20 Temmuz 2011 09:46

Futbolun ''Aziz''leri

Futbolun asla yalnızca futbol olmadığını, bu günlerde açığa çıkan şike soruşturmasıyla bir kez daha hatırladık. 12 Eylül sonrası gençliğin devre dışı bırakılmasında kullanılan futbol, ülke insanının yozlaşmasında ve holiganlaşmasında kullanılan futbol, tuttuğu takımı hayatının merkezi haline getiren bir taraftar kitlesi. B&ou

Paylaş
Mehmet Yılmaz - Barış Gençyılmaz

7’den 70’e herkes Fenerbahçe küme düşer mi? Puanı silinir mi? Şampiyonlar ligine katılabilir mi? gibi soruların cevabını merak ederken 2. dalgada Beşiktaş’ın işin içine girmesi İstanbul BB'li İbrahim Akın ve İskender Alın'ın itirafları TFF'nin de '' kararlarımızı gözden geçireceğiz'' açıklamasını yapması çoğu şeyi netleştirmişti. Metris ceza evine tutuklu yargılanmak üzere gönderilen Aziz Yıldırım gündemi en çok meşgul eden kişi olurken suçlamaların hiç birini kabul etmedi. Bunun yanı sıra İstanbul emniyeti yaptığı açıklamada ellerinde kesinleşmiş delillerin bulunduğunu belirtti. Fenerbahçe taraftarı başkanlarını destekleyip olaylara sert tepki gösterirken Beşiktaş taraftarı şikeye karışan yönetici ve teknik direktörlerini protesto etti. FİFA ve UEFA' nın ise şike ve teşvik primi konusunda kuralları ve tavrı kesin, şikeye karışan takımlar küme düşürülüp puanı silinir. Bizim bu süreç sonunda tek temennimiz ise para babalarının ve emek hırsızlarının futbol ve diğer spor dallarından ellerini çekmeleridir. Taraftarların körü körüne bir inanmışlıkla değil de biraz da yaşanan süreci sorgulayarak daha temiz bir rekabet ortamı talebini dile getirmeleridir. İşte son günlerde herkesin konuştuğu bu skandala dair bazı taraftarlardan aldığımız görüşler şöyle:

Musa Yılmaz

Helal olsun bu soruşturmayı başlatanlara. Türk futbolunun altındaki kirli yüzler ortaya çıktı. Bunu yapanlara en ağır cezalar verilsin. Şikeye karışan bütün takımlar küme düşürülsün. Şampiyonlukları ve kupaları ellerinden alınsın. Anadolu takımları, futbolcu ve teknik direktörleri yem olmamalı. Futbol federasyonu başta Fenerbahçe olmak üzere herkese hak ettikleri cezaları uygulasın. Türkiye futbol federasyonu FİFA ve UEFA kurallarını uygulamada cesur davranmalı. Bu kirlilikler ve şaibeler temizlendikçe Anadolu takımlarının da önü daha çok açılacaktır.

Eskişehirspor Taraftarı Mustafa Yılmaz

Eğer şike olayları varsa Fenerbahçe ve diğer şike yapan kulüpler ligden düşürülmeli. Gereken ceza ne ise verilmeli ama Eskişehirspor şikeyle şampiyon olsa ben takımım şike yaptı ceza alsın demezdim. Bunun yanı sıra Türkiye, Aziz Yıldırım’ın ne kadar karanlık bir karakter olduğunu biliyor. Kulüp yönetimindeki Ali KOÇ gibi adamlar olmasa Fenerbahçe ve yönetimiyle ilgili en ufak olumlu bir şey düşünülemez. Fenerbahçe işin içinden bir şekilde sıyrılabilir, olan yine Eskişehirspor ya da Sivas spor gibi klüplere olabilir…

Fenerbahçe Taraftarı Erol Gökçen

Aziz Yıldırım’ın ceza almasına hiç şaşırmam, takımı  da düşürebilirler. Ama ben buna güçlerinin yetebileceğini sanmıyorum. Çünkü Aziz YILDIRIM diğer klüp başkanları gibi sadece kendi işini yapan sıradan bir yönetici değil. Onun kudreti klüp yönetimiyle sınırlandırılamaz. Fenerbahçe profesyonel ve endüstriyelleşmiş futbolun Türkiye’deki tek temsilcisi.Bunu göz önüne alarak da Aziz YILDIRIM’ın gücünü fark edebiliriz. Tüm bu bilinmeyen yönlerin aydınlatılması, karanlık tüm güç odaklarının dağıtılması ile mümkün olur ancak.

Beşiktaş Taraftarı Buğra

Türk Futbolu sarsıldı.Bu sarsılmadan dolayı yabancı oyuncu transferlerinde sıkıntı  yaşayabiliriz.Olayı duyan yabancı oyuncular Türkiye’ye gelmek istemeyeceklerdir.Juventus gibi dünya markası olan bir klüp 3-4 sezonda zor  toparlanıyorsa bizim klüplerimizin epeyce bir vakte ihtiyacı olacağını düşünüyorum.Beşiktaşlı M.Ferrar i  Fenerbahçe maçında olaydan atılmasıyla ilgili ortaya çıkan iddialardan dolayı ülke dışına kaçtı.Türkiye’de oynayan bu yabancı oyuncular ya da Türk takımlarında teklif almış yabancı oyuncular bu kirlilik temizlenmeden  Türkiye’de forma giymecektir diye düşünüyorum oysa ligin kalitesini artıran değer yapabildiğin transferlerdir.

Beşiktaş Taraftarı İpek Aysuk

Başkanımızın Türkiye kupasını geri verme girişimi gerçekten çok güzeldi. Bu şike yapıldığını kabul etmekten çok, kirli bir organizasyonu kabullenememektir. Lig aklanıncaya kadar ona ait olan kazanımlarla övünemezdik.

Galatasaray Taraftarı Mehmet Fatih

Türkiye’de şike olduğunu herkes bir şekilde söyleyebilirdi. Ancak bugün gelinen noktada bunu sorgulayabiliyoruz.Bu dava Türk Futbolu ‘nun dönüm noktası olacaktır. Aziz YILDIRIM gibi önceden hakkında tek bir kötü söz bile söylenemeyen adamların bugün ekip otosuna bindirilirken görmek davanın haklılığını gösterebilir.Şimdi kafamızda onlarca soru var.Lig her zamanki tarihinde mi başlayacak? Eğer böyle olursa dava sonuçlandığında sezon sürüyor olacak ve takımlara ceza verilirse bu olay çok daha büyük bir kargaşa yaratmayacak mı?  TFF, Avrupa kupalarına katılmaktan vazgeçecek mi? Eğer vazgeçmezse Beşiktaş’ın kabul etmediği Türkiye Kupası ‘nın UEFA’ya olan etkisi ne olacak? Yani bu dava sonuçlanmadan TFF hiçbir şey olmamış gibi devam mı edecek yoksa kesin sonuçlara ulaşıp yepyeni temiz bir sayfa açıp Türk Futbolunun namusunu kurtaracak mı? Bunların dışında başkanımız Ünal AYSAL’ın açıklamaları çok yerinde. TFF’ ye yönelik eleştirilerinde haklıdır. Çünkü o kurumsallaşan bir kulübün yöneticisidir.Tabi ki emin olmadan ve sular durulmadan yola çıkmayı istemeyecektir.Kısacası lig başlamadan önce dava bitirilmeli,cezalar açıklanmalı.Aksi takdirde bizden haber bekleyen yurt içi ve yurt dışı tüm kurumlara karşı mahcup oluruz.Bu bir onur savaşıdır,şikeciler deşifre edilmeli, cezalandırılmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

İran: ABD casus uçağını düşürdük

SONRAKİ HABER

Mağdurum da mağdurum!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...