16 Ocak 2015 13:05

Berkin Elvan eyleminde ekmekle tahrik etmişler

İstanbul'daki Gezi Parkı Olayları'nda, başına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan'ın hastane ölümü nedeniyle, geçen yıl 12 Mart'ta Pamukkale Üniversitesi'nde düzenlenen ve polisin müdahale ettiği eyleme katılan 65 üniversite öğrencisi hakkında dava açıldı.

Paylaş

İstanbul'daki Gezi Parkı  Olayları'nda, başına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan'ın hastane ölümü nedeniyle, geçen yıl 12 Mart'ta Pamukkale Üniversitesi'nde düzenlenen ve polisin müdahale ettiği eyleme katılan 65 üniversite öğrencisi hakkında dava açıldı. 

Savcının hazırladığı iddianame 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, iddianamede sanıklardan üçünün yere ekmek bırakarak öğrenci kalabalığını tahrik ettiği ileri sürüldü. 65 öğrencinin tutuksuz yargılanmasına 2 Haziran'da başlanacak.

Gezi olaylarında yaşamını yitiren Berkin Elvan için geçen yıl 12 Mart'ta Pamukkale Üniversitesi'nde protesto eylemi düzenlemiş, polis eyleme tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etmiş, 50'den fazla öğrenci gözaltına alınmıştı. Olayla ilgili olarak Denizli Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı ve 65 üniversite öğrencisi hakkında 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama', 'halkı suç işlemeye teşvik ve tahrik edecek mahiyette propaganda vasıtası hazırlama', 'kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme', 'bunların hareketlerine katılma', 'görevi yaptırmamak için direnme' suçlarından dava açıldı. 

Savcı Şakir Yılmaz tarafından hazırlanan iddianamede 65 sanık hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet'ten 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar ve Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanmayı içeren 265'inci maddesinin 1 ve 3'üncü maddeleri kapsamında 8 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istendi. 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameyle 65 öğrencinin tutuksuz yargılanmasına 2 Haziran'da başlanacak. 

EKMEK BIRAKMA TAHRİK SAYILDI

İddianamede, delil olarak olay günü polis kameralarının tespit ettiği görüntüler gösterildi. İddianamede 'öğrencilerden üçünün ekmek bırakması da kalabalığı tahrik olarak' değerlendirildi. İddianamede grubun uyarılara rağmen yürüyüşe devam ettiği, bazı sanıkların sloganlarla tempo tutmasını sağlayıp tahrik eder nitelikte slogan attığı, yolun trafik akışının engellendiği, çeşitli maddelerin güvenlik güçlerine atıldığı, bazı sanıkların yüzlerini maske ile kapattığı belirtildi. İddianamede, ayrıca eyleme müdahale eden polisler hakkındaki basit yaralama ve hakaret suçlamalarıyla ilgili olarak da kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verildiği belirtildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Libya’da petrol güvenliği uzlaşısı

SONRAKİ HABER

'Moritanya’nın Mandelası'na hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa