10 Ocak 2015 00:54

AKP müfettişine dokundurtmuyor

13 Mayıs 2014’te 301 işçinin can verdiği 161 işçinin de yaralandığı Soma maden katliamının davası, aradan geçen 8 aya rağmen başlamadı. Davanın başlanması için eksikliklerin tamamlanması beklense de Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız’a göre dava baştan eksik. Zira hükümet izin vermediği için, bilir kişi raporlarına göre asli kusurlu bulunan müfettişler yargı önüne çıkarılamıyor.

Paylaş

Emine UYAR
Manisa

13 Mayıs 2014’te 301 işçinin can verdiği 161 işçinin de yaralandığı Soma maden katliamının davası, aradan geçen 8 aya rağmen başlamadı. Davanın başlanması için eksikliklerin tamamlanması beklense de Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız’a göre dava baştan eksik. Zira hükümet izin vermediği için, bilir kişi raporlarına göre asli kusurlu bulunan müfettişler yargı önüne çıkarılamıyor.

Davanın başlayabilmesi için, 301 işçinin yakınlarının tamamının dosyada müşteki sıfatı ile yer alabilmesi için bilgilerinin tamamlanması ve yaralı kurtulan 161 işçinin kesin sağlık raporlarının tamamlanması bekleniyor. Davanın Ocak ayı sonlarında başlayabileceği belirtiliyor. Soma Kömürleri AŞ. aleyhine açılmış 295 tazminat davası bulunuyor.

Davanın müdahillerinden biri olan Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma davası ile ilgili asıl eksikliğin, madeni teftiş eden ve bilirkişi raporunda da ihmalleri nedeniyle asli kusurlu oldukları belirtilen TKİ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı MİGEM müfettişlerinin iddianamede yer almamış olması. Balkız, “Bu teftişler zamanında, düzgün ve düzenli yapılsa idi kesinlikle bu kaza olmayacaktı” dedi.

MÜFETTİŞLER ASLİ KUSURLU

Balkız, Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, kendisi ile birlikte Dokuz Eylül Üniversitesi maden ve elektrik mühendisliği öğretim üyeleri ile işgüvenliği uzmanlarının madende yaptığı incelemenin sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunun kendileri için tatmin edici olduğunu belirtti.
Bu raporda 20 ayrı sebepten dolayı, şirketin birinci ve ikinci derece yöneticileri ile ELİ ve TKİ’nin kontrol görevlileri, mal teslimini alanlar, numune teslimin alanlar ve bu madeni 2010 yılından beri teftiş eden bütün müfettişler asli kusurlu sayılıyor. Yani TKİ’nin müfettiş ve kontrol elemanları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı MİGEM’in müfettişleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın düzenli olarak bu madenleri denetleyen işgüvenliği müfettişleri bu facianın asli kusurluları arasında bilirkişi raporuna göre.  

Şirket yöneticileri ve ELİ’nin memur statüsünde olmayan görevlileri olmak üzere toplam 45 kişi Soma iddianamesinde yer aldığı halde, müfettişler ilgili bakanlıklarca soruşturma izni verilmemesi nedeniyle müfettişler yargılanamıyor. Manisa Barosu’nun müfettişler hakkında soruşturma izni verilmesi için Bakanlığa yaptığı müracaata da ret cevabı verildi.

‘HERKES HESAP VERMELİDİR’

Bunun üzerine hem Cumhuriyet Başsavcılığı hem de Manisa Barosu olarak Danıştay 1. Dairesinde dava açıldı. Bu dava henüz sonuçlanmadı. Zeynel Balkız, 2 ay geçmesine rağmen halen bu davanın sonuçlanmaması ile ilgili Danıştay’ı da suçlu gördüklerini ifade etti. Balkız, Soma Cumhuriyet Başsavcılığının hazırlattığı ve müfettişlerin asli kusurlu olduklarının belirtildiği 129 sayfalık bilirkişi raporunu da Danıştay dava dosyasına eklediklerini halen bir cevap verilmediğini belirtti. Ayrıca Soma Cumhuriyet Savcılığı tarafından Bakanlıktan tekrar soruşturma izni istendiğini belirten Balkız, “Bakanlığın ret kararı ile ilgili hiçbir gerekçesi kalmadı. Doğrudan izin vermesi gerekir. Halen izin vermeme konusundaki direnç, ‘Kendi adamlarımızı, kendi memurlarımızı koruruz’ zihniyetidir. Bu zihniyet hukukun üstünlüğünü tanımamaktır. Hukuk üstünse herkes kanunlar ve yargı karşısında hesap verebilir olmalıdır” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler günü kutlu olsun!

SONRAKİ HABER

Birleşik Metal-İş nasıl kazanabilir ya da kazanabilir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...