12 Ocak 2015 13:15

Sahte imzalı nükleer santral durdurulsun!

Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporundaki imzaların sahte olduğunun ortaya çıkması üzerine EGEÇEP yürütmeyi durdurma talebiyle dava açıyor.

Paylaş

Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporundaki imzaların sahte olduğunun ortaya çıkması üzerine EGEÇEP yürütmeyi durdurma talebiyle dava açıyor.

Nükleer Santral ÇED'indeki bazı imzaların sahte olduğu, imzası bulunan mühendislerin 6 ay kadar önce işten çıkarıldıkları ile ilgili TMMOB bilirkişi raporunda yer alan bilgilerin BirGün Gazetesi'nde Doğu Eroğlu tarafından haberleştirilmesi üzerine nükleer santrale karşı dava açan kurumlardan EGEÇEP harekete geçiyor.

EGEÇEP Hukuk komisyonu üyesi bazı hukukçular tarafından hazırlanan dilekçe Mersin 1. İdare Mahkemesi'ne gönderilecek.
EGEÇEP, Sinop Çevre Dostları Derneği ve bazı hukukçuların yanı sıra, milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Melda Onur, Sebahat Tuncel ve Prof. Dr. Beyza Üstün'ün imzasını taşıyan dilekçede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği ÇED olumlu kararının açıkça hukuka aykırı olduğu belirtilerek, "idarenin savunmasının alınmadan" yürütmesinin durdurulması talep ediliyor.

Dilekçede yargılama sonunda çevre sağlığı ve canlı yaşamı, Akdeniz havzası için büyük tehdit oluşturacak nükleer güç santrali projesinin  yapımına olanak sağlayan izinlerin ve işlemlerin iptali isteniyor.

Nükleer santrale verilen izinlerle ilgili açılan dava ile ilgili karar verilmesinin beklendiği bir sırada, santrale verilen ÇED raporundaki bazı imzaların sahte olduğu yönünde çıkan habere dikkat çekilerek, “Bu haberde geçen olaylar çok ciddidir. Dava konusu işlemin hukuken sakat olması sonucunu doğuracak önemli bir gelişmedir. Bu durumda yürütmeyi durdurma konusunda daha fazla beklemek olası sahteciliğe göz yummak anlamına gelecektir. Dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğunun, uygulanmasının Akdeniz havzası için felaket getirebileceğinin farkındaydık, şimdi hukuk güvenliğini de ortadan kaldıracağını görüyoruz” denildi.  

Yürütmeyi durdurma kararının daha fazla gecikmesinin verilecek kararın etkisini ortadan kaldıracağının belirtildiği dilekçede şu görüşlere yer verildi: “Dava konusu işlemin uygulanması halinde çevre sağlığı ve canlı yaşamı için yaratacağı tehlike, ayrıca hukuk devletinde açacağı yara daha sonra verilecek yürütmeyi durdurma kararı ile ortadan kaldırılamayacak niteliktedir.Bu nedenlerle dava konusu işlemin derhal yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesini diliyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP’li Öyüş’e jeotermal tepkisi

SONRAKİ HABER

MEB yargıyı ‘takmıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...