14 Ocak 2015 11:52

DTK heyeti Cizre’ye gitti

DTK eş başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, beraberlerindeki bir heyetle bugün Cizre'ye gitti. Cizre halkına PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın selamlarını ileten Hatip Dicle, "Verdiğimiz mücadelenin ilk tohumları Kürdistan'da filizlenirken Cizre-Botan halkının serhildanlara nasıl öncülük ettiğine tanık olduk" dedi.

Paylaş

DTK eş başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, beraberlerindeki bir heyetle bugün Cizre'ye gitti. Cizre halkına PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın selamlarını ileten Hatip Dicle, "Verdiğimiz mücadelenin ilk tohumları Kürdistan'da filizlenirken Cizre-Botan halkının serhildanlara nasıl öncülük ettiğine tanık olduk" dedi.

DTK eş başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, beraberlerindeki bir heyet günlerdir yaşanan polis terörü nedeniyle tansiyonun düşmediği Cizre'ye gitti. DBP binası önünde toplanan halka seslenen Hatip Dicle, sözlerine Cizre'ye gelmekte geç kaldıklarını, fakat PKK lideri Öcalan'ın değerlendirmelerini almadan gelmek istemediğini belirterek başladı.

ÖCALAN'IN TAZİYE DİLEKLERİNİ İLETTİ

Görüştüğü PKK liderinin yiğit Botan halkına selamlarını gönderip, herkesi kucakladığını aktaran Dicle, Öcalan'ın hayatını kaybeden yiğit gençlere rahmet, ailelerine de başsağlığı dilediğini aktardı.

Ardından devam ettiği konuşmasında bu mücadelenin ilk tohumları Kürdistan'da filizlenirken Cizre, Botan halkının serhıldanlara nasıl öncülük ettiğini, özgürlük mücadelesini nasıl kucakladığını ve onu nasıl fedakarca savunduğuna tanık olduklarını vurgulayan Dicle, "Bu nedenle bu mücadelenin başından beri bulunan bir kardeşiniz olarak şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim; 40 yılık bu mücadele sadece Kuzey Kürdistan'da değil, Güney'de, Rojhilat'ta, Rojava'da yani diğer parçalarda da ölüm kefenlerini paramparça etmiştir" dedi. Dicle'nin bu sözleri, meydanda toplanan binlerden "PKK halktır halk burada" sloganlarıyla karşılık buldu.

'PKK HALKTIR, HALK BURADA' SLOGANI BÜTÜNLEŞMENİN GÖSTERGESİ

Sloganlarının kesilmesi sonrası yeniden sözlerine devam eden Dicle, kitlenin attığı bu sloganın verilen mücadelenin halka nasıl bütünleştiğini göstergesi olduğunu vurguladı.

"Bu slogan PKK'nin yenilmezliği, sizinle bütünleşmesi ve sizin bu mücadeleye katılarak yüksek bedeller vermenizden kaynaklıdır" diyen Dicle, şöyle devam etti: "Kürt halkı, bugün Kobanê'de Şengal'de, Kürdistan'ın her toprağında dünyanın bütün dikkatini üzerine çekebildiyse, verdiğimiz bu mücadele sonucunda yiğitçe kaybettiğimiz şehitler sayesindedir. Şehitler yaşıyor, onlar ölmez, aramızda, ruhumuzda ve beynimizdeler. Biz, hiç kimsenin topraklarında gözü olmayan bir halkız. Bu mücadele, bin yıllardır bu topraklarda yaşayan Kürt halkına 100 yıl önce biçilen kefeni yırtmak içindir. Biz de herkes gibi kendi topraklarımızda özgür haklarımızla yaşamak istiyoruz. Bütün halklara da kardeş gözüyle baktık, ama 100 yıl önce 1. Dünya Savaşı başlarken o zamanın hegemonik güçleri başımıza öyle bir çorap ördüler ki, bir halkı statüsüz 4 parçaya böldüler Kürdistan coğrafyasını parçaladılar. Aradan geçen 100 yılda Kürt halkı bu zülüm ve haksızlığı kabul etmedi. Şeyh Said'lerden başlayan Seyid Rıza ile devam eden bu direniş geleneği ile sonuçta PKK hareketi, bugün dünyanın bütün özgürlük arzularını barındıran bir duruma ulaştı. Eğer biz bugün devletle, Serok Apo öncülüğünde, onun baş müzakereciliğinde görüşmeler yürütülen bir noktaya geldiysek, son 40 yılın taşıyıcısı şehitlerin payını gözden ırak tutamayız"

'GELDİĞİNİZ NOKTAYA KENDİ GÜCÜMÜZLE GELDİK'

Dicle, bugüne geldikleri noktaya Kürt halkının gücüyle geldiklerini de vurguladı. Kürtler olarak haklarının peşinde olduklarını ve bu ülkede birlikte yaşanılacaksa kardeş Türk halkı hangi haklara sahipse, kendilerinin de o haklara sahip olmak istediklerini söyleyen Dicle, "Bu ülkenin zenginlikleri Edirne'den Hakkari'ye, Ardahan'dan Muğla'ya kadar hepimize yetecek topraklardır. Biz Türk halkı ile gerçek bir kardeşleşmeye varmak istiyoruz. Bunun gereği de kardeşliktir. Kardeşler arasında fark güdülürse, nasıl bir ailede huzur olmazsa, bu ülkede de halklar etnisiteler, inançlar aynı haklara sahip değilse, orada kardeşlik nasıl olur" ifadelerini kullandı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

İşçi sınıfının grevi

SONRAKİ HABER

TGS: Cumhuriyet gazetesinin yanındayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...