20 Ocak 2015 01:04

BHH’nin henüz nokta konmuş bir yol haritası yok

Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Kemal Okuyan seçimlere yönelik sorularımızı yanıtladı. Okuyan, tek ilkesi AKP karşıtlığı olan bir konumlanışın doğru olmayacağını belirtirken, bileşeni oldukları Birleşik Haziran Hareketinin seçimlere dair henüz bir rota belirlemediğini ifade etti.

Paylaş

Faruk AYYILDIZ

Komünist Parti Merkez Komite Üyesi Kemal Okuyan, tek ilkesi AKP karşıtlığı olan bir konumlanışın doğru olmayacağını belirtirken, bileşeni oldukları Birleşik Haziran Hareketinin (BHH) seçimlere dair henüz bir rota belirlemediğini ifade etti. Çeşitli çevrelerce yapılan “geniş bir ortak cephe” çağrılarını da değerlendiren Okuyan, “Daha geniş bir birliktelik BHH içinde yeni bir değerlendirme anlamına gelir” diye konuştu.
Kemal Okuyan, seçimlere yönelik sorularımızı yanıtladı.

İlk olarak Türkiye nasıl bir ortamda seçimlere gidiyor?
Türkiye, seçimlerin tamamen önemsizleşmesi, hatta imkansız hale gelmesi gibi uç noktalara bile varabilecek kaotik bir süreçte. İşin gerçeği yalnızca Türkiye değil, tüm bölge ve hatta dünya oldukça belirsiz bir döneme girdi. Ülkemiz açısından baktığımızda, AKP hükümeti normal gözükmeyen, bir “delirme” tavrı içinde hareket ediyor. Bu tavrın bir nedeni AKP’nin kendisi ise diğeri de söz konusu kaotik ortam. Bizim gördüğümüzü bazı açılardan AKP de görüyor. Kavgaya hazırlanıyor ve aslında her gün her saat kavga ediyor.

AKP KARŞITLIĞI TEK İLKE OLAMAZ 

Demokrasi güçlerinin seçimlere dair tutunacağı tavır da tartışılmaya başlandı. Birleşik Haziran Hareketi seçimler için bir yol haritası belirledi mi? 
Birleşik Haziran Hareketi bir seçim platformu değil. Seçimler elbette önemli ve BHH, seçimlere ilişkin bir değerlendirme yapacak ve belli bir yaklaşım geliştirecek. Ancak şu anda BHH’nin nokta konmuş bir yol haritası yok. Bu yol haritasının BHH’nin ilkelerine, kuruluş amacına uygun olacağını söyleyebiliriz. Bir oluşum, seçimlere özgü bir hareket tarzı geliştiremez; neyse mücadele hedef ve ilkeleri, ona uygun hareket eder. 
 
AKP’nin önümüzdeki seçimlerden güçlü çıkması halinde otoriterleşmenin daha da artacağı yorumları yapılıyor. Bu otoriterleşmeye karşı birleşik muhalefet vurgusu da yapılıyor. Birleşik bir muhalefet hareketini mümkün görüyor musunuz?
Tek ilkesi “AKP karşıtı olmak” diye bir konumlanış olamaz. Bu on yıl önce gerçekçi olabilirdi, çünkü AKP’nin arkasında emperyalist ülkeler, Türkiye sermayesi bir blok halinde kararlı bir biçimde duruyordu. Şimdi ise AKP’nin uluslararası durumunda belirsizlik var. Bazı şeyler, zamanında anlamlıdır. Bugün AKP ile mücadele kadar, emperyalist planlara karşı mücadele de önemlidir.

BHH’NİN KENDİSİ ZATEN BİRLEŞİK BİR HAREKET

Kürt hareketinden Alevi, sol, sosyalist güçlere birlikte hareket etme çağrıları geldi. Emek Partisinin de ortak cephe çağrısı vardı. Siz bu çağrıları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ortak hareket etme kültürü elbette önemlidir. Ancak neden ortak hareket edildiği de  önemlidir. Emperyalizme, gericiliğe karşı amasız-fakatsız bir konumlanış gerekiyor. Bu anlamda çağrıların içeriği, doğrultusu önemli. Dün AKP iktidarı etkili karşı devrimci müdahaleler yaparken, böyle çağrılar yapılmıyordu. Geç olsun, güç olmasın diyebiliriz; öte yandan her gün çözüm sürecinin önemli bir noktaya geldiği açıklamaları haber oluyor. Bütün bu çağrıların içinin nasıl doldurulduğu da önemli.
 
Birleşik Haziran Hareketi tarif edilen ‘ortak cephe’ içerisinde yer alır mı?
Birleşik Haziran Hareketinin kendisi zaten birleşik bir hareket. Bu hareket daha geniş bir birlikteliğin içine girmek için değil, kendi belirlediği hedefler doğrultusunda toplumsal bir hareket yaratmak için kuruldu. Dolayısıyla “daha geniş bir birliktelik” hem BHH içinde hem de BHH’deki örgütlü-örgütsüz çevre ve kişiler açısından yeni bir değerlendirme anlamına gelir. Kimse bu noktada BHH adına konuşamaz. Ancak ben kendi bulunduğum siyasi parti adına, emperyalizm ve gericilik konusunda sağlam ve kalıcı bir tutum alan, sınıfsal bakmak konusunda eli korkak olmayan her birlikteliğe sıcak bakacağımızı söyleyebilirim.

ÖNCEKİ HABER

Bana masal anlatma

SONRAKİ HABER

Hrant Dink birçok ilde anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...