13 Ocak 2015 00:47

EPDK uzattı, termik inşaatı bitti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), İskenderun Sarıseki’de bulunan Atlas Enerji- Diler Termik Santraliyle ilgili, bölgede bulunan 35 santralin toplam etkisinin hesaplanabilmesi için Danıştayın istediği haritayı tam bir yıldır göndermiyor.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), İskenderun Sarıseki’de bulunan Atlas Enerji- Diler Termik Santraliyle ilgili, bölgede bulunan 35 santralin toplam etkisinin hesaplanabilmesi için Danıştayın istediği haritayı tam bir yıldır göndermiyor. EPDK’nin tutumu sayesinde zaman kazanan şirket inşaatı tamamladı ve doğaya zehirli gazlar salmaya başladı bile.

BÖLGEDEKİ 35 TERMİĞİN OLDUĞU HARİTAYI İSTEDİ

İskenderun Sarıseki’de bulunan Diler Termik Santraline karşı açılan davada Danıştay, EPDK’den bölgede bulunan diğer termik santrallerin yerini, aralarındaki mesafeyi gösteren haritanın onaylı bir örneğini istedi. Çünkü, Mersin, Adana ve Hatay bölgesinde toplam 35 termik santral projesi bulunuyor. Dolayısıyla termik santrallerin çevreye ve halk sağlığına tek tek değil de, toplam (kümülatif) etkilerinin hesaplanması gerekiyor. Ancak, EPDK yaklaşık bir yıldır haritayı Danıştaya göndermiyor.

EPDK GÖNDERMEYİNCE, TERMİK FAALİYETE GEÇTİ

EPDK’nin bu tutumu nedeniyle zaman kazanan şirket ise termik santral inşaatını bitirdi ve çevreye zehirli gazlarını salmaya başladı.
Asit yağmurlarına neden olan Yumurtalık’taki Sugözü Termik Santralinin oluşturduğu zehirli gaz bulutunun aynısının Sarıseki’de de başladığını dile getiren Avukat İsmail Hakkı Atal, “Yürütmeyi durdurma talebimiz görüşülürken, 1200 MW gücündeki Atlas Enerji Diler Termik Santralinin inşaatı bitti ve çalışmaya başladı” şeklinde konuştu.

Termik santrallerin, Doğu Akdeniz bölgesinde tarımın, hayvancılığın ve balıkçılığın olumsuz yönde etkilenmesine, milyonlarca insanın geçim kaynaklarını kaybetmesine neden olacağını söyleyen Atal, “Geri dönülemez büyük bir ekolojik felaketin eşiğindeyiz” diye konuştu.

TERMİK İÇİN HER YOLU DENİYORLAR

Atlas Enerji Diler Termik Santralinin “ÇED olumlu” raporu daha önce tesisin hemen yakınında bulunan İskenderun Demir Çelik fabrikasının kümülatif etkisi hesaplanmadığı için iptal edilmişti. Ancak henüz mahkeme kararının mürekkebi kurumadan şirket, yeni bir ÇED raporu daha hazırlayarak inşaatına devam etti ve bitirerek, faaliyete geçti.

ÖNCEKİ HABER

7 yıl patronla 2 yıl da sendikacılarla mücadele ettik

SONRAKİ HABER

Grev kararı yarın açıklanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...