19 Ocak 2015 10:46

Patronlara tazminatsız işten atma fırsatı

Torba yasa görüşmelerinde İş Kanunu’na eklenen bir maddeyle işçiler, iş güvenliği önlemleri almaması veya malzemelere zarar vermesi durumunda tazminatsız işten çıkarılabilecek. Tartışmanın yaşandığı TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu üyesi CHP’li Özel, bunun bir iş güvenliği istismarı olduğunu söyledi.

Paylaş

Birkan BULUT 
Ankara

Torba yasa görüşmelerinde İş Kanunu’na eklenen bir maddeyle işçiler, iş güvenliği önlemleri almaması veya malzemelere zarar vermesi durumunda tazminatsız işten çıkarılabilecek. Tartışmanın yaşandığı TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonu üyesi CHP’li Özel, bunun bir iş güvenliği istismarı olduğunu söyledi. 

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Alt Komisyonunda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına eklenen maddeye göre, iş güvenliği kurallarına uymayan, bununla ilgili malzemeleri kullanmayan işçiler işveren tarafından 3 kez uyarılacak. Uyarıların ardından işveren kıdem tazminatını ödemeden işçiyi işten atabilecek. İş güvenliği ve işçi sağlığını işçiye yükleyen düzenleme, patronların da yükünü hafifletiyor. 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer alan ve işverenin haklı nedenlerle derhal fesih hakkını düzenleyen 25’inci maddeye yeni fıkranın eklenmesiyle yapılacak değişiklikle işverenin iş güvenliği önlemlerini almadığı takdirde vermesi gereken bin liralık ceza 500 liraya düşürülecek. 

DÜNYA DARALTIYOR, TÜRKİYE GENİŞLETİYOR

Komisyon Üyesi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, söz konusu düzenlemenin iktidar ve muhalefet arasında tartışmalara neden olduğunu söyledi. Uzun süren tartışma ve itirazlardan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in değişikliğin bir daha görüşülmesini kabul ettiğini belirten Özel, bu düzenlemenin işverenler tarafında işçiyi işten çıkarmada istismar olarak kullanılacağına dikkat çekti. Tüm dünyada 25. maddede yer alan haklı işten atma gerekçelerinin daraltılmaya çalışıldığını kaydeden Özel, “Çünkü bu madde işçinin iş kızartıcı suçlar yüzünden ‘işyeri malını çalma ve zarar verme’ gibi suçlarla kıdem tazminatı yakıyor. Kötü niyetli istismar yoluna gidiyor. İşçinin 20 yıllık kıdem tazminatını yakmak olmaz. Çok vicdansız bir madde” dedi. 

AKP’li milletvekillerinin bu yetmezmiş gibi iş güvenliği tedbiri almama cezasının bin liradan 500 liraya düşürülmesini önerdiklerini belirten Özel, trajikomik bir durumun ortaya çıktığını ifade etti. Özel, “AKP zücaciye dükkanına giren fil gibi. Burnu bir yanı devirirken kuyruğu başka bir yeri deviriyor. Buna işçi örgütleri, sendikalar tepki göstermeli” dedi.  

GECEYE DE GÖZ KOYDULAR

Komisyonda yer alan AKP Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş’ın, iş güvenliği paketine verdiği önergeyle sanayi dışındaki işlerde 7.5 saatlik gece çalışma sınırı kaldırılıyor. Önerge yasalaşırsa sanayi dışındaki güvenlik, sağlık gibi alanlarda gece tüm gün çalışılabilecek. İş Kanunu’nun 69. maddesine yapılması istenen eklemede “Sanayiden sayılmayan işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir” deniliyor. Ancak uzmanlar işçilerin rızasının işten atılma tehdidine bağlı olduğunu ve 11 saat çalışmanın işçinin psikolojik, fiziksel ve sosyal sağlığını olumsuz etkileyeceğini vurguluyor. 

ÖNCEKİ HABER

Dink cinayeti üzerinden aklanma savaşı

SONRAKİ HABER

YDG-H Sözcüleri: Cizre’de yaşananların sorumlusu AKP’dir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...