11 Ocak 2015 17:04

Paris'te 1,5 milyon kişi katliamı lanetledi

Charlie Hebdo katliamına tepkiler dün düzenlenen büyük yürüyüşle zirveye ulaştı. Fransa’nın başkenti Paris’te iki günde 17 can alan saldırılara karşı 1.5 milyon kişi, Cumhuriyet Meydanı’na aktı. 50’ye yakın dünya liderlerinin de katıldığı yürüyüşte katliam lanetlendi, ölenler anıldı. Fransa'da 3 milyon 700 bin kişinin alanlara çıktığı bildirildi

Paylaş

Charlie Hebdo katliamına tepkiler bugün düzenlenen büyük yürüyüşle zirveye ulaştı.
Fransa’nın başkenti Paris’te iki günde 17 can alan saldırılara karşı 1 milyonu aşkın Parisli, Cumhuriyet Meydanı’na aktı. 50’ye yakın dünya liderlerinin de katıldığı yürüyüşte katliam lanetlendi, ölenler anıldı.

Türkiye saatiyle 16.00’da başlayan yürüyüş öncesi polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Paris’e takviye birlikler sevkedildi. Yürüyüş güzerhgahındaki binaların tepelerine keskin nişancılar yerleştirildi. Dünya basını da yürüyüşe büyük ilgi gösterdi.

Yürüyüşe aralarında Fransa, İngiltere, Almanaya, Letonya, Hollanda, Belçika, İtalya, Danimarka, İsveç, Polonya, Ispanya, Avusturya, ABD iç işleri bakanları, ABD adalet bakanı ve Avrupa Birliği “terörle mücadele koordinatörü”nün de yer aldığı onlarca ülkeden temsilci katıldı. Fransız hükümetinin gövde gösterisi yaptığı yürüyüşte siyasi liderler kitlenin en önünde, “Hepimiz Charlie’yiz” pankartı arkasında yerini aldı.

Paris’teki miting dışında, Fransa’nın diğer kentlerinde yapılan eylemlere katılımın da 1 milyonu bulduğu belirtildi.

‘ÖZGÜRLÜĞE FRANSIZ’LAR DA ORADAYDI

Fransız Le Monde gazetesinin yürüyüşe katılan bazı ülke liderlerini eleştiren haberi dikkat çekti. Gazete, “Ülkelerinde pek de ifade ve basın özgürlüğüyle anılmayan bazı temsilcilerin yürüyüşe katılımı eleştirilere neden oldu. Şu an için hükümet bu konu hakkında bir açıklama yapmadı” diye yazdı.

Le Monde, saydığı ülkeler için, “Bu ülkeler Sınır Tanımayan Gazeteciler’in gerçekleştirdiği 2014 basın özgürlüğü sıralamasında oldukça kötü sıralardalar: 180 ülke içinde, Türkiye 154’üncü, Rusya 148’inci, Ürdün 141’inci, Gabon 98’inci ve İsrail 96’ıncı” dedi.

Katılımcıların bir kısmı da liderlerden rahatsızdı. The Guardian’a konuşan Tıp Öğrencisi Claire Guerini, “Bu bir gösteri değil. Bu, birlik ve dayanışma yürüyüşü” dedi. Bir başka genç Camille Le Bot da, “Siyasi maniplasyondan endişeliyiz. Burada yaşananın ne kadar ciddi olduğunu ve korkmadığımızı göstermek için toplandık” diye konuştu.

Öte yandan aralarında Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) gibi Türkiyeli göçmen örgütlerinin ve Sol Cephe’nin de  bulunduğu kesimler hükümetin saldırılar üzerinden sürdürdüğü “Ulusal Birlik” söylemini eleştirerek meydana ayrı bir yürüyüş kolundan birlikte yürüdü. Yürüyüşe katılmayan Fransa İşçileri Komünist Partisi (PCOF), Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın söylemlerinin ABD eski Başkanı Bush’un söylemlerine benzediğini açıklayarak, “Emperyalist savaş politikalarına karşı birlik” dedi.

FRANSA GENELİNDE 3 MİLYON 700 BİN KİŞİ ALANLARDAYDI

Fransa, hafta içerisinde 17 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarını kınamak için sokağa indi. Fransa genelinde düzenlenen yürüyüşlere yaklaşık 3 milyon 700 bin kişi katıldı. Bu sayı ile Fransa tarihinin en geniş katılımlı organizasyonun gerçekleştirildiği belirtildi.

Başkent Paris'teki yürüyüşe 1 milyon 500 bin kişinin katıldığı belirtildi. Paris dışında Lyon'da 200 bin, Rennes'de 115, Bordeaux'da 100, Marsilya'da 60 ve Saint Etienne'de ise 40'bin kişinin yürüdüğü belirtildi. Charlie Hebdo dergisine saldırıyı gerçekleştiren Kouachi kardeşlerin öldürüldüğü 8 bin nüfuslu Dammartin-en-Goële kasabasında da 10 bin kişinin toplandığı kaydedildi.

FRANSA TARİHİNE GEÇTİ

Paris'te düzenlenen büyük cumhuriyet yürüyüşü, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Fransa'da en çok katılımın gerçekleştiği organizasyonlar arasına da girdi. Daha önce 1968 olaylarında Charles de Gaulle'e destek için, 1984 yılında ise 'özgür okul' sloganıyla yüz binlerce insan sokaklara inmişti. Yürüyüşte 12 kişinin hayatını kaybettiği Charlie Hebdo dergisine hitaben 'Ben Charlie'yim' ile cuma günü 4 kişinin hayatını kaybettiği Musevi market saldırısına tepki olarak 'Ben Yahudiyim' sloganları dikkat çekti. Ayrıca 'Ben Charlie'yim, Yahudiyim, polisim ve biz cumhuriyetiz' sloganları da binlerce kişi tarafından söylendi. Bu arada polis araçları da yürüyüşe katılanlar tarafından dakikalarca alkışlandı.

STRASBOURG'DAKİ GÖSTERİYE BÜYÜK KATILIM

Fransa'da başkent Paris dışında birçok şehirde teröre karşı dayanışma amacıyla mitingler yapıldı. Almanya sınırındaki Strasbourg şehrinde düzenlenen mitinge on binlerce insan katıldı.

Strasbourg Belediyesi katılımı artırmak için toplu taşıma araçlarına binenlerde öğle saatlerinden itibaren ücret alınmayacağını duyurdu. Kleber Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen vatandaşlar, terörü telin etti. Strasbourg'ın en son 18 yıl önce aşırı sağcı Ulusal Cephe'ye karşı düzenlenen mitingde bu kadar büyük kalabalık gördüğü belirtildi.

YÜRÜYÜŞE KATILAN SELEK: HRANT DİNK DAYANIŞMASINI HATIRLADIM

Fransa'nın Strasbourg şehrinde teröre karşı dayanışma amacıyla düzenlenen mitinge, Mısır Çarşısı patlaması davasında üçüncü kez beraat eden sosyolog Pınar Selek de katıldı.

Yürüyüş kortejinin en önünde yer alan Pınar Selek elinde farklı dillerde “Hepimiz Charlie’yiz” yazılı pankart taşıdı.

Yürüyüşle ilgili açıklama yapan Pınar Selek, "Burada birbirinden farklı pek çok insan şiddete karşı bir araya geldi. Düşünce özgürlüğü ve özgürlükler için, bu kadar çeşitliliği bir arada görmek Türkiye’de Hrant Dink cinayeti sonrası yaşadığımız korkunç acıyı ve aynı zamanda müthiş dayanışmayı hatırlattı. Umarım bir daha buna benzer şeyler yaşamayız." dedi.

LYON'DAKİ BÜYÜK YÜRÜYÜŞE 200 BİNDEN FAZLA KİŞİ KATILDI

Fransa'nın ikinci büyük şehri Lyon'da terörü protesto etmek için düzenlenen büyük yürüyüşe 200 binden fazla kişinin katıldığı açıklandı.

Monplaisir istikametinden Bellecour Meydan'ına yürüyen on binlerce Lyonlu, "İfade özgürlüğü için" pankartı taşıyan korteje alkışlarıyla destek verdi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşe her kesimden insan katıldı.

Yaklaşık 10 kilometre uzunluğundaki yürüyüşe katılanlar "Hepimiz Charlie'yiz, 12 ölü 66 milyon yaralı, Müslümanız ama terörist değiliz" yazılı pankartları taşıdı.

Yürüyüşe eşi ve çocuğuyla katılan Cezayir asıllı İtalyan Sabrina Aumi, "Terör olaylarına dinimizin alet edilmesine tepki göstermek için buraya geldim. İslam, insanları barışa ve kardeşliğe davet eden bir din. Farklı olanla bir arada yaşamayı kabul eden bir din. Maalesef İslam'ın adıyla işlendiği iddia edilen tüm terör eylemleri, İslam'ın imajına büyük zarar veriyor." diye konuştu.

HER YER PARİS OLDU
Paris’le eş zamanlı olarak İspanya’nın başkenti Madrid ve İrlanda’nın başkenti Dublin’de Batı Şeria’da Ramallah, İsveç’in Stockholm kentinde ve daha onlarca farklı ülkede de eylemler düzenlendi. (DIŞ HABERLER)

SON GELİŞME 16.36 İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, market saldırısında öldürülen 4 Yahudi Fransızın İsrail'de gömüleceğini açıkladı. (GUARDIAN)

16.35 ABD'ye göre Charlie Hebdo saldırısını el Kaide'nin planladığına dair güvenilir bir veri yok. (AFP)

16.30 Yürüyüş alkışlarla başladı. En önde Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın çağırdığı ve sayısı 30'u aşan dünya liderleri bulunuyor. Liderler kol kola girerek yürüyor.

16.25 Guardian'a konuşan Tıp Öğrencisi Claire Guerini dünya liderlerinin varlığından şikayetçi: "Bu bir gösteri değil. Bu, birlik ve dayanışma yürüyüşü." Guerini'nin arkadaşı Camille Le Bot da şöyle diyor: "Siyasi maniplasyondan endişeliyiz. Burada yaşananın ne kadar ciddi olduğunu ve korkmadığımızı göstermek için toplandık." (GUARDIAN)

16.05 İstanbul'da da Paris'le eş zamanlı olarak yürüyüş yapılmak isteniyor. Ancak polis İstiklal Caddesi'nde toplanan gazetecilere "Yürüme" diyor. (Mehveş Evin)

16.03 Yürüyüş başlamak üzere. Yürüyüşe yaşamını yitiren 17 kişinin aileleri öncülük ediyor. (GUARDIAN)

15.00 Mitinge 1 saat kala kalabalık büyüyor. (Le Nouvel Observateur)

14.20: Yürüyüşün başlamasına saatler kala Parisliler Place de la République ve Place de la Nation meydanlarında toplanmaya başladı. (GUARDIAN)

Tüm dünyayı sarsan ve 17 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırıların ardından Fransa, bir milyon kişinin ve en az 30 ülke liderinin katılmasının beklendiği yürüyüşe ev sahipliği yapıyor.

Paris'te yaşanan 3 günlük kâbus, bugün bir milyon kişinin katılması beklenen yürüyüşle lanetlenecek. Türkiye saati ile 16:00'da başlayacak yürüyüşe dünyanın dört bir yanından en az 30 ülke liderinin de katılması beklenirken, Fransa'nın aşırı sağ partisi Ulusal Cephe'nin (FN) Lideri Marine Le Pen ise alternatif bir yürüyüş düzenleneceğini duyurdu. Le Pen ayrıca protesto ve anmalarda öne çıkan "Hepimiz Charlie'yiz" sloganını, "Onlar FN'nin düşmanıydı ve kapatılmasını istiyordu. O nedenle ben Charlie değilim" sözleri ile eleştirdi.

Paris'in sembol meydanlarından Republique Meydanı'nda yerel saatle 15.00'te başlayacak yürüyüşte güvenliğin sağlanması için Fransa genelinde 88 bin polis, Paris'te 2 bin polis ve destek güç olarak bin 350 asker görev yapacak. Toplu taşıma araçları izlenecek ve yürüyüşün yapıldığı bulvarların çevresinde helikopterler uçacak. Yine 2 binden fazla polis, Fransa'da bulunan sinagog, cami, okul gibi yerleri korumak için konuşlandırıldı.

Yürüyüşe katılanların "Özgürlük aşkı ve hoşgörü için", "Özgürlük Çığlığı", "1789 değerlerini korumak için" şeklinde sıraladıkları gerekçelerin yanı sıra ana slogan ise tüm dünyanın tekrarladığı "Hepimiz Charlie'yiz" olacak.

Fransa genelinde Cumartesi günü de yaklaşık 700 bin kişi sokaktaydı. Bugün yapılacak yürüyüşe Müslüman, Yahudi, Hristiyan liderlerin yanı sıra Ürdün Kralı, İsrail Başbakanı, Filistin lideri gibi Ortadoğu coğrafyasından liderler ve İtalya, Almanya, İngiltere, Belçika, İspanya, Hollanda, Mali, Danimarka, Tunus, Nijer liderleri, Avrupa Konseyi Başkanı, Avrupa Komisyonu Başkanı, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi, NATO Genel Sekreteri, ABD Adalet Bakanı ve Rusya Dışişleri Bakanı da yer alacak.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu da yürüyüşte olacak. Davutoğlu'nun yürüyüş öncesinde yaptığı açıklama için tıklayın.

Öte yandan Charlie Hebdo saldırısı sonrası gözaltına alınan 5 kişi serbest bırakıldı. Haberin ayrıntıları için tıklayın.

Almanya'nın kuzeyindeki Hamburg'da Charlie Hebdo'da yayımlanan Hz. Muhammed karikatürlerini yeniden basan Hamburger Morgenpost gazetesi kundaklama girişiminin hedefi oldu. Olayda yaralanan olmadı. Haberin ayrıntıları için tıklayın.

Fransa İşçileri Komünist Partisi: Ayrımcılığa hayır, kardeşliğe evet

 

ÖNCEKİ HABER

Bu kez limon değil limon ağacı çalındı!

SONRAKİ HABER

Kadir İnanır: Barışın öncüsü olacağım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...