20 Ocak 2015 09:26

IŞİD, 2 Japon rehine için 200 milyon dolar istiyor

Kaçırdıkları iki Japon rehine için 200 milyon dolar fidye isteyen IŞİD, Japonya halkından da hükümetine baskı yapmasını isteyerek, fidyeyi ödemek için 72 saat süre tanıdı.

Paylaş

IŞİD, Japonya vatandaşı iki rehinenin görüntülerini internette yayımlayarak hayatlarına karşılık Japon hükümetinden fidye olarak ‘200 milyon’ dolar istediğini duyurdu. IŞİD aynı zamanda Japonya halkından da hükümetine baskı yapmasını isteyerek, fidyeyi ödemek için 72 saat süre tanıdı.
İngiliz John olarak tanınan IŞİD üyesi, turuncu elbise giydirilen ve dizleri üzerine çökmüş Haruna Yukawac ve Kenji Goto Jogo isimli iki Japon erkek rehinenin başında görülüyor.
IŞİD üyesi İngilizce konuşarak, Japon hükümetinin Ortadoğu’dan 8 bin 500 kilometre uzaklıkta olduğu halde ABD öncülüğündeki koalisyona ‘destek vermesini’ eleştirdi.
Rehinelerden Goto, serbest gazeteci olarak çalışıyordu. Afganistan’dan Afrika’ya kadar olan bölgede savaş alanlarındaki yardım çalışmaları ve çocuklarla ilgili kitabı bulunan Goto, bazı Japon medya organlarına haber aktarıyordu.
Ağustos ayında Reuters’e konuşan Goto, diğer rehine olan Yukawa’yla geçen sene tanıştığını ve onun haziranda Irak’a gitmesi için yardım ettiğini ifade etmişti.
Videonun kayıt tarihi net olarak bilinmiyor ancak, Japonya Başbakanı Shinzo Abe 17 Ocak’ta Kahire’ye yaptığı bir ziyaret sırasında IŞİD ile mücadele eden ülkelere askeri olmayan 200 milyon dolarlık yardımında bulunmuştu. Videoda bu ziyaretten kesitler yer alıyor. Bu da videonun bu geziden sonra çekildiğini ortaya koyuyor.
Daha önce de iki ABD’li gazeteciyi öldüren IŞİD, kaçırdığı İngiliz vatandaşı David Cawthorne Haines’i başını keserek katletti. Haines, Fransız yardım kuruluşu ACTED bünyesinde Ortadoğu’da insani yardım görevlisi olarak çalışıyordu. Mart 2013’te Suriye’de kaçırılmıştı. 

ABE: AFFEDİLEMEZ
Japonya Başbakanı Shinzo Abe, IŞİD’in yayınladığı videodaki iki Japon rehinenin sağ salim serbest bırakılmasını istedi. Abe, Kudüs’te yaptığı açıklamada, "İki rehinenin derhal sağ salim bir biçimde serbest bırakılmasını talep ediyorum" derken bu konuda oldukça öfkeli olduğu ve bu durumun affedilemez olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Altın Ayı için yarışacak filmler belli oldu

SONRAKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz davasında karar duruşması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...