20 Temmuz 2011 10:56

Erdoğan gerilimi Kıbrıs'a taşıdı

Günlerdir Türkiye’de yaşananlara dair gerilimi yükselten açıklamalar yapan Başbakan bu tutumunu Kıbrıs’a da taşıdı. “Kıbrıs diye bir devleti biz tanımıyoruz. Böyle bir devlet yoktur” diyen Erdoğan, Daha önce ‘besleme’ olmakla suçladığı KKTC’lilere yeni vaatlerde bulundu, kendisini protesto edenler i

Erdoğan gerilimi Kıbrıs'a taşıdı
Paylaş

Başbakan Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 37. yıl dönümünde, “Barış ve Özgürlük Bayramı” kutlamaları kapsamında Lefkoşa’da halka seslendi. AB’nin, 2004’te vermiş olduğu sözün arkasında durmamasının bedelini ödeyeceğini ifade eden Erdoğan, “Birliğin Kıbrıs’ta hukuki olmayan bu durumuna son verme sorumluluğu vardır. Zira şu anda Kıbrıs diye bir devleti biz tanımıyoruz. Böyle bir devlet yoktur. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi vardır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. Bu itibarla AB’den beklentimiz üzerine düşeni yapmasıdır” dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki moon’dan da beklentilerinin sadece Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer’ı buraya göndermek olmadığını, Kofi Annan’ın mayıs 2004’teki raporunu açıklaması olduğunu kaydeden Erdoğan, “Artık oyalanmak istemiyoruz. Beklentimiz BM ekibinin yoğun çabalarını desteklemesi, müzakere sürecine gereken desteği Sayın Ban Ki moon’un vermesidir” dedi.

Konuşmasında Rum halkına da seslenen Erdoğan, “Ben Güney Kıbrıs’taki Rumlara şunu söylüyorum; Türklerden insanlara hiçbir zaman zarar gelmez bunu böyle bilin. Zira bizim amacımız barıştır, özgürlüktür. Biz barışa, özgürlüğe çağrı yapıyoruz. Rum halkının makul olması gerektiğini ifade etmek istiyorum, ön yargılardan sıyrılmalarının gereğini hatırlatmak istiyorum” dedi.

Daha önce ‘besleme’ olarak nitelediği KKTC’lilere de seslenen Erdoğan yeni vaatlerde bulundu. “Büyüyen ve gelişen Türkiye, Kıbrıslı Türk kardeşlerinin yanında durmaya devam edecek, sizlerin hukukunu daima koruyacaktır” diyen Erdoğan, Anamur’dan Kuzey Kıbrıs’a su getirme projesinden söz ederek, Anamur’daki barajın temelinin mart ayında Cumhurbaşkanı ile birlikte atıldığını, bu projeyle denizin altından geçirilecek hatla yılda 15 milyar metreküp nitelikli su geleceğini belirtti. Projenin üç yıl içinde bitirileceği sözünü veren Erdoğan, kendisini protesto edenler için de yine ‘marjinal gruplar’ ifadesini kullandı.

PROTESTOYU YİNE HAZMEDEMEDİ

Erdoğan kendisini protesto için mitingler düzenlenmesini ve grev kararları alınmasını ima ederek, “Marjinal düşünmek tabii hiçbir zaman benim Kıbrıslı Türk kardeşlerime zaten uygun düşmez. Ama marjinal düşünenlere de benim Kıbrıslı Türk kardeşlerim inanıyorum ki prim vermeyecek. Çünkü size büyük düşünmek yakışır. Siz büyük bir milletin varislerisiniz. İnanıyorum ki yarınların Kuzey Kıbrıs’ı Güney Kıbrıs’tan çok daha güçlü olacaktır” dedi. (LEFKOŞA)


ERDOĞAN GERGİNLİĞİ KIBRIS'TA

Erdoğan’ın Kıbrıs'a gelişinin, dün farklı yerlerde protesto edilmesi sırasında polis tarafından gözaltına alınan eylemcilerden 3'ü serbest bırakılırken, 6'sının ise halen serbest bırakılmadığı bildirildi.

KTAMS binasındaki pankart krizi ile Hamitköy Kavşağı’ndaki eylemde tutuklanan, Ayça Soygür Çıralı, Devrim Barçın ve Ömer Köse bugün öğlen saatlerinde serbest bırakılırken, KTHY çadırı önündeki eylemde tutuklanan 6 kişinin ise halen Lefkoşa Polis Müdürlüğü'ndeki tutukluluklarının sürdüğü öğrenildi.

KTAMS’TAKİ PANKART KRİZİNDE 2 SENDİKACI TUTUKLANMIŞTI

Dün, Erdoğan’ın adaya gelmesinden saatler önce, protesto etmek amacıyla KTAMS binasına asılan “Bir veriyorsun beş alıyorsun, utanmadan besleme diyorsun” yazılı pankartın polis tarafından indirilmek için müdahale edilmesi sırasında gözaltına alınanlar oldu.

Polisin pankartı indirmek için KTAMS binasına girmeye çalışması sırasında, polisin davranışını protesto etmek üzere binada toplanan sendikacılardan, Belediye Emekçileri Sendikası'ndan Ayça Soygür Çıralı ile KTAMS Yöneticisi Devrim Barçın tutuklanarak, geceyi Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde geçirdi.

HAMİTKÖY KAVŞAĞI’NDAKİ PROTESTO EYLEMİNDE DE GÖZALTI YAPILMIŞTI

Erdoğan’ın Ercan Havaalanı’ndan Lefkoşa’ya giderken geçeceği yol güzergahı üzerindeki Hamitköy Kavşağı’nda da protesto eylemi yapan kalabalık bir grup ile polis arasında yaşanan çatışmada da bir kişi tutuklanmıştı.

Ömer Köse adlı bir vatandaş, "1974'te ben savaştım Amerikalı kazandı" yazılı bir pankart açtığı gerekçesiyle polis tarafından tutuklanarak, Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde geceyi geçirdi ve bugün öğlen saatlerinde serbest bırakıldı.

KTHY ÇADIRINDA TUTUKLANAN 6 KİŞİ HALEN SERBEST BIRAKILMADI

Sendikal Platform’un KTHY çadırında dün gerçekleştirdiği “Erdoğan’ı protesto eyleminde”, çok sayıda eylemci polis tarafından coplarla darp edilirken, 6 kişi de tutuklanarak, Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne götürüldü.

KTHY çadırındaki eylemde tutuklanan Salih Batak, Nevzat Hami, Bülent Kurt, Mustafa Keleşzade, Ahmet Cenkler ve Şevki Yoldaş’ın halen serbest bırakılmadıkları öğrenildi.

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde tutulan eylemcilerin, 24 saat dolmadan serbest bırakılmaları bekleniyor. (Şermin Şarro-Kıbrıs Postası)


TALAT'LA GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, KKTC cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüştü. 1 saat 25 dakika süren görüşmesinde Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da hazır bulundu.

Adaya has meselelerden güncel meselelere birçok konunun gündeme geldiğinin belirtildiği görüşmenin ardından bir açıklama yapan Talat,  hem Kıbrıs sorununu hem ülkedeki durumu değerlendirdik. Ben kendi görüşlerimi aktardım, tabi ki onun görüşlerini de dinledim. Yararlı bir görüşme oldu. Sonuçta uygulamaya dönük bir görüşme değildi, görüş alışverişiydi” dedi.

Başbakan Erdoğan'ın ziyareti öncesi Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık görevlilerin ofis önü ve anayolda yoğun güvenlik önlemleri alması dikkat çekti. Kıbrıs Postası'nın haberine göre Başbakanlık görevlileri, KKTC polisi ve gazetecilere, "Burası Türkiye..." diyerek emirler yağdırdı.


KILIÇDAROĞLU: KIBRIS’TA ÇÖZÜM FEDERASYONDUR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, artık Kıbrıs’ta bir an önce çözüme ulaşılması gerektiğini belirterek “Çözüm, BM çatısı altında, iki toplumlu, iki kesimli, tarafların siyasi eşitlik anlayışına dayalı olarak, iki kurucu devletin oluşturacağı bir federasyondur” dedi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nda TSK’nın Kıbrısa barış için gittiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, bu sayede Kıbrıs Türk halkı gibi, Kıbrıs Rum halkının da 37 yıldan beri birlikte huzur içinde yaşamını sürdürdüklerini savundu. “Sağlanan bu barış ortamına rağmen, artık, Kıbrıs’ta kalıcı bir çözüme biran önce ulaşılması gerekmektedir” diyen Kılıçdaroğlu, AKP iktidarı döneminde çözülemeyen ve giderek daha karmaşık bir hal alan Kıbrıs sorununu çözmek için tarafların devam edecek müzakerelerde masaya iyi niyet ve kararlılıkla oturmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı. Kılıçdaroğlu, “Çözüm, BM çatısı altında, iki toplumlu, iki kesimli, tarafların siyasi eşitlik anlayışına dayalı olarak, iki kurucu devletin oluşturacağı bir federasyondur” dedi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri talepleri haykırdı

SONRAKİ HABER

MHP: Başbakan nihayet bizim çizgimize geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...