16 Ocak 2015 12:29

İçme suyu kaynağına taş ocağı!

YIllardIr HES projelerine karşı mücadele eden ve 2 ayrı iptal kararı alan Rize’nin Küçükçayır köylüleri, 3. HES projesi için de yargı süreci başlatırken; bu kez de aynı bölgede taş ocağı izni verildi.

Paylaş

Yusuf Yavuz
Rize

YIllardIr HES projelerine karşı mücadele eden ve 2 ayrı iptal kararı alan Rize’nin Küçükçayır köylüleri, 3. HES projesi için de yargı süreci başlatırken; bu kez de aynı bölgede taş ocağı izni verildi. 

Rize Valiliği, Rize kent merkezi dahil 9 ilçe belediyesi ile 26 köyün ve yaklaşık 300 bin nüfusun içme suyunun sağlandığı Salarha Vadisi’ni İkizdere’nin Çağırankaya Yaylası ile birleştiren Andon bölgesindeki taşocağı için “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi. Aynı zamanda, eski adıyla Andon olarak bilinen Küçükçayır köyü sınırları içerisinde bulunan ve Rize Belediyesi tarafından işletilen Andon İçme Suyu Tesislerinin de bulunduğu bölgede, 3 ayrı HES projesinin yanında bir de yine Rize Belediyesi tarafından işletilmesi planlanan başka bir taş ocağı daha bulunuyor.

KÖYLÜLER TAŞ OCAĞINI YARGIYA TAŞIYACAK

Rize Valiliğinin bölgedeki projeler için başta yargı kararlarını görmezden gelerek hukuku, yasa ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde kararlar verdiğine dikkat çeken Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan ise, Rize Valiliğinin bir an önce bu kararı düzeltmesi gerektiği çağrısında bulunurken yöre köylüleri projeyi yargıya taşımaya hazırlanıyor.

MAHKEME HAVZA PLANLAMASI YAPILMADAN PROJE OLMAZ DEDİ

Küçükçayır köyü sakinlerinden, kamuoyunda ‘Yurttaş Kazım’ olarak tanınan ve HES’lere karşı ineğini satıp banka kredisi kullanan 70 yaşındaki Kazım Delal ve arkadaşlarının açtığı davalar sonrasında, Rize İdare Mahkemesi 2 ayrı iptal kararı vermişti. Rize İdare Mahkemesi, Delal ve arkadaşlarının açtığı ilk davada, Bakanlığın Ambarlık HES projesi için vermiş olduğu ‘ÇED gerekli değil’ kararının yürütmesini durdurmuş ve ardından iptal etmişti. Mahkeme, aynı HES projesi için vermiş olduğu ‘ÇED olumlu raporu’ için de açılan davada bu kez ÇED raporunu iptal etmiş ve bölgede ‘Havza planlaması yapılmadan herhangi bir proje geliştirilemeyeceği’ yönünde karar vermişti.

ÖNCEKİ HABER

Cumhuriyet'in iki köşe yazarı ifadeye çağrıldı

SONRAKİ HABER

Yavuz Bingöl yerine ‘Berkin Elvan Sokağı’na veto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...