18 Ocak 2015 13:04

'Gözümüzü İnce Memed'le açtık'

Türkçe edebiyatın önemli isimlerinden, hastanede yaşam savaşı veren Yaşar Kemal’i memleketinde sekizincisi gerçekleşen Çukurova Kitap Fuarı’nda Çukurovalı okurlara sorduk.

Paylaş

Volkan PEKAL
Şebnem YURTMAN
Adana

Türkçe edebiyatın önemli isimlerinden, hastanede yaşam savaşı veren Yaşar Kemal’i memleketinde sekizincisi gerçekleşen Çukurova Kitap Fuarı’nda Çukurovalı okurlara sorduk. Kimi lise yıllarında İnce Memed’le tanıştığı Yaşar Kemal’i daha çok mistik, fantastik kitaplar okuyan genç kuşak anne ve babalarının okuduğu kitaplardan tanıyor.

Bunlardan biri olan Teoman Yılmaz. Yılmaz, Yaşar Kemal’i takip ettiğini ama en çok okuduğu kitapların gizem, cinayet ve bilim kurgu kitapları olduğunu söyledi.

Bir başka genç okur Çağlayan Ayhan da öğretmenlerinin verdiği kitapları ve daha çok da aksiyon ve bilimkurgu kitapları okuduğunu söyledi. Yaşar Kemal’i anne babasının kitaplığından tanıdığını söyleyen Ayhan ve Yılmaz hastanede olan Yaşar Kemal’e de “Geçmiş olsun” dileklerini iletti.

ADANA'MIZIN YAZARI

“Adana'mızın yazarı” diye nitelediği Yaşar Kemal’in günümüzün en büyük aydınlarından biri olduğunu ifade eden Songül Taş, “En büyük gururumuz. İnşallah iyileşir. Yaşar Kemal’i kaybetmek istemiyoruz” dedi. Yaşar Kemal’i oğluna da okutmaya çalıştığını anlatan Taş "Çocukken zorlandı ama şimdi üniversitede. Yaşar Kemal’i sevdirdiğim için bana teşekkür ediyor” dedi.

Yaşar Kemal ile 1964’te lise çağlarında tanışan Refik Caymaz, “İnce Memed’le gözümüzü açtık. Ve ondan sonra  tüm Yaşar Kemal romanlarını okuduk” dedi. Adana’dan çıkan büyük edebi şahsiyetlerden biri olduğunu söyleyen Caymaz, “Onu çocuklarımıza okuttuk, şimdi de torunlarımıza okutuyoruz” diyerek geçmiş olsun dileklerini iletti.

AMİK OVASI’NIN DA YAŞAR KEMAL’İ OLSA

Yaşar Kemal’le lise çağlarında ilk romanı olan İnce Memed’le tanışan bir diğer kişi de bugün edebiyat öğretmeni olan Aytaç Durmazoğlu. Edebiyatı Yaşar Kemal gibi büyük edebiyatçılarla sevdiğini anlatan Durmazoğlu, “Hataylıyım, kıskanıyorum. Keşke Amik Ovası’ndan da bir Yaşar Kemal çıksa, Amik Ovasını anlatsa” dedi. Çukurova’nın, Anavarza’nın çocuğu olan Yaşar Kemal’in Çukurova’yı kendilerine sevdiren insan olduğunu dile getiren Durmazoğlu, “Büyük oğlum lisede. O Yaşar Kemal’i okuyor. Küçük oğlum da ortaokula başlayınca Üç Anadolu Efsanesi ile başlayacak. Dilimizin güzelliklerini onunla öğrenecekler” dedi.

Öğrencilerine edebiyatımızın seçkin eserlerini okutmak istediklerini ifade eden Durmazoğlu, "Çocuklar Amerikan filmlerinin kitaplarını okumak istiyor. Bu romanlar da dublaj Türkçesi. Bu kitaplarda deyimler, betimlemeler, tasfirler yok. Aksiyon ağırlıklı, sadece fiil olan kelimelerle kurulmuş kitaplar” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli ve Türkiyeli işçilerin çıkarı bir

SONRAKİ HABER

Nusra, Suriye uçağını düşürdü: 37 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...