19 Ocak 2015 17:22

Hrant Dink birçok ilde anıldı

Hrant Dink, katledilişinin 8. yıl dönümü nedeniyle birçok ilde anıldı. Eylemlerde, Hrant'ın katlinden devletin sorumlu olduğuna işaret edildi.

Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 8. yıl dönümü nedeniyle birçok ilde gün boyu yapılan etkinliklerle anıldı. Eylem ve etkinliklerde kardeşlik mesajı verilirken, katliamdan devletin sorumlu olduğuna işaret edildi. 

HRANT ANISINA İNTERAKTİF SAYFA

 


İZMİR
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Hrant Dink anıldı. Kıbrıs Şehitleri Caddesi sonun toplanan kitle “100 yıldır susuyor, 8 yıldır katilleri koruyorsunuz! Adalet halkların elleriyle gelecek!” pankartı arkasında caddenin girişine kadar yürüdü. “Hrant için, adalet için”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz” dövizlerini taşıyarak meşale ve sloganlarla yürüdüler. 
Yaklaşık üç bin kişinin katıldığı yürüyüşün ardından basın açıklamasını Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Zerrin Kurtoğlu okudu. Kurtoğlu, Hrant Dink cinayetinin arkasında bulunan ve bugün AKP tarafından taşınan, temsil edilen devlet aklı ile hesaplaşmadıkça bu aklın ürettiği ve beslendiği tekçilik, ırkçılık, ayrımcılık ve nefret söylemine karşı mücadele etmedikçe ülkenin karanlıklardan aydınlığa çıkmasının ve 1915’ten Roboski’ye kadar yaşanan tüm acıların dindirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Kurtoğlu, “Unutmayalım ki yaşasaydı Hrant’ın büyük bir coşku ile karşılayacağı, hayal ettiği bütün değerlerin yaşam bulduğu Gezi direnişi ve Rojava devrimi bu hesaplaşma ve mücadelenin bütün imkanlarını bize sunuyor” dedi. Açıklamanın ardından metin Ermenice okundu. Anma müzikle sona erdi.

ANKARA'DA POLİS SALDIRDI


MUŞ
Muş’ta, Hrant Dink’i HDP tarafından yapılan bir etkinlikle anıldı. KESK’e ait konferans salonunda gerçekleşen anmaya HDP ve STK temsilcileri katıldı. HDP Muş İl Başkanı Ferhat Çakı, Dink’in dersim katliamında yer alan Sabiha Gökçen'in Ermeni olduğuna ilişkin yaptığı haberle ana akım medyanın hedefi haline geldiğini söyledi. Çakı, daha sonra Hrant’ın bizzat Genelkurmay tarafından hedef haline getirildiğini hatırlatarak, arada 8 yıl geçmesine rağmen katliamın aydınlatılmadığına dikkat çekti. Çakı, “ Bu katliam İttihat Terakki’den beri değişmeyen zihniyetin bir kanıtıdır” diye konuştu.

Malatya'da, Hrant Dink’i ananlara silah çekildi


DERSİM 
Dersim Halk Meclisi’de Dink’i Sanat Sokağı'nda düzenlediği etkinlikle andı. Seyid Rıza Meydanı'na yürüyüş gerçekleştiren Meclis üyeleri, Cizre’de işlenen cinayetleri de protesto etti. Dersim Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun, EMEP, DBP ve HDP il yöneticilerinin de katıldığı yürüyüşte "Hrant'ın katilleri, Cizre'nin failleridir" yazılı pankartlar açıldı. "Katil devlet Kürdistan'dan defol", "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz", "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganları atılan yürüyüş sonrası Dersim Halk Meclisi adına DBP İl Eş Başkanı Ergin Doğru hazırlanan açıklama metnini okudu.

İstanbul'da binlerce kişi yürüdü

BEYOĞLU VE KADIKÖY'DE MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ

Beyoğlu İstiklal Caddesi girişindeki Fransız Başkonsolosluğu önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin 8. yıldönümü nedeniyle Galatasaray Meydanı'na kadar yürüyerek anma etkinliği gerçekleştirdi.

Fransız Başkonsolosluğu önünde saat 19.00 sıralarında toplanan grup, “1915'ten Hrant'a Soykırım Sürüyor" pankartının arkasına geçerek, yaktıkları meşalelerle Galatasaray Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Grup, yürüyüş boyunca sık sık “Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz" sloganları atarken, “Yaşasın halkların mücadele birliği", “Hrant Dink kavgamızda yaşıyor" ve "Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

Galatasaray Meydanı'nda ise grup adına Damla Şahin bir basın açıklaması yaptı. Şahin, “Bugün Hrant Dink'in katledilişinin 8. yıldönümü. Şimdi bu karanlığın hesabını sormadan mı 'Bir bebekten katil yaratan karanlıkla yüzleşeceğiz?" Biz Hrant Dink'in hesabını soracağız. Sadece Hrant Dink'in değil, Uğur Kaymaz'ın, Ceylan Önkol'un, Metin Göktepe'nin, Engin Çeber'in, Şerzan Kurt, Festus Okey ve Metin Lokumcu ile daha nicelerin hesabını soracağız" dedi. Bu arada, basın açıklamasının ardından, grup ile yoldan geçen bir sürücü arasında kısa süreli arbede yaşandı. Yürüyüş boyunca önlem alan polis ekipleri, arbede büyümeden duruma müdahale etti. 

MERSİN
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, Hrant Dink'i katledilişinin 8. yılında andı. Akdeniz ilçesi Hrant Dink Parkı'nda yapılan anmaya Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Fazıl Türk, İHD yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Ermenice, Kürtçe ve Türkçe "Hrant için adalet için" yazan pankartın araksında bir araya gelen platform üyeleri, saygı duruşunda bulundu. Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Fazıl Türk, Hrant Dink'in katillerinin Cizre'de provokasyonlar yaptığına dikkat çekti. Hrant Dink'in faillerinin kim olduğunun belli olduğunu söyleyen Türk, katliamcı zihniyetten hesap soracaklarını ifade etti. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü Sinan Muşlu, Hrant Dink'in barış aktivisti olduğunu, Türkiye Barış Meclisi'nin 2007 yılında düzenlediği Türkiye barışını arıyor konferansının dan 5 gün sonra katledilmesinin tesadüf olmadığını vurguladı. Yapılan konuşmaların ardından anma etkinliği, Hrant dink için yapılan anıta çelenk bırakıldıktan sonra son buldu.

Hrant Dink, suikastın 8'inci yıldönümünde Kadıköy'de HDP ve HDK bileşenleri grup tarafından düzenlenen yürüyüşle anıldı.Akşam saatlerinde Moda'da toplanan bine yakın kişi, basın açıklamasının ardından, ellerinde meşalelerle Kadıköy'de bulunan Surp Takavor Ermeni Kilisesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Ellerinde Türkçe ve Ermenice Hepimiz Hrant'ız ve “Yaşasın halkların kardeşliği yazılı dövizler taşıyan gruba, evlerinin pencerelerine çıkan ve cadde kenarındaki kafelerde oturan vatandaşlar da alkışla destek verdi.

Kitle, yürüyüş sırasında sık sık Kürtçe ve Türkçe olarak “Yaşasın halkların kardeşliği şeklinde slogan attı. 

Ankara Üniversitesi'nde saldırı

HATAY

İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri de, Boyacılar Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Hrant'la katliam'la yüzleş" pankartı açan grup, sık sık " Faşizme inat kardeşimsin Hrant", "Katili tanıyoruz adalet istiyoruz", "Hrant için adalet için" sloganları atıldı. Platform adına açıklamayı yapan EMEP Hatay İl Başkanı Mevlit Bulgur, Hrant Dink'in katledilmesinin üzerinden 8 yıl geçtiğini, hala katliamın aydınlatılmadığını söyledi.

DİYARBAKIR

Hrant Dink Kayapınar Cecerxwîn Gençlik Kültür Sanat Merkezi'nde de yapılan etkinlikle anıldı. Türkiye Barış Girişimi Diyarbakır Sekreteryası ve Diyarbakırlı Ermeniler tarafından gerçekleştirilen anmaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da katıldı. Anmaya gösterilen ilgiden kaynaklı salonda yer kalmadı. Anma katledilen gazteciler için gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı. 

Anmada konuşan Kışanak, Hrant Dink'in her zaman dostları ile birlikte olduğunu ve sonuna dek yaşayacağını söyledi. Kışanak, Dink'in her zaman Ermeni ve bütün halkların sembolü olarak yaşayacağını kaydetti. 

Dink'in katillerinin bulunup yargı önüne çıkarılmadığı ve katliamın hesabının sorulmadığı her anın, her dakikanın bir kayıp olduğunu dile getiren Kışanak, "Türkiye adeta faili mechul cinayetler mezarlığına dönmüş durumda. Geleceğimizi korumak için var gücümüzle bunları teşhir ederek, cezalandırılacağı günü bekliyoruz" dedi. Son bir yüzyılın ayıp ve acı ile geçtiğini söyleyen Kışanak, "Önümüzdeki yüzyılı bu ayıp ve acıyla geçiremeyiz. Biz Amed halkı olarak kardeş kucaklaşmasına zaten hazırız. Biz bütün bu coğrafyanın bütün renklerinin tamamlanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Ardından anma kapsamında düzenlenen panele geçildi. Panelde Dr. Selçuk Mızraklı, Av. Sabih Ataç, Agos Gazetesi Yazarı Pakrat Estukyan konuşmacı olarak katılırken, panelin moderatörlüğünü Gafur Türkay yaptı. İlk olarak konuşan Türkay, Hrant Dink davasında 8 yıldır bir hukuksal tiyatronun oynandığını ifade ederek, "Bu cinayette yer alanların hepsini ödüllendirdiler. Son bir kişi kalmıştı. Onuda Cizre'de Emniyet Müdürü yaptılar. Onunda zaten icraatlarını biliyoruz" dedi. 

Daha sonra konuşan Dr. Selçuk Mızraklı, Dink'in öyküsünün herkesin öyküsü olduğuu söyleyerek, "hrant'ı katletmeleri yetmedi. Her yeni bir mahkeme ile bir daha katlettiler. Buda katliamın tekrar tekrar yaşanmasına neden oldu" dedi. İnsan hakları aktivisti Av. Sabih Ataç'ta, Dink ile tanıştığı günleri ve anılarını anlattı. 
Son olarak söz alan Ağos Gazetesi Yazarı Pakrat Estukyan, Dink'in 8 yıldır anılmasının arkasında bir bilincin olduğunu dile getirerek, "Ve şimdi bu bilincin başkentindeyim" dedi. 

Estukyan'ın konuşması ile son bulan panelin ardından anma, Ermeni sanatçı Stefan İlhan ve Amerika'dan anmaya katılan Ermeni sanatçı Udi Yervant Bostancı'nın sahne alması ile son buldu.

ESKİŞEHİR

Kanatlı Alışveriş Merkezi önünde biraraya gelen Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri Adalar Migros' a yürüdü. "Buradayız Ahparing" yazılı pankart açan kitle sık sık "Hepimiz Hrantız, Hepimiz Ermeniyiz", "Faşizme İnat Kardeşimsin Hrant", "Faşizme Karşı Omuz Omuza" sloganları attı. Adalar Migros önünde kitle adına basın metnini Yalçın Mutlu okudu. Hrant Dink cinayetinde sorumlu olan devlet görevlilerinin ödüllendirilerek terfi ettirildiğini hatırlatan Mutlu, bu kişilerin daha önemli görevlere getirildiğine dikkat çekti. "Son günlerde çocukların katledildiği Cizre'deki emniyet müdürünün, Hrant Dink Cinayeti şüphelisi olması tesadüf müdür" diye soran Mutlu, Hrant'ı öldüren şebekenin Cizre'de de işbaşında olduğunu söyledi. Hrant'ın öldürülmesine giden süreçte payı olanları unutmadıklarını belirten Mutlu, "Ergenekon cundasından devlet görevlisine, yandaşdan cemaatçisine, faşistine kadar hepsi bu 'milli mutabakat' cinayeti sürecinde rollerini oynamıştır." diye konuştu. AKP'nin çıkarları ters düşünce giriştiği savaşta bu davayı da kullanma gayreti içinde olduğunun farkında olduklarını kaydeden Mutlu, "Sadece tetikçi değil; kışkırtan da, linç eden de, tehdit eden de, göz yummadan yargılanmalıdır" dedi. 

ANTEP

Hrant Dink'i anmak için öğle saatlerinde Yeşilsu Parkı'nda düzenlenen anmada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Karayılan, 8'inci ölüm yıl dönümünde andıkları Hrant Dink'i öldürenlerin arkasındaki güçlerin bulunamadığını belirterek, "8 yıl önce bugün kardeşimiz Ermeni halkının yiğit evladı Hrant Dink’i aramızdan aldılar. Sadece Ermenilerin değil, halkların, özgürlüğün ve adalet talebinin sesi olan Hrant Dink'i Agos Gazetesi’nin önünde katlettiler" dedi.

ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri, Hrant Dink’i ölümünün 8’inci yılında düzenledikleri yürüyüşle andı. Kazım Özalp Caddesi’nde bir araya gelen grup, ellerindeki döviz ve pankartla slogan atarak Attalos Heykeli’ne yürüdü. Yürüyüşe katılanlar, ‘Hrant için adalet için’, ‘Katili tanıyoruz adalet istiyoruz’ yazılı döviz taşıdı. Daha sonra Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına Çağdaş Gazeteciler Derneği Antalya Şube Başkanı Bünyamin Tokmak basın açıklaması yaptı.

Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili şaibe altındaki hiçbir devlet görevlisinin soruşturulmadığı ve yargılanmadığını aktaran Tokmak, cinayete adı karışanların da ödüllendirildiğini belirtti. Tokmak, “Adalet, barış, kardeşlik, eşitlik, özgürlük için adalet mücadelemiz sürüyor, sürecek” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BHH’nin henüz nokta konmuş bir yol haritası yok

SONRAKİ HABER

Cizre'de şüpheli paket alarmı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...