olması nedeniyle turnuva Kuzey Afrika ülkesinden alındı. Fas da 2015 Afrika Kupası’ndan diskalifiye edildi. Turnuvaya ev sahipliği yapmak için uzun bir süre gelenek sahibi bir Afrika ülkesi arandı ama 2013’ü düzenleyen Ekvator Ginesi dışında istekli bulunamadı ve turnuva bir kez daha Ekvator Ginesi’ne gitti.

MISIR YİNE YOK

Son şampiyon Nijerya’nın gelemediği turnuvada 2006, 2008 ve 2010 tarihlerinde üç kez üst üste şampiyon olan Mısır da bir kez daha yer alamıyor. Hasan Shehata önderliğinde üçlü defansın son 10 yıldaki en güzel örneklerinden biriyle şampiyonluklara ulaşan bu önemli takımın yokluğu kuşkusuz bu turnuva için de önemli bir kayıp. Yedi kupayla turnuva tarihinin en başarılı takımı Mısır’ın yanında Nijerya’nın elemelerdeki sürpriz kötü performansı sonrasında turnuvada öne çıkan takımlar Cezayir, Fildişi Sahili, Tunus ve Senegal.

GANA’DA SIKINTI VAR

Buraya Gana’nın adını da yazmak gerekiyordu ama hem yaşanan şanssız sakatlıklar nedeniyle turnuvaya eksik bir kadroyla gelmeleri, hem de ölüm grubunda yer alıp iki gün önce oynanan maçta Senegal’e kaybetmeleriyle birlikte gruptan çıkma yolunda büyük bir yara aldılar. C Grubu’nda Gana ve Senegal’in yanında yer alan en büyük favorilerden Cezayir ve hatta Güney Afrika’yla diğer gruplar da kendiliğinden biraz zayıflıyor olabilir.

HERVE RENARD BU KEZ BAŞKA YERDE

2012’nin sürpriz şampiyonu Zambiya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti önünde beraberlikle turnuvaya giriş yaptı. Onları şampiyonluğa götüren Herve Renard ise bu turnuvaya Fildişi Sahili’nin başında çıkıyor ve Afrika kıtasının en şanssız jenerasyonlarından biri olarak bu kupayı hâlâ kazanamayan Fildişi Sahili’ni başarıya götürmeye çalışıyor. D Grubu’nda Mali, Kamerun ve Gine’yle mücadele edecek olan ülke takımı Yaya Toure, Wilfried Bony, Gervinho ve Seydou Doumbia gibi oyuncularla yine büyük favori. Şu ana kadar hep zayıf teknik adamların sıkıntısını yaşayan Fildişi Sahili için Herve Renard’ın çare olup olamayacağı da turnuvanın en merak edilen konularından biri.

ÖNEMLİ OLAN KUPA

17 Ocak’ta başlayan turnuva 8 Şubat’a kadar devam edecek. Düşük tempo, savunma futbolu, fizik mücadele bir kez daha öne çıkacak ama Afrika futbolunu sevenler buna zaten alışkınlar. Ekvator Ginesi’nin organizasyon konusunda yaşadığı tüm aksaklıklara ve takımların kalacak yer başta olmak üzere birçok sorunla mücadele ettiği bu kupa muhtemelen 20 yıl sonra çok farklı bir şekilde anılacak. Ama şu anda her takım için amaç tek. Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası’ndan sonra belki de en değerli FIFA turnuvası olan bu mücadeleyi kazanmak yaşanan tüm problemleri unutturmaya namzet.

ÖNCEKİ HABER

Tatilde bilgisayar ve televizyon bağımlılığına dikkat!

SONRAKİ HABER

Sis Dağı’nın eteklerinden bir öykü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...