14 Ocak 2015 06:55

Mahkemeden madene hukuk dersi

Çanakkale Ağı Dağı'nda yapılmak istenen altın madeninin kapasite artırımı ve zenginleştirme tesisi için verilen ÇED olumlu kararlarının yürütmesi mahkemece durduruldu.

Paylaş

Özer AKDEMİR
Çanakkale

Çanakkale Ağı Dağı'nda yapılmak istenen altın madeninin kapasite artırımı ve zenginleştirme tesisi için verilen ÇED olumlu kararlarının yürütmesi mahkemece durduruldu. Çanakkale İdare Mahkemesi daha önce ÇED raporunu iptal ettikleri madenin bu sefer de kapasite artırımı ve zenginleştirme tesisine verilen ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu. 

İPTAL EDİLEN RAPORU DAYANAK YAPTILAR
Kaz Dağlarındaki altın işletmeciliğinin hukuki sürecinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Altıncı şirketin mahkemenin iptal ettiği ÇED raporunu dayanak alarak kapasite arttırma ve zenginleştirme tesisi yapma planları aynı mahkemece reddedildi. Çan ilçesi Söğütalan Köyü yakınlarında Kuzey Biga Madencilik tarafından yapılması planlanan madenin kapasite artırımı ve zenginleştirme tesisi ÇED’ine karşı Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu dava açtı. Çanakkale İdare Mahkemesi ÇED olumlu kararının hukuka uygun olmadığı gerekçesi ile yürütmesini durdurdu. 

DAYANAĞI KALMADI
Mahkeme, vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararında şirketin daha önce aldığı ÇED olumlu kararına dayanarak kapasite artırımına ve zenginleştirme tesisi projesine kalkıştığına dikkat çekerek ÇED raporunun daha önce iptal edildiğine vurgu yaptı. “Ağı Dağı Altın Madeni Ocağı” projesi hakkında verilen ÇED olumlu kararının, mahkememizin 18.03.2014 tarihli kararı ile iptaline karar verildiği, diğer bir ifadeyle mahkememizin anılan kararı sonucunda mevcut durumda kapasitesi arttırılabilecek bir projenin bulunmadığı ve kapasite arttırımı yönünden dava konusu projeye yönelik kararın dayanaksız kaldığı”na hükmeden mahkeme ayrıca ÇED Raporuna istinaden madencilik faaliyetlerine başlanılması durumunda çevreye olacak etki ve yapılan yatırımlar açısında telafisi güç veya imkansız zararların doğacağına da vurgu yaptı. Karar oy birliği ile alındı. 

'NEREDEYSE DERS NİTELİĞİNDE'
Mahkemenin kararını yorumlayan Çanakkale Barosu adına davayı yürüten hukukçulardan Ali Furkan Oğuz, mahkemenin kararını “neredeyse bir ders niteliğinde” diye yorumladı. Oğuz, şirketin iptal edilen ÇED’inde yer verdiği taahhütlerin hiçbirisinin meydanda olmadığının da altını çizdi. 
Tamamına yakını ormanlık olan Ağı Dağı, bölgenin su ihtiyacını karşılayan bir konumda. Evrensel, daha önce altın madeninin 24 köyün içme suyunu kirleteceğine yönelik Çanakkale İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü raporunu gündeme getirmişti. Şirket, ‘kullanılamaz’ hale getireceği 24 köyün suyu karşılığında bir adet gölet yapmayı taahhüt etmişti. 

24 köy suyunu altın madenine verdiler

ÖNCEKİ HABER

Çığ altında kalan son işçilere de ulaşıldı

SONRAKİ HABER

Devletin Kobanê alerjisi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa