16 Ocak 2015 01:02

Artık kazanın dibini yalamak istemiyoruz

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Schneider Elektrik, Birleşik Metal-İş’in ülke genelinde greve çıkacağı 41 fabrikadan biri. Patronların düşük ücret dayatmasına tepki gösteren işçiler “Artık kazanın dibini yalamak istemiyoruz” dediler. Grev hazırlıklarına başlayan işçiler, gazetemiz aracılığıyla Türk Metal üyesi metal işçilerine de insanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları için dayanışma çağrısında bulundular.

Paylaş

Metehan UD
Eda AKTAŞ
İzmir

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Schneider Elektrik, Birleşik Metal-İş’in ülke genelinde greve çıkacağı 41 fabrikadan biri. Patronların düşük ücret dayatmasına tepki gösteren işçiler “Artık kazanın dibini yalamak istemiyoruz” dediler. Grev hazırlıklarına başlayan işçiler, gazetemiz aracılığıyla Türk Metal üyesi metal işçilerine de insanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları için dayanışma çağrısında bulundular.

İşyeri Baştemsilcisi Elif Koçcan, grevin işçiler tarafından istenen bir karar olduğunu belirterek, “Biz işçiler olarak bunu istiyorduk. MESS’in verdiği zam oranı bizim için çok düşük ve iki yıllık sürenin üçe çıkarılması çok kötü oldu. Bu yüzden grev hem beklediğimiz hem de istediğimiz bir karardı. 1 Mayıs haftası ilan ederek hazırlanıyoruz şimdiden greve. İşçilerle toplantılar yapıyoruz, organizede yürüyüş yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

‘İMZALANAN TİS’İ SORGULASINLAR’

Koçcan, Türk Metal üyesi işçilere de şöyle seslendi: “Türk Metal üyesi işçilerin imzalanan TİS’i sorgulamasını, üstüne gitmesini, takip etmelerini istiyoruz. Türk Metal’in örgütlü olduğu yerlerdeki işçilerle görüşüyoruz, imzalanan sözleşmeden bile haberleri yok. Ne aldıklarını bilmiyorlar.”
Grev kararının işçiler tarafından coşkuyla karşılandığını dile getiren işçilerden Raşit Ekin “Neredeyse üretimdeki bütün işçi arkadaşlar halay çekecek şekilde alınan grev kararını bekliyor. Greve hazırız. Komite bütün bu konuları kendi arasında tartışıyor. Greve hazırlık sürecini başlattık. Grev öncesi yapacağımız çeşitli etkinler olacak. Bu şekilde grevin de altını öreceğiz” dedi.

‘BÜTÜN İŞÇİLERİN GREVİ OLMALI’

Bu grevin, kararının sadece Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin aldığı bir grev olarak algılanmamasını isteyen Ekin, şöyle devam etti: “Bence bu bütün metal işçilerinin hatta bütün Türkiye işçi sınıfının grevi olarak algılanmalı. Geride bıraktığımız yılda ülkede bir sürü işçi cinayeti, bir sürü bozguna uğratılmış örgütlenme çalışmaları var. Yine hükümet tarafından engellenmiş grevler var bu süreçte. Bunların hepsinin bir toparlayıcısı olarak buradan Türkiye işçisinin kurtuluşuna bir ışık olabilir. Onun için benim çağrım başta metal işçilerine, diğer sendikalara, örgütlü örgütsüz bütün işçilere..

Herkesin bu grevi sahiplenmesini istiyoruz. Biz birlik olduğumuzda bunları aşarız diyorsak bu grev bunun öncüsü olabilir ve tüm Türkiye işçi sınıfının bu grevi yürütmesi gerekiyor. Kazanım ancak böyle olur.”

7 yıldır Schneider Elektrik’te çalışan Volkan Yıldırım da “Artık kazanın dibini yalamak istemiyoruz. Grev kararı beklediğimiz bir andı, hepimiz için hayırlı olsun. Direne direne bu zamana geldik, yine direnerek hakkımız olanı alacağız. MESS’in kanatlarının altından çıkıp kendi ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz. İşverenler istedikleri kadar önümüzü kesmeye çalışsın biz bu yoldan dönmeyeceğiz. Daha öncesinde hazırladığımız taslağımızdaki taleplerin kabul edilmesini istiyoruz. Birleşik Metal-İş’te örgütlü olmayan işçiler de artık korkmasınlar, bu sömürüye dur demek, çocuklarına daha güvenli bir gelecek bırakmak için harekete geçsinler” dedi

‘ALINAN EN GÜZEL KARARLARDAN BİRİ’

Erdal Güngör: 20 yıldır amacımız bütün metal işçilerinin hak ettiği ücreti alabilmek. Umarım bu mücadeleden alnımızın akıyla çıkarız. Grev kararı daha önceden alınması gereken bir karardı. Başka bir alternatifimiz kalmadı, son çare olarak grevi hayata geçireceğiz. En önemli talebimiz bütün işçilere insanca yaşayabileceği bir ücret verilmesi.

Derya Yüca: Bugüne kadar alınan en güzel kararlardan biriydi, tarihi netleştiğinde bizim için her şey daha da güzel olacak. Bu kararımızın sonuna kadar arkasındayız. İnsanca yaşam, insanca bir ücret istiyoruz. Biz metal işçilerinin birlik olmasını istiyoruz. Sarı sendikalar kimseyi yanıltmasın. Hep birlikte mücadelemizi verelim. Grev hakkımızı kullanalım, bu yolda yürüyelim.

Tahsin Şahin: 26 yıllık işçiyim. İlk işe girdiğimden beri aldığımız ücretler çok düşük. Ben komite üyesiyim. Sendikamızla birlikte alınan bu kararın hayata geçmesi için arkadaşlarımızla gerekeni yapacağız. Verdiğimiz taslağın arkasındayız, oradaki taleplerimizin hayata geçmesini istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Örnek sınıf dayanışması

SONRAKİ HABER

Güçlü bir halk ittifakı fırsatı kaçırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...