15 Ocak 2015 00:49

Kadınlardan yarı zamanlı çalışma sistemine tepki: Biz kreş istiyoruz

Yarı zamanlı çalışmaya tam ücret ödenmesine ilişkin düzenleme kadınlara inandırıcı gelmiyor. Kadınlar saniye hesabı yapan patronların kadınlara tam ücret ödemeyeceğini ifade ediyor.

Paylaş

Selmane ERTEKİN
Elif Ekin SALTIK
Ankara

Hükümetin geçtiğimiz günlerde ilan ettiği ve kadınların yarı zamanlı çalışıp tam maaş almasını içeren yeni düzenlemeyi kadınlar pek inandırıcı bulmuyor. Gazetemize konuşan kadınlar patronların tam ücret ödemesi yapmayacağı görüşünde ortaklaşıyor. Talep ise yarı zamanlı çalışma sistemi yerine her iş yerinde nitelikli kreşlerin açılması.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından “Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı” adıyla açıklanan pakette, özellikle hamile kadınlar ve yeni anneleri ilgilendiren “Kadın  yarı zamanlı çalışacak  tam maaş alacak” vaadi dikkat çekiyor.

Ankaralı kadınlarla yeni düzenlemeyi konuşuyoruz. Paketin kadınlar açısında inandırıcı olmadığını ifade ediyor İlknur Özdemir ve nedenini şöyle açıklıyor:  “Ben eşimin yanında çalışıyorum. Eşim bile bana böyle bir toleransı tanımıyor, patronlar mı tanıyacak? Bunlar anca insanların kafasını yıkayıp karıştırıyorlar. Kadınlar sakın bunlara kanmasın.” Devletin bugüne kadar söz verdiği şeyleri yerine getirmediğini söyleyen Özdemir, “Kadınlara yarım gün maaş yerine, her iş yerinde yeterli ve nitelikli kreşler açsalar hem anneler işsiz kalmaz hem çocuklarının yanı başında ve güvende olduğunu hissederler. Bence devlet her iş yerine nitelikli ve ücretsiz kreş açsın. Böyle olunca çalışan kadın sayısı daha çok olur hayata daha güvenle bakar hiç kimseye muhtaç olmaz” diye sesleniyor.

‘SİGORTA BİLE YAPMIYORLAR’

Ev işinde çalıştığını söyleyen Sadegül Karatay da, çocukları küçükken çalışmaya başladığını anlatıyor. Yıllardır aynı yerde çalıştığını ancak hâlâ sigortası bile olmadığını  söylüyor Karatay, sigortası bile yapılmayan bir kadın için yarım gün çalışıp tam maaş almanın  “hayal” olduğunu söylüyor. Karatay, “Bırakın yarım gün çalıştırıp tam maaş vermeyi, ben bir eve her gün gidiyorum. Hem ev işini, hem de yaşlı bir insana bakıyorum.  Evinde çalıştığım insanlar beni çok sevdiklerini söylüyorlar, ama bir saat izin isteyeyim veya bir cenazem olsun, hasta olayım ‘Her gün mü hasta oluyorsun, her gün mü cenazen var?’ diyebiliyorlar” diye ekliyor.

‘BUNLAR BU ÜLKEDE HAYAL’

Sema Özdemir de “Bunlar kaşıkla verip kepçeyle alanlardan. Asgari ücrete ne zam yaptılar önce buraya bir bakalım” yorumunu yapıyor. Kamu kurumları dışındaki işyerlerinde uygulamanın hayata geçirilmesinin çok zor olduğunu düşünen Özdemir, “Özel sektör bir kere bunları asla kabul etmez. Bunların hayata geçmesi için, sıkı bir takip gerek. Bunu bu hükümet mi yapacak? Hiç ama hiç inanmıyorum. Hiçbir patron yeni anneleri, hamile kadınları çalıştırmak için tercih etmez. Emek verdiğin halde karşılığını alamıyorsun, bir de emek vermediğin yarım günün maaşı doğrusu tüm bunlar bu ülkede hayal” diye konuşuyor.

‘PATRON SANİYELERİN HESABINI YAPIYOR’

Özel sektörde çalışan Reyhan Ekinci de paketin hayata geçmeyeceği fikrinde. Neden mi? Ekinci cevabını şöyle veriyor: “Hiç kimse hamile olan bir kadını işe almaz, eğer çalışırken hamile kaldı ise de yarım gün çalıştırıp tam maaş vermez” diyen Ekinci, şunları söyledi: “Ben özel sektörde çalışan bir kadınım patron saniyelerin hesabını yapıyor. Günlük sekiz saatten fazla çalışıyorum asgari ücret alıyorum. Bunu da zamanında alamıyorum. Hiç inandırıcı değil.”

Öğrenci yurdunda aşçı olarak çalışan Nazmiye Yüksel de  Ekinci’nin görüşünü şu sözlerle destekliyor: “Özel sektörde hiç bir patron, hamile kadını, yeni anne olmuş kadını, yarım gün çalıştırıp tam maaş ödemez.  Hasta oluyorum, ara sıra bir kaç dakika geç kalabiliyorum. Bunun bile hesabını soran ve maaştan kesmekle tehdit eden patron, yeni anne olan kadınları yarım gün çalıştırır mı? Tam maaş verir mi? Bence vermez sizce? Tabii ki kadınlar için böyle bir şey olsa kötü olmaz. Ama dediğim gibi mümkün değil, yukarıdakiler anca konuşuyorlar, kadınlar için yaptıkları hayırlı bir şey yok.”

ÖNCEKİ HABER

MNG Kargo'da işçi kıyımı

SONRAKİ HABER

Romanlar kış ortasında sokakta kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...