16 Ocak 2015 12:15

'Provokatörün kendisi İçişleri Bakanı'dır'

Cizre’de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın yaşamını yitirmesiyle devam eden olayların ardından Cizre'ye gelen HDP, DTK, HDK ve DBP'li seçilmişler yaptıkları açıklamada "Provokatörün kendisi İçişleri Bakanı Efkan Ala’dır” dedi.

Paylaş

Cizre’de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın yaşamını yitirmesiyle devam eden olayların ardından Cizre'ye gelen HDP, DTK, HDK ve DBP'li seçilmişler yaptıkları açıklamada "Provokatörün kendisi İçişleri Bakanı Efkan Ala’dır” dedi.

Bugün sabah saatlerinde ilçeye gelen heyette, DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Ahmet Türk ve Februniye Akyol, HDK eş sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ile HDP'li vekiller Ayla Akat Ata, Mülkiye Birtane, Gülser Yıldırım, Hasip Kaplan ve Faysal Sarıyıldız, DTK Başkanlık Divanı üyesi Feleknas Uca yer aldı. Burada yapılan konuşmalarda Emine Ayna, “Provokatörün kendisi İçişleri Bakanı Efkan Ala’dır” dedi.

İlçeye gelen heyet, ilk olarak DBP İlçe Örgütü binasına gelerek, kendi aralarında kısa bir toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantıda HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın ilçede günlerdir yaşanılanlara ilişkin heyete aktarımlarda bulunduğu öğrenildi.

Toplantının ardından heyet, yağışlı havaya rağmen parti binası önünde toplanan halkla buluştu. 

12 YAŞINDAKİ ÇOCUK NASIL HEDEF ALINIR?

Burada konuşan Selma Irmak, konuşmasına "Bize zulüm edenlere Mazlum Doğan'ın 'yaşamak direnmektir" sözüyle karşılık vereceğiz" sözüyle başladı. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın mesajının Botan halkı tarafından umutla karşılandığı ifade eden Irmak, "Ey kan emiciler, savaşın da ilkesi var. 12 yaşındaki bir çocuk, nasıl hedef alınır. Bu size kalmaz. Bunu iyi bilin. Nihat henüz oyun yaşında, 12 yaşındaydı. Ama siz ona ve bize yaşamı karartınız. Buradaki karanlık güçler barış umudumuzu kırmak istiyorlar. Bu süreci bozmak istiyorlar. Botan halkı ise, önderinin mesajının gereklerini yerine getiriyor" ifadelerini kullandı. 

Bu sözlerinin ardından Cizre'de yaşananlar için 'polislerimiz gaz bombası ve silah kullanmadı' diyen Başbakan Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya seslenen Irmak, "Nihat'ın başına isabet eden fişek nereden geldi?" diye sordu. 

"Kamu Güvenliği" tartışmalarına da tepki gösteren Irmak, bunun Kürt çocuklarının katledilmesiyle sağlanamayacağını ifade etti. 

‘YALAN SÖYLEMEYİN’

İlçede yaşanılanlara ilişkin "provokasyon" değerlendirmelerine de tepki gösteren Irmak, "Provokasyon, Nur Mahallesi'nde halkın üzerine kurşun yağdırmadır. Tepede bekletilen panzerlerdir. Katillerden neden hesap sormuyorsunuz. Provokasyon bunlardır" diyerek, devlet ve hükümet yetkililerine yalan açıklamalarda bulunmamaya davet etti. 

‘BAŞKA CİNAYETLERE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Irmak'ın ardından ise HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü konuştu. Türkiye devrimcilerinin Cizre halkının yanında olduğu mesajıyla konuşmasına başlayan Kürkçü, "Bir cinayete daha asla ama asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Yaşananların, Kürt halkının iradesine tahammül edemeyenlerin zulmü olduğunu söyleyen Kürkçü, "Bunlar provokasyon diye Cemaati göstermeyin. Onları yakalamıyorsanız, onlarla birliktesiniz. Öldürdükleri gençlerin faturasını Cizre halkına mal etmeye çalışıyorlar. 'Biz Nihat'ı öldüren silahları kullanmadık' diyorlar, bunun yalan, yalan, yalan olduğunu biliyoruz. Bunu ispat edeceğiz. Nihat polislerin yeni kullandığı bir gaz bombasına ait kapsülle öldürüldü. O silahı siz biliyorsunuz. O mermileri sokaktan topluyorsunuz" diyerek, elinde Nihat'ın ölüne neden olan kapsülün benzerini tuttu. 

‘SORUMLÜ HÜKÜMETTİR’

Kürkçü'nün ardından bu kez DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, halka seslendi.  Cizrelilere, "Sizlerin karşısında söylenecek söz yok" diyen Ayna, tüm ölümlerden AKP hükümeti ve devletin sorumlu olduğunu, hiçbir şekilde de bu sorumluluktan kaçılamayacağını vurguladı. Hükümetin yaşanan olaylar için 'provokatörler yaptı' diyerek işin içinde sıyrılmaya çalışmasına tepki gösteren Ayna, şunları söyledi: "O provokatörler polis araçlarının içerisinde ise, İçişleri Bakanı provokatörün ta kendisidir. Kimse kimseyi kandırmaya çalışmasın. İçişleri Bakanı'nın bu işin içinde parmağı yoksa, o plakasız polis aracının içindeki polisleri bulmalıdır." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Terör değil mizah hedefte!

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet'in iki köşe yazarı ifadeye çağrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...