19 Ocak 2015 05:10

Buldan: Hasta tutsaklarla ilgili verilen sözler yerine getirilmedi

Hasta tutukluların ölüme terk edildiği Türkiye'de, Adalet Bakanlığı kamuoyunu oyalamayı sürdürüyor. Şimdiye kadar birçok kez hasta tutukluların serbest bırakılacağına ilişkin sinyal veren Bakanlık bunun aksine bizzat kendisine bağlı ATK marifetiyle hasta tutukluları ölüme mahkum ediyor. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Adalet Bakanlığı'nın kendilerine hasta tutuklularla ilgili düzenlemeler yapacağı yönünde sözler verdiğini ancak 6-9 Ekim direnişi bahane edilerek bu sözlerin yerine getirilmediğini söyledi.

Paylaş

Zeynep KURİŞ

Türkiye'de en yoğun hak ihlallerinin yaşandığı cezaevleri, son dönemlerde artan hasta tutuklu ölümleriyle gündemdeki yerini koruyor.

İHD'ye yapılan başvurulara göre son bir yıl içerisinde tedavi edilmediği için 40 tutuklu yaşamını yitirdi. Cezaevlerinde 228'i ağır olmak üzere 578 hasta tutuklu ise tahliye edilmeyi bekliyor. Hükümet yetkilileri cezaevlerinden çıkan tabutları görmezden gelmeye devam ederken, insan haklar örgütlerinin duyarlılık çağrıları ve girişimleri karşılıksız bırakılıyor. Hasta tutuklular meselesinin vicdani ve insani bir mesele olduğuna dikkat çeken HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, hasta tutukluların sürecin başından bu yana hükümet tarafından pazarlık haline getirildiğini söyledi.

Cezaevlerinde yaşamlarını tek başına idame edemeyen, ölümle pençeleşen ve belki de yaşamlarının son günlerini yaşayan yüzlerce tutuklunun olduğuna dikkat çeken Buldan, "söz konusu tutsaklarla ilgili olarak bir düzenlemeye gerek duyulmaksızın, bir irade sonucunda cezaevinden çıkarılmaları gerekiyor. Bu bizim açımızdan olmazsa olmaz bir husus. Bunu açıkça ifade etmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Hükümet yetkilileri ile yaptıkları her görüşmede hasta tutuklular meselesini birinci gündem maddesi haline getirdiklerinin altını çizen Buldan, "Sayın Öcalan ile yaptığımız görüşmelerde de sıkça tartışılan temel gündem mesele de yine hasta tutsaklar meselesi. Ancak Sayın Öcalan'ın da ifade ettiği gibi; şu ana kadar hiç bir hasta tutsak bir irade sonucu serbest bırakılmadı" dedi. En son Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptıkları görüşmede Bozdağ'ın kendilerine en kısa süre içerisinde 50'ye yakın hasta tutuklunun bırakılacağı sözünü verdiğini ve diğer tutuklularla ilgili olarak da bazı düzenlemelerin yapılarak genel kurula getirileceği sözünü verdiğini anımsatan Buldan, bazı adımların atılacağının kendilerine söylendiğini ancak 6-9 Ekim direnişi bahane edilerek bu adımların atılmadığını, tutukluların da pazarlık konusu haline getirildiğini kaydetti. Buldan, hükümetin bu yaklaşımını kabul etmediklerini ve şiddetle kınadıklarını sözlerine ekledi.

Hasta tutuklularla ilgili girişimlerinin devam edeceğine vurgu yapan Buldan, "En kısa zamanda hasta tutsaklarla ilgili bir gelişmenin hükümet tarafından gündeme alınması için taleplerimizi yine paylaşacağız, en son aldığımız bilgilere göre; hazırlıklar tamamlanmak üzere. En kısa sürede gelişmelerin yaşanabileceği iletildi. Ancak biz bu konuda artık parti olarak hasta tutsaklara umut vermek istemiyoruz. Halen verilen sözler yerine getirilmedi. Hükümeti sorumlu tutuyoruz. Cezaevinden çıkan her tabuttan bizzat hükümet sorumludur" dedi.

Buldan son olarak şunların altını çizdi; "Hasta tutsakların şunu çok iyi bilmesi gerektiğini ifade ediyoruz; partimiz, heyetimiz hasta tutsaklar meselesini hiç bir zaman gündeminden düşürmeyerek, ilk gündem maddesi haline getirmiştir. Umuyoruz ki; bize verilen sözler en kısa sürede yerine getirilir. Dün itibari ile hasta tutsaklara ilişkin listemizi güncelleyerek bir kez daha Adalet Bakanlığı'na ilettik." (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'At etlerini Bursa sosyetesinin vazgeçilmez mekanlarına sattık'

SONRAKİ HABER

Haseke'de 24 saatlik ateşkes

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...