10 Ocak 2015 12:21

'Biber gazı yasaklansın'

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ‘Biber Gazı Yasaklansın’ konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyuma katılan uzmanlar, ölümcül sonuçlara yol açabilen biber gazının yasaklanmasını istedi.

Paylaş

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ‘Biber Gazı Yasaklansın’ konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyuma katılan uzmanlar, ölümcül sonuçlara yol açabilen biber gazının yasaklanmasını istedi.

İstanbul Tıp Fakültesi Kemal Atay amfisinde düzenlenen sempozyumda, biber gazının zararlı etkileri ve bu konudaki bilimsel çalışmalar anlatıldı. Sempozyuma; İstanbul Tabip Odası Başkanı Selçuk Erez, Türk Tabipleri Birliği Merkez Başkanı Bayazıt İlhan ve uzmanlar katıldı.

Biber gazının insan sağlığı üzerinde birçok etkisi olduğunu söyleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Bayazıt İlhan, “Türkiye içerisinde ve yurt dışında biber gazı etkilerinden kaynaklanan, birçok yaşanmış ölüm olayları var. Bunun ötesinde ciddi kalp damar sistemi üzerindeki etkileri, psikiyatrik yan etkiler, nörolojik yan etkiler, mide bulantısı gibi birçok yan etkiler görülüyor” ifadelerini kullandı.

UZUN DÖNEM ETKİLERİ ARAŞTIRILMALI

Biber gazı kullanımında sadece anlık sorunların değil uzun dönem sorunlarında da oluşacağını belirten İlhan, “Biber gazının uzun dönem etkilerine uluslararası literatürde çok bir veriye rastlayamıyoruz. Bu konuda ciddi araştırmalar yapılması gerekiyor. Gebeler ve çocuklar üzerinde uzun dönem etkileri neler? Anne gebe iken maruz kaldığında, yeni doğan çocuklar üzerinde nasıl etkileri var? Bu konular üzerinde ciddi çalışmalar yapılmalıdır. Ancak hayvan deneylerinden görüyoruz ki; hem kanserojen etkileri, hem de bebekler üzerindeki olumsuz etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Uzun vadede sorunlar doğurabileceği anlaşılıyor” şeklinde konuştu.

‘İSTEĞİMİZ HER KESİM İÇİN’

Sempozyum hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Sempozyum Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu da, “Ne yazık ki ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde biber gazı sıradan bir olay olmuş durumunda. Ve neredeyse her türlü basın açıklamasında biber gazına maruz kalınan bir durum var. Bu sadece Gezi’de değil. Biz Gezi’de bunun en yaygın kullanımını gördük. Herhangi bir demokratik tepkide maalesef yüzlerce, binlerce insan biber gazına maruz kalıyor. Ve bunun siyasal, toplumsal sonuçları var. Biz bunların hepsinden kaygılıyız. Ama bugün bunun tıbbi, insan sağlığı üzerindeki sonuçlarını irdeleyeceğiz. Ama her şeyden önemlisi insanların sağlığı, 10 yıl sonraki sağlığı önemli. Bu ülke hepimizin, yani direnen insanlar, gazeteciler, güvenlik görevlileri yani biber gazına maruz kalan her kesim için tartışıyoruz” dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Kobanêli kadınlar yalnız değil

SONRAKİ HABER

Villa inşaatında üzerine kaya düşen işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...