11 Ocak 2015 15:40

BHH: Laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız

Birleşik Haziran Hareketi (BHH) üyeleri, 43 ilde yaptıkları 'Laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız' eylemleriyle AKP’nin eğitim politikalarını protesto etti. Eylemlerde Charlie Hebdo Katliamı da protesto edildi.

Paylaş

Birleşik Haziran Hareketi (BHH) üyeleri, 43 ilde yaptıkları 'Laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız' eylemleriyle AKP’nin eğitim politikalarını protesto etti. Eylemlerde Charlie Hebdo Katliamı da protesto edildi.

İstanbul Kadıköy’de Boğa’da bir araya gelen BHH bileşenleri, Rıhtım’a doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin önü kısa bir süre polis barikatıyla kesildi. Polis, yürüyüşe izin vermeyeceğini söyledi ancak kitle barikat açılana kadar bekleyişini sürdürme kararı aldı. 45 dakikalık bekleyişin ardından barikat açıldı ve kitle Rıhtım’a ulaştı.

Birleşik Haziran Hareketi" üyeleri, Hükümet'in eğitim politikalarını protesto etmek amacıyla Kadıköy'de yürüyüş ve gösteri yaptı.

‘OKULLARI BOYKOT EDECEĞİZ’

Yürüyüş sonunda yapılan basın açıklamasında, “Laik ve bilimsel bir eğitim için mücadele başlatıyoruz. 9 Şubat haftasında okulları protesto edeceğiz. 9 Şubat'a kadar her gün mahalle mahalle, sokak sokak, okul okul bu boykotu hep birlikte örgütlemeye çağırıyoruz. Bu, iktidara bir uyarıdır ve sadece bir başlangıçtır. Zorunlu din dersleri kaldırılana kadar ayaktayız. Zorla İmam-Hatip yapılan okullarımızı geri alana kadar ayaktayız. Bizi hiçe sayanlar bilsin, bundan sonra her şey biziz" denildi.

Ankara’da da Sakarya Meydanı’nda bir araya gelen BHH bileşenleri, meydanda bir basın açıklaması yaptıktan sonra İnsan Hakları Anıtı’na yürüdü. Anıta gelinmesinin ardından Charlie Hebdo Katliamı’nda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

‘AKP’NİN KİNDAR NESLİ IŞİD NESLİDİR’

Eylemlerde okunan basın açıklamalarında AKP’nin eğitim alanındaki gerici ve piyasacı politikalarından örnekler verildi, itaat eden, hırsızlıklara ses çıkarmayan, ucuz işgücü olarak kullanılan, daha fazla sömürülen, çocuk yaşta yeni çocuk işçiler doğurmaya başlayan bir nesil yaratılmak istendiği belirtildi.

“AKP iktidarının yetiştirmek istediği ‘kindar’ nesil IŞİD neslidir” diyen BHH, laik ve bilimsel eğitim sistemi için mücadeleyi başlattıklarını söyledi ve zorunlu din dersleri kaldırılana, zorla imam hatip yapılan okullar geri kazanılana kadar ayakta olunacağı dile getirildi.

Açıklamada 9 Şubat haftasında okulları boykot çağrısı da yapıldı.

İZMİR'DE 'LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİM' İÇİN YÜRÜNDÜ

Birleşik Haziran Hareketi, İzmir'de 'Laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız' pankartı açarak yürüyüş yaptı. Yaklaşık 3 bin kişi, eylemin ardından Fransa'daki Charlie Hebdo katliamını protesto ederek, İzmir Fransız Konsolosluğu önünde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunup, 'Kalem silahla susturulamaz' sloganı attı.

Emekli öğretmen Hürrem Altay ve öğrenci Deniz Tankut, yaptıkları basın açıklamasında iktidarın dindar ve kindar bir nesil yetiştirmek için eğitim müfredatını hurafelerle doldurduğunu, zorunlu din dersleriyle mezhepçi saldırıların başladığını, okulların zorla imam hatiplere dönüştürüldüğü belirtilerek, 9 Şubat haftasında okulların boykot edileceğini, eylemlerin zorunlu din dersleri kaldırılana ve imam hatip yapılan okullar eski haline döndürülene kadar devam edeceğini söyledi.

'KALEM SİLAHLA SUSTURULAMAZ'

İki TOMA ve 200 çevik kuvvet polisinin önlem aldığı eylemde, katılımcılar Birinci Kordon'dan Fransız Konsolosluğu'na yürüyerek, Charlie Hebdo katliamı ve sonrasında yaşananları protesto etti. Kalabalık, İzmir Fransız Konsolosluğu önüne üzerinde "Je Suis Charlie (Ben Charlie'yim) korkmuyoruz, ayaktayız" yazılı siyah dövizler bıraktı, 1 dakikalık saygı duruşunun ardından 'Kalem silahla susturulamaz' sloganI attı. Grup daha sonra olaysız dağıldı.

MANİSA'DAN EĞİTİM SİSTEMİNE TEPKİ YÜRÜYÜŞÜ

Birleşik Haziran Hareketi Manisa İl Meclisi üyesi yaklaşık 200 kişi, Şehzadeler İlçesi'ndeki Manolya Meydanı'nda bir araya geldi. Grup, 'Karanlığa geçit vermeyeceğiz', 'Bilimsel-laik eğitim istiyoruz' ve 'Şeriat, faşizme, karanlığa geçit yok' sloganları attı. 'Laik ve Bilimsel Eğitim İçin Ayaktayız' yazılı pankartın arkasında toplanan grup adına basın açıklamasını Ayşe Dizman, okudu.

Hükümetin gerici ve muhafazakar politikalar uyguladığını vurgulayan Dizman, "Kadınların bedenlerinden giyimlerine, yaşam biçimlerine, kahkaha atmalarına kadar uzanan baskıcı uygulamalar devam ediyor. Şimdi de zorunlu din dersini anaokullarına indirecek yeni adımlar atıyorlar. Çocuklarımızı gerici, mezhepçi bir kuşatma içerisine almaya çalışıyorlar. Bu şekilde geleceğimizi teslim almaya çalışıyorlar" dedi.

ADANA'DA HÜKÜMETİN EĞİTİM POLİTİKALARI PROTESTO EDİLDİ
 


Birleşik Haziran Hareketi Adana bileşenleri, zorunlu din derslerinin kaldırılması, laik ve bilimsel eğitim talep etmek ile AKP hükümetinin eğitim politikalarını protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. İnönü Parkı'nda bir araya gelen bileşenler, Atatürk Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. "Laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız" pankartının açıldığı yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. "Anadilde eğitim istiyoruz", "Gerici faşist eğitime hayır" ve "Asimilasyona hayır" dövizleri taşınan yürüyüşte, "Parasız, bilimsel, anadilde eğitim" ve "Haziran'ın ateşi sarayları yakacak" sloganları atıldı.

Yapılan yürüyüşün ardından Birleşik Haziran Hareketi adına açıklama yapan yürütme kurulu üyesi Gülizar Durmaz, AKP'nin yetiştirmek istediği "kindar" neslin DAİŞ nesli olduğuna dikkat çekerek, AKP'nin nefreti tüm topluma yaymak istediğini, dinler ve mezhepler arasında çatışma çıkarmayı planladığını belirtti.

Çocuklarını karanlığa teslim etmeyeceklerini vurgulayan Durmaz, düşünmeyen, irdelemeyen, itaat eden bir neslin insanlık değerlerine saldırmaktan başka bir şey yapmadığını söyledi. Durmaz, Paris'te Charlie Hebdo Dergisi'ne yapılan saldırıyı da hatırlatarak kınadı.
Yapılan açıklamanın ardından kitle "Charlie Hebdo yalnız değildir" sloganları atarak eylemlerini sonlandırdı.

'IRKÇI, GERİCİ EĞİTİME HAYIR'

Eskişehir'de Sağlık İl Müdürlüğü önünde toplanan kitle 'Laik ve Bilimsel Eğitim İçin Ayaktayız. Birleşik Haziran Hareketi' yazılı pankart açıp Eskibağlar Mahallesi'ndeki Espark Alışveriş Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçti. Sık sık 'Irkçı, gerici eğitime hayır', 'Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür' ve 'Hepimiz Ali'yiz öldürmekle bitmeyiz' sloganları atan kalabalık bir süre Espark Alışveriş Merkezi'nin İsmet İnönü Caddesi tarafında bulunan Ali İsmail Korkmaz'ın heykeli önünde durdu. Kalabalık daha sonra Espark Alışveriş Merkezi'nin Üniversite Caddesi'ndeki giriş kapısı önünde yürüyüşü tamamladı.

Kalabalık adına basın açıklamasını Barış Bilecen okudu. Bilecen, Paris'teki katliamla insanlığın tüm özgürlükçü ve ilerici birikimine saldırdığını söyleyerek saldırıyı lanetlediklerini belirtti. Barış Bilecen şöyle konuştu:

"Bugün yeni bir direniş yürüyüşünü ülkenin dört bir yanında başlatıyoruz. 'Dindar ve kindar bir nesil yetiştireceğiz' diye yola koyuldular. Eğitim müfredatını hurafelerle doldurdular. Zorunlu din dersleriyle mezhepçi bir saldırı başlattılar. Okullarımızı zorla imam hatiplere dönüştürdüler. Şimdi de zorunlu din dersini anaokullarına indirecek yeni adımlar atıyorlar. Karma eğitimi kaldırmanın planlarını yapıyorlar. Çocuklarımızı gerici-mezhepçi bir kuşatma içerisine almaya çalışıyorlar. Çocuklarımızın zihnini hurafelerle çöplüğe çeviremeyecekler. Geleceğimizi karanlığa teslim etmeyeceğiz. Laik bilimsel bir eğitim sistemi için mücadele başlatıyoruz. 9 Şubat haftasında okulları boykot edeceğiz. Zorunlu din dersi kaldırılana, zorla imam hatip yapılan okullarımızı geri alana kadar ayaktayız."

BALIKESİR'DE YAPILAN YÜRÜYÜŞLE EĞİTİM POLİTİKASI ELEŞTİRİLDİ

Balıkesir Birleşik Haziran Hareketi öncülüğünde çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları üyelerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi, bugün saat 13.30'da, Toplu Taşıma Merkezi (TTM) önünde bir araya geldi. 'Yaşasın birleşik mücadelemiz' ve 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam' sloganları atan grup, alkışlar eşliğinde Kızılay Caddesi'ne yürüyüşe geçti.

Kızılay Caddesi Altıeylül Ortaokulu önünde son bulan yürüyüş sonrası yapılan açıklamada, "Bizler Haziran direnişinin aydınlığını, umudunu örgütleyeceğiz. Geleceğimizi karanlığa teslim etmeyeceğiz. Laik ve bilimsel bir eğitim sistemi mücadelesini tüm ülke çapında yükselteceğiz" denildi. Açıklama sonrası bir süre müzikler eşliğinde halay da çeken grup, ardından dağıldı.

‘ZORUNLU DİN DERSLERİ KALDIRILANA KADAR AYAKTAYIZ’

Gaziantep’te, Öğle saatlerinde Kırkayak Parkı'nda toplanan kitle, 'Laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız’ pankartı ile 1 kilometre uzaklıktaki Balıklı Parkı’na kadar yürüdü. Burada kitle adına konuşan Birleşik Haziran Hareketi üyesi İlhan Gök, hükümetin ‘dindar ve kindar bir nesil yetiştireceğiz' düşüncesiyle çıktığı yolda eğitim müfredatını hurafelerle doldurduğunu iddia ederek, "Bu iktidara bir uyarıdır ve sadece başlangıçtır. Zorunlu din dersleri kaldırılana kadar ayaktayız. Zorla imam hatip yapılan okullarımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

TOKAT'TA POLİS ENGELİ

Tokat'ta toptancılar sitesinde bulunan Özgürlük ve Dayanışma Partisi önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, Türkiye'deki eğitim sistemini eleştermek için 'Birleşik Haziran Hareketi' adı altında Niksar Yolu Kavşağından Cumhuriyet Meydanına yürümek istedi. 'Laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız' pankartı açan grup 'Eğitim hakkı satılmaz' diye slogan attı. Grup daha sonra Cumhuriyet meydanına yürümek istedi. Bu sırada İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Murat Salman, grupta bulunan ÖDP Merkez İlçe Başkanı Önder Konuk'a basın açıklamasını yaparak dağılmaları gerektiğini ve Cumhuriyet Meydanına yürüyemeyeceklerini söyledi. Görüşmelerin ardından çevik kuvvet grubu çembere aldı.

Bu sırada Tokatspor- 1461 Trabzonspor karşılaşmasına giden bir taraftar grupları provokasyon girişiminde bulundu. Daha sonra grup adına açıklama yapan Erdal Topçam, bugün yeni bir direniş yürüyüşünü başlattıklarını belirterek şunları söyledi:

"Dindar ve kindar bir nesil yetiştireceğiz diye yola koyuldular. Eğitim müfredatını hurafelerle doldurdular. Zorunlu din dersleriyle mezhepçi bir saldırı başlattılar. Okullarımızı zorla imam hatiplere dönüştürdüler. Şimdi de zorunlu din dersini anaokullarına indirecek yeni adımlar atıyorlar. Karma eğitimi kaldırmanın planlarını yapıyorlar. Çocuklarımızı gerici- mezhepçi bir kuşatma içerisine almaya çalışıyorlar. Parası olanların özel kolejlere itildiği, yoksulların, işçi çocukların ise piyasa denen çarkın dişlileri arasında harcandığı bir sistem kuruyorlar."

‘LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİM İÇİN ALANLARDAYIZ’

Zonguldak’ta Madenci Anıtı’nda toplanan BHH üyeleri , ellerinde ‘Gericiliği ve faşizmi yeneceğiz’, ‘Bilimsel ve laik eğitim için ayaktayız’ yazılı pankart açarken, ‘Korkmuyoruz, ayaktayız’, ‘Okulların imam hatipleşmesine zorunlu din derslerine hayır’ yazılı döviz taşıdı. Kalabalık, buradan Gazipaşa Caddesi’ni takiben valilik binası önüne kadar yürüdü.

Birleşik Haziran Hareketi Zonguldak Meclisi adına konuşan Nurol Contay, AKP’nin 12 yıllık iktadında ‘Kindar ve dindar nesil yetiştireceğiz’ diyerek yola çıktığını belirterek, "Bugün laik ve bilimsel eğitim için alanlardayız. Çocuklarımızın hurafe dolu bilgilerle doldurulmasına ve geleceklerinin karartılmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

BHH’NİN KOCAELİ EYLEMİNE KATILIM YOĞUNDU

Türkiye genelinde olduğu gibi Kocaeli ‘ de de  ‘Laik ve bilimsel eğitim için ayaktayız!’ sloganıyla bir yürüyüş düzenleyen Birleşik Haziran Hareketi(BHH),İzmit Belediye İş Hanı önünden başlayarak Cumhuriyet Parkı’nda son bulan bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe çeşitli siyasi parti temsilcileri yanı sıra, sivil toplum kuruluşları ve sendika temsilcileri katıldı.
 
PARİSTEKİ KATLİAM LANETLENDİ

Birleşik Haziran Hareketi adına basın açıklamasını okuyan Büşra Akgün, “Gerici faşist vahşet Paris’teki katliamla insanlığın tüm özgürlükçü ve ilerici birikimine saldırdı. Bu saldırıyı tüm dünya ile birlikte bir kez daha lanetliyor, kaybettiklerimiz önünde saygıyla eğiliyoruz. Bugün yeni bir direniş yürüyüşünü ülkenin dört bir yanında başlatıyoruz” diye konuştu.
 
‘OKULLARIMIZI ZORLA İMAM-HATİPLERE DÖNÜŞTÜRDÜLER’

AKP’nin karma eğitimi kaldırma planları içerisinde olduğunu vurgulayan Akgün, “Dindar ve kindar bir nesil yetiştireceğiz diye yola koyuldular. Eğitim müfredatını hurafelerle doldurdular. Zorunlu din dersleriyle mezhepçi bir saldırı başlattılar. Okullarımızı zorla imam-hatiplere dönüştürdüler. Şimdi de zorunlu din dersini anaokullarına indirecek yeni adımlar atıyorlar. Karma eğitimi kaldırmanın planlarını yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
 
‘LAİK VE BİLİMSEL BİR EĞİTİM SİSTEMİ İÇİN MÜCADELE BAŞLATIYORUZ.’

Akgün konuşmasını “AKP iktidarının yetiştirmek istediği ‘kindar’ nesil ise, IŞİD neslidir. Nefreti tüm topluma yaymayı hedefliyorlar. Dinler ve mezhepler arasında düşmanlık tohumları atıyorlar. Toplumu bölerek daha kolay yönetebileceklerini biliyorlar. Laik ve bilimsel bir eğitim sistemi için mücadele başlatıyoruz. Bu iktidara bir uyarıdır ve sadece bir başlangıçtır.” diyerek tamamladı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler Charlie Hebdo İçin Yürüdü

SONRAKİ HABER

Korkmuyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa