14 Ocak 2015 00:52

Bu grev tüm metal işçisinin grevi

Gözümüz, kulağımız, yüreğimiz sizlerle. Artık metal sektöründe bir şeylerin kökten değişmesi gerekiyor. Bugün onurluca grev kararı alan işçi kardeşlerimiz bilmeli ki bu mücadeleden zaferle çıkılması için üzerimize düşen neyse yapacağız.

Paylaş

Bir Ford Otosan işçisi/Kocaeli

Türk Metal Sendikası üyesi Ford Otosan’da çalışan bir işçi olarak, üyesi olduğum sendikanın MESS ile imzaladığı sözleşmeden duyduğum rahatsızlığı sizlerle paylaşmak istiyorum. Çünkü bu sözleşmeyle benden çalınan yılların geri dönmeyeceğini biliyorum. Kazanılmış haklarımızın elimizden alınmasını, 3 yıllık sözleşme ve sefalet zammının bizlere reva görülmesini hazmedemiyorum, içime sindiremiyorum. Emin olun ki bu, sadece benim değil fabrikada çalışan neredeyse tüm arkadaşlarımın hissettikleri. Bu ihaneti kabul etmemiz mümkün değil bu bizim için bardağı taşıran son damla oldu.

Herkes gibi benim de gözüm kulağım bu sözleşmeyi imzalamayan tek sendika olan Birleşik Metal-İş’in ne yapacağındaydı. Gebze’de binlerce işçinin ailesi ile sokaklara dökülmesi, grev çağrıları yapması bizleri çok heyecanlandırdı, umudumuzu artırdı. Bu eylem bir yanıyla da işçilerin sendikasına güvenini ortaya koyuyordu. Ayrıca Birleşik Metal-İş’in işçilerin grev çağrılarını dikkate alarak grev kararı alması, Türk Metal’in aksine Birleşik Metal-İş’in üyelerinin sesini dinlediğini de kanıtlamış oldu. Belki bu mücadelede sıkıntılı günler yaşayacak işçi arkadaşlarımızın aldığı bu onurlu karar bizim için çok takdire şayan. Kazanmak için mücadele vermek ve risk almanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz.

Sonuçta ekmek kavgası ama bu mücadelede yalnız olmadığınızı bilmenizi istiyoruz. Gözümüz, kulağımız, yüreğimiz sizlerle. En az sizin kadar heyecanlıyız bizler de... Artık metal sektöründe bir şeylerin kökten değişmesi gerekiyor. Türk Metal’in bir işçi sendikası değil de patron sendikası gibi çalıştığının Türk Metal üyesi tüm işçiler farkında. Bu yüzden benim fabrikamda herkes birbirine Birleşik Metal-İş’in ne yapacağını, aldığı kararları anlatıyor, tartışıyor. Ben bu grevin bizim de grevimiz olduğunu düşünüyorum. Biliyorum ki benim gibi düşünen işçiler var Ford Otosan’da.

Bugün onurluca grev kararı alan ve greve hazırlanan işçi kardeşlerimiz bilmeli ki bu mücadeleden zaferle çıkılması için üzerimize düşen neyse yapacağız. Yılmadan, usanmadan anlatacağız arkadaşlarımıza, maddi, manevi desteğimizi sunacağız. Bu grev tüm metal işçisinin grevi ve metal işçilerinin kazanacağına olan inancımla tüm arkadaşlarıma selamlarımı gönderiyorum. Yanınızdayız, biz kazanacağız.


GREVİN BAŞARISI İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ

Termikel işçisi/ANKARA

Merhaba arkadaşlar. Ben Ankara Sincan Organize Sanayi bölgesinde Termikel fabrikasında çalışıyorum. Fabrikamızda Çelik-İş Sendikası yetkili. Bundan yaklaşık bir yıl önce patronun daveti üzerine fabrikaya geldi. Patron Çelik-İş’i de kullanarak bizlerin örgütlenmesini engellemeye çalışıyor. Gerçekten geride kalan yaklaşık bir yılda sendikanın doğru düzgün hiçbir faaliyetini görmedik.
Bugün 100 binden fazla metal işçisini doğrudan ilgilendiren metal grup sözleşmesinde de Çelik-İş ve Türk Metal sendikalarının aynı tutumunu izliyoruz. Bu iki sendikanın, üyelerine sormadan imza attığı sözleşme tam bir kölelik sözleşmesidir. Çelik-İş bunu bizim toplu sözleşmemizde de yaptı. Sözleşme imzalanana kadar bütün arkadaşların sormasına ve istemesine rağmen sözleşme taslağı bize gösterilmedi, imzalanırken de bize sorulmadı. Patron kendi görevini, sendika bürokratları da kendi görevlerini yapıyorlar. Biri işçiyi köle gibi çalıştırmak için uğraşırken, diğeri de bizleri bu koşullara razı etmek için çalışıyor.

Peki biz ne yapacağız? Bence Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Gebze mitingi bu açıdan son derece önemlidir. Çünkü farklı sendikalara üye olsa bilse işçilerin mücadele içinde birleştiğini ve birlikte mücadele etmek istediklerini gösterdi. Birleşik Metal-İş’e üye olan arkadaşlarımızın kararlılığı ve Türk Metal üyesi işçi arkadaşların onlarla beraber mücadele etmesi hem patronlara hem de sendika ağalarına korku salacak tek çözümdür bizim için.

İmzalanan sözleşme sadece MESS grubundaki işletmelerde çalışan işçileri ilgilendirmiyor. Bu arkadaşlarımızın kazanması hepimizin kazanması anlamına gelecektir Çünkü işçilerin hep birlikte hareket etmesi ve sermayedarlara geri adım attırması hepimizin takip edeceği bir örnek olur.
Şimdi önümüzde bir grev duruyor. Gebze’de mitinge katılan binlerce arkadaşımızın mücadele etmeyi ne kadar istediğini gördük. Ve eğer grev başlarsa bu sadece o arkadaşlarımızın değil hepimizin grevi olacaktır. Grev, hem bizim  kendi fabrikalarımızda örgütlenmemiz için bize güç verecek hem de grevin başarısı için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Bu grevin sadece greve çıkan işçilerin grevi olarak kalmaması, örgütlü örgütsüz, grup sözleşmesine dahil olan olmayan bütün işçilerin grevi haline gelmesi için elimizden geleni yapacağız. Bunların en önemlisi de kendi fabrikalarımızda grevle dayanışma işleri yapmak olacaktır. Grevin bütün işçiler tarafından duyulmasını ve sahiplenilmesini sağlamaya çalışacağız.

Diğer illerden ve fabrikalardan işçi arkadaşların düşüncelerini Evrensel gazetesinden takip etmeye çalışıyoruz. Şimdiden hepimize mücadelemizde başarılar diliyorum.

ÖNCEKİ HABER

Ronaldo gibi

SONRAKİ HABER

Neden vazgeçer İsmailler davalarından…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa