19 Ocak 2015 19:18

Hepatitten her yıl 1 milyon kişiyi ölüyor

Tüm dünyada 350 milyondan fazla hepatit B virüsü taşıyıcısı olduğu tahmin edilirken, her yıl 1 milyon kişi hepatit nedeniyle hayatını kaybediyor.

Paylaş

Çeşitli yollarla buluşan hepatit, her yıl 1 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden oluyor. Uzmanlar, yeterli hijyenin sağlanmadığı yerlerde; dövme, manikür, pedikür, diş çekimi yapılması hepatitin bulaşma riskini artırdığını söyledi.

Gastroentereloji ve Hepatoloji Uzmanı Doç. Dr. Züleyha Akkan Çetinkaya, hepatit hakkında bilgiler verdi. Çetinkaya, “Hepatit, karaciğerin herhangi bir nedenle iltihaplanmasına verilen isimdir. Sebebi başta virüsler olmak üzere alkol, vücudun kendi kendine yaptığı bazı hastalıklar, birtakım ilaçlar olabilir. Neden olan bu zararlı durumlar, karaciğer hücresinin çalışmasını bozar. Buna bağlı olarak da kanda bazı maddelerin miktarı artar veya azalır. Özellikle karaciğeri seven, vücuda girince karaciğer hücresine yerleşen bu hepatit virüsleri, en sık karşılaşılan virüsler arasındadır” dedi.

HEPATİT B DAHA BULAŞICI
Hepatit B’nin diğerlerine göre daha bulaşıcı olduğunu ifade eden, Çetinkaya şu şekilde konuştu: “Hepatit C virüsü de esas olarak kan ve vücut sıvılarının; açık yaraya ya da göz içine teması gibi durumlarda bulaşır. Cinsel yolla bulaşma oranı ise çok düşüktür. 
Hepatit B, hepatit C’ye göre bulaşıcılığı daha yüksek bir virüstür. Örneğin bir iğ-nenin ele batması ile hastalık bulaşma riski yüzde 5 ile 30 arasındayken, hepatit C için yüzde 3 civarındadır. Tüm dünyada 350 milyondan fazla hepatit B virüsü taşıyıcısı olduğu tahmin ediliyor ve bu nedenle yılda 1 milyon civarında ölüm gerçekleşiyor.”

HEPATİT B ve C’DEN KORUNMAK İÇİN

Doç. Dr. Züleyha Akkan Çetinkaya, hepatitten korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:
- Evde hepatit B ve C virüsü olan kişinin kullandığı jilet, tıraş bıçağı gibi aletler sadece kendine ait olmalı, başkaları ile paylaşılmamalıdır. Hepatit B için ise diğer aile üyeleri mutlak suretle aşılanmalı.
- Tüm gebeler hepatit B yönünden test edilmeli. Hepatit B olan hamile bir kadının bebeğine doğumdan hemen sonra hiperimmünglobulin verilmeli ve hemen aşılama programına alınmalı. 
- Hepatit B virüsü oldukça dirençli bir virüstür. Kuru yüzeylerde 10 gün canlı kalabilir. Taşıyıcıların el veya vücut sıvıları ile temas etmiş yüzeyler yüzde 10 çamaşır suyu ile bolca ıslatılıp temizlenmeli.” 

RİSK ALTINDAKİLER AŞILANMALI
Hepatitten korunmak için aşı yapılmalı diyen Çetinkaya, “Kan teması olma ihtimali olan her yerde, uygun korunmanın sağlanması çok önemli. Bütün kan vericileri, hepatit virüsü yönünden test edilip, virüs saptananlardan kan alınmamalıdır. 
Bununla beraber kan temasının olduğu tüm cerrahi, tıbbi veya kozmetik malzemeler uygun şekilde steril edilmeli. Hepatit C için herhangi bir aşı yok ama hepatit B için aşı mevcut. Sağlık çalışanları gibi risk altındakiler, tüm yenidoğanlar ve ailesinde hepatit B olan kişiler aşılanmalıdır” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Cizre'de eşkıya varsa uzaklaştırmak hükümetimizn görevidir'

SONRAKİ HABER

Ayfer Tunç anlattı Handan İnci yazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa