20 Temmuz 2011 10:37

Meclis TV’ye kısıtlama emri AKP’den

Başbakan Tayyip Erdoğan Meclis TV’nin yayınlarındaki kısıtlamanın partisinin isteği ile gerçekleştiğini itiraf etti. Muhalefet partilerinin halka seslerini duyurdukları ve grup toplantılarının yayınlandığı Meclis TV’nin yayın saatlerinin düşürülmesiyle ilgili soruları yanıtlayan Başbakan, konuya ilişkin sorular üzerine, muhalefeti k

Meclis TV’ye kısıtlama emri AKP’den
Paylaş

Muhalefetin TRT ile TBMM arasındaki protokolden haberi olmadığını savunan Erdoğan, “Bunlar bu anlaşmayı, bilmiş olsalar bizim iyi niyetimizi görürler. Biz geldiğimizde esneme olsun dedik baktık ki tamamen şov manzarası arz ediyor. Halkımızın da şikayetlerini nazara alarak gerek TRT gerekse TBMM’ye grup başkan vekilliği olarak biz de ilettik. Bizim iktidarımızdan önceki protokol uygulamaya konulmuştur” şeklinde konuştu. Meclis TV yayınlarını haftada 3 gün 5’er saatle kısıtlayan TRT ve TBMM’nin TRT Yasası’nda 2008’de yapılan değişikliği “göz ardı” ettiği de ortaya çıktı. Yasa’da, yayınların düzenlenmesi için yeni bir protokol hazırlanması öngörülürken yayın süreleri 1995’teki protokole dayanılarak kısıtlandı. Yeni düzenleme TBMM ile TRT arasındaki uzlaşmanın sonucu olarak açıklanırken Başbakan Erdoğan, yayınların AKP’nin talimatıyla kısıtlandığını itiraf etti.

Yasa’nın Meclis TV’nin yayınını düzenleyen 21. maddesinde TRT 3’ten Meclis TV aracılığıyla Meclisin çalışmalarının yansıtılacağı belirtilirken şöyle deniliyor: “TBMM faaliyetlerinin hangi ölçüde yansıtılacağı hususu, TBMM Başkanlığı ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğünce birlikte hazırlanacak protokolle belirlenir.”

Bu hüküm uyarınca iki kurum arasında yeni bir protokol imzalanması gerekiyor. Yani 1995’te imzalanan protokol uyarınca yayınların kısılması yasal açıdan geçerlilik taşımıyor. (HABER MERKEZİ)


ARINÇ: ‘TRT BBC GİBİ OLACAK’ DEMİŞTİ!

Bülent Arınç’ın ‘TRT’yi BBC gibi yapacağız’ sözlerinin ardından AKP Meclis TV’nin yayın süresini kısaltırken,  BBC World ve CNN International televizyonları, Londra Wesminster’deki İngiliz parlamentosunda gerçekleşen Murdoch oturumunu 8 saatlik canlı yayınla izleyicilerine ulaştırdı.

Başta Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere devlet yetkililerinin “TRT BBC gibi olacak” taahhütlerine karşın, Türkiye’de Meclis TV oturumlarının “Meclis’te şov yapılıyor” gerekçeleriyle sınırlandırılması muhalefetin tepkisine yol açtı. Meclis TV’nin sınırlandırılması tartışılırken, haber kanallarının izleyicilerine saatlerce süren canlı yayınla ulaştırdıkları önemli gelişmelere bir yenisi daha eklendi. BBC ve CNN International önceki gün, yasadışı telefon dinlemelerinin haberlerde kullanılması olayını inceleyen parlamento komisyonuna ifade veren Rupert Murdoch, oğlu ve Rebekah Brooks’un milletvekillerinin sorularını yanıtladıkları parlamento çalışmasını saatler süren canlı yayınlarla aktardı. BBC’nin canlı yayınları 8 saate yaklaştı. Yayın sırasında Murdoch’a yapılan saldırı da ekranlarda canlı yayın sırasında izlendi. (LONDRA)

ÖNCEKİ HABER

‘Profesyonel asker’ dönemi başladı

SONRAKİ HABER

Sağlık emekçileri talepleri haykırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...