16 Ocak 2015 11:42

Nasrallah: Türkiye’nin IŞİD ve Nusra ilişkileri sürüyor

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah el-Meyadin televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Gassan bin Ciddu’ya verdiği mülakatta, Türkiye’nin bilgisi olmadan Suriye’ye silah geçemeyeceğini söyledi.

Paylaş

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah el-Meyadin televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Gassan bin Ciddu’ya verdiği mülakatta, Türkiye’nin bilgisi olmadan Suriye’ye silah geçemeyeceğini söyledi. 

Yakın Doğu Haber’in Türkçe olarak aktardığı mülakata göre Nasrallah, “Suriye’ye yapılan hiçbir saldırı karşılıksız kalmayacak. Suriye’nin herhangi bir bölgesine saldırı, sadece Suriye’ye değil, Direniş ekseninin tamamına yapılmıştır. Buna cevap vermek de sadece Suriye’nin değil tüm Direniş’in hakkıdır. Bu cevap herhangi bir zamanda verilebilir” dedi. 

‘ERDOĞAN ŞAM’DA NAMAZ KILARIZ DİYORDU...’

Suriye’de Esad rejiminin devrilmesi ihtimali sorusunu da cevaplayan Nasrallah, “Suriye yönetimini devirme ve Suriye'yi kontrol etme meselesi bitti. Bunu herkes biliyor artık. Sayın Erdoğan Şam'da namaz kalacağız diyordu. Sonra mütevazı davranıp Halep'te kalacağız dedi. Bunlar bitti geride kaldı” sözlerini kullandı.

“Ben gerçeklikten bahsediyorum. Olumlu veya olumsuz yorum yapmıyorum. Gerçeklerden bahsediyorum. Şu an Suriye’de yönetimi devirebilecek ya da Suriye’ye hakim olabilecek bir güç yok” diye konuşan Nasrallah, “Şu an Suriye’nin büyük bir kısmı, ve büyük şehirleri Suriye yönetiminin kontrolü altındadır. Geri kalan yerler de IŞİD, Nusra ve ÖSO arasında paylaşılmış durumda. Suudi Arabistan’la bağlantılı Suriyeli gruplar ortadan kalkıyorlar. Arabistan’a Suriye’de en az etkiye sahip gruplar kaldı. Arabistan, Suriye yönetimini devirmek için militan toplamakla yanlış yaptı. Siyasi çözüm savaşı sona erdirebilmelidir. Yoksa sorun muhaliflerle çözülemez; çünkü IŞİD ve Nusra ortada... IŞİD’in bitirilmesi için bölgesel bir karar verildiğinde siyasi çözümden söz edilebilir” diye konuştu.

‘TÜRKİYE SINIRLARINI CİHATÇILARA AÇTI’

Suriye yönetimini göz ardı eden hiçbir siyasi çözümün söz konusu olamayacağını herkesin anladığını söyleyen Nasrallah şöyle konuştu: “Türkiye, IŞİD ve Nusra ile ilişkilerini sürdürüyor. Türkiye sınırlarını tamamen açtı. Türkiye’nin bilgisi olmadan Suriye’ye silah giremez. Türkiye sınırlarını kapatma kararı alırsa ne kimse girebilir ne de çıkabilir. Türkiye-Suriye sınırı Türk ordusunun ve istihbaratının denetimi altında. Türkiye sınırından Suriye’ye hala silahlı gruplar giriyor. Türkiye topraklarında silahlı grupların hala eğitim kampları var.
Türkiye, Suriye konusunda zorlayıcı bir tutuma sahip, bunun sonuçları olacaktır.  Irak’ta yeni hükümetin kurulması ile Türkiye’nin Bağdat’a karşı tutumu değişebilir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Belediye yeşilde TOKİ gride ısrarlı

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Başbakan Cumhuriyet’e teşekkür etmeliydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...