19 Ocak 2015 10:42

Dink cinayeti üzerinden aklanma savaşı

Gazeteci Hrant Dink’in katledilmesinin üzerinden 8 yıl geçti. Dink’in ölüm yıl dönümüne ve anmaya dair yapılan çağrılar gazetelerin birinci sayfalarında da yer aldı.

Paylaş

Gazeteci Hrant Dink’in katledilmesinin üzerinden 8 yıl geçti. Dink’in ölüm yıl dönümüne ve anmaya dair yapılan çağrılar gazetelerin birinci sayfalarında da yer aldı. Gazetemiz Evrensel’in yanı sıra, Cumhuriyet, Yurt, BirGün  ve Aydınlık geniş yer ayırdı Hrant’a... Yandaş medyanın bir bölümü ise Hrant’ı anma çağrılarını görmezden geldi. Ancak bu sefer hükümetin sadık gazeteleri Star, Akşam ve Vatan gazeteleri de Hrant anmalarına yer verdi... Cemaat’in yayın organı Zaman ise dün dosya yaptı bugün ise manşet...

Peki bunca yıldır Dink cinayetine ilişkin 3 maymunu oynayan Star, Zaman gibi gazeteler ne oldu da birdenbire Hrant Dink anmalarına yer verdi, hatta derin analizler yaptı?

HRANT KAVGANIN MALZEMESİ OLDU

Hrant Dink cinayeti 2007 yılında gerçekleştiğinde devlet içinde birlikte hareket eden AKP ve Cemaat, yarılma yaşadıktan sonra birbirlerinin önüne çeşitli kozlar sürüyor. Bunlardan biri de Hrant Dink cinayeti. Bir süredir hükümet yanlısı medya Dink cinayetini ‘Paralel yapı gerçekleştirdi’ diye ortalığı ayağa kaldırırken, diğer taraf da boş durmuyor.  Dink cinayetine dair hükümeti adım atmamakla, sorumluları ortaya çıkartmamakla suçluyor. Ancak Zaman gazetesinin gerçekten adalet kaygısıyla Dink cinayetinin peşine düşmediği, haber içeriklerinde gizli.

Her şey, Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast’ın geçtiğimiz ay Cemaat polislerini suçlayan ifadeleriyle başladı. Cezaevinden savcılığa mektup yazan Ogün Samast birdenbire hiç anlatmadığı şeyleri anlatmak istedi! Samast’ın 3 saat süren ifadesinde  “Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve bu dosyada ismi geçen diğer kişilerin ilişkileri araştırılınca gerçek Samast’ortaya çıkar” ifadelerini kullandı. Samast’ın bu ifadelerinin ardından, Dink cinayeti yeniden gündemin ön sıralarına yerleşti. O günden itibaren de yandaş medya “paralel yapı” ve Dink cinayeti arasında bağ kuran manşetlerini kamuoyuna sundu.

HRANT DİNK ANISINA İNTERAKTİF SAYFA

ZAMAN CANLA BAŞLA ÇABALIYOR

Bugün Hrant’ın ölümünün yıl dönümü olması nedeniyle kılıçlar yeniden çekildi. Zaman gazetesi hem hafta sonu pazar ekinde hem de bugün gazetesinde Dink cinayetine geniş yer ayırdı. Gazete hafta sonu ekinde ‘Yeni başlayanlar için Hrant Dink cinayeti’nden ayrıntılar’a yer verdi.

Zaman gazetesi cinayette adı geçen ve Cemaat üyesi olduğu iddia edilen polisleri aklamak için şu cümleleri yazdı:
 “Dink cinayetinin üzerinden sekiz yıl geçti. 17 Aralık operasyonunun ardından Ergenekon ve iktidar kanadı, ‘Cemaatçi’ olduklarını ileri sürdükleri polis müdürleri üzerinden cinayeti Camia’ya yüklemenin çabası içinde. Ergenekon, kanlı geçmişini temizlemek; AK Parti ise yolsuzluk iddialarını unutturmak için Dink’i kullanıyor.”

Bugün ise manşetinde “Dink’in acısı, politik kavgaya meze yapılıyor” dedi.  Gazeteci Hayko Bağdat ve Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Zaman’ın haberinde özetle diyor ki: Cinayetin faturası birilerine çıkarılmak isteniyor. Ankara’nın karanlıklarında kalan bir cinayet bu, arada Dink ailesi yara alıyor....

Zaman gazetesi iki haberiyle de gösterdi ki amacı Dink cinayetinin aydınlatılması sorumluların yargılanması değil, cinayet üzerinden “paralel yapı”nın suçlanmasına karşı gard almak... Duyulan rahatsızlık bununla alakalı.

HÜKÜMET GAZETELERİ DE FARKSIZ

Hükümet yanlısı medyada da durum farksız. Akşam, Vatan gibi gazeteler birinci sayfasından kısa kısa anma haberlerine yer verdi, ancak Star, MİT’in yardım TIRları ile ilgili kurulan Cemaat ilişkisi ile Dink cinayetinde Cemaat ilişkisini tek manşette topladı. Gazete Dink cinayetinde “paralelin delilleri yok edip, cinayeti 8 yıl örttüğünü” yazdı ve “Organize Cinayet” manşetini attı.

Dink’in katledilmesinin 8. yıl dönümü gerçekleşti. AKP ve Gülen Cemaati arasındaki Dink kavgası, her iki egemen odağın organlarında da sürüyor. ..Zaman ve Star gazetesi yukarıda yazılanlar çerçevesinde Cinayeti okuyucusuna sundu... Belli ki sunmaya da devam edecek. Yıllarca ortaklık yapan iki egemen, yıllarca katilleri akladı sorumluları ise terfi ettirdi. Bunun son örneği de Trabzon Emniyet Müdürlüğünde görevli Ercan Demir oldu. Demir Aralık 2014’te Cizre Emniyet Müdürlüğü’ne atandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cizre’de devletin kirli oyunu var

SONRAKİ HABER

Patronlara tazminatsız işten atma fırsatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...