10 Ocak 2015 12:10

Kayıplar sergisi Ankara’da açıldı

Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneğinin (AFSAD) Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesinin düzenlediği “Gözaltında Kayıplar Cumartesi Anneleri/İnsanları” fotoğraf sergisi bugün Ankara’da açıldı.

Paylaş

Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneğinin (AFSAD) Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesinin düzenlediği “Gözaltında Kayıplar Cumartesi Anneleri/İnsanları” fotoğraf sergisi bugün Ankara’da açıldı. Sergi, açılışına Cumartesi Anneleri, Ethem Sarısülük’ün abisi Mustafa Sarısülük gibi öldürülen ve kaybedilenlerin yakınları da katıldı.

Yüksel Caddesi’nde yapılan açıklamada konuşan Hasan Aytekin, “Gözaltına alınarak kaybedilenlerin, katledilenlerin aileleri ve insan hakları savunucuları olarak, devlet tarafından organize edilmiş ya da desteklenmiş insanlık suçlarının tarafsız, adil biçimde soruşturulması ve yargılanmasını, davaların hakkaniyete uygun bir şekilde sonuçlandırılmasını talep ediyoruz” dedi. Devletin cezasızlık politikasının insanlık suçlarını meşrulaştırdığını belirten Aytekin, çok sayıda zorla kaybetme dosyasında etkin soruşturma yürütülmeden evrensel hukuka aykırı biçimde zaman aşımı gerekçe gösterilerek takipsizlik kararı verildiğini söyledi.

“İnsanlık suçlarına zaman aşımı uygulanamaz” diyen Aytekin, “Bu suçların yargılanmasında devlet sırrı ve zaman aşımı savunmasına yer verilmemesini sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da insanlığa karşı işlenen suçların giderek arttığını söyledi. İnsanlığa karşı işlenen suçların zaman aşımına uğramaması konusunda verdikleri teklifin Mecliste reddedildiğini aktaran Kaplan, adalet ve hakikatlerle yüzleşmek için kayıplar ve yaşam hakkının önemli olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise kayıplar aydınlanıncaya kadar mücadele edeceklerini ve bu konuda ısrarlı, inatçı ve kararlı olduklarını dile getirdi. Konuşmaların ardından Şair Ahmet Telli bir şiir okudu. Kitle basın açıklaması bitince Galeri Uyar’da yapılan sergiye yürüdü. (Ankara/EVRENSEL)


ŞIRNAK’IN AKIBETİ SORULDU

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri, adalet arayışlarının 511. haftasında Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Ellerinde kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ile kırmızı karanfiller taşıyan Cumartesi Anneleri bu haftaki eylemde, Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinde devlet tarafından katledilen 11 kişinin akıbetini sordu. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

'48 saat kapalı kalan yolda insanlar ölse sorumlu kim olacaktı?'

SONRAKİ HABER

Kobanêli kadınlar yalnız değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...