09 Ocak 2015 00:58

Çocuk şiddetle evde tanışıyor

Çocuğun şiddetle evde tanıştığını dile getiren Thibert Uluslar arası Çocuk Merkezinin Çocuk ve İnsan Hakları Sorumlusu Adem Arkadaş önemli bir konuya dikkat çekti: “Anne/babanın çocuğuna tokat atması suç kapsamına girmiyor.”

Paylaş

Züleyha KARAER
Ankara

Çocuğun şiddetle evde tanıştığını dile getiren Thibert Uluslar arası Çocuk Merkezinin Çocuk ve İnsan Hakları Sorumlusu Adem Arkadaş önemli bir konuya dikkat çekti: “Anne/babanın çocuğuna tokat atması suç kapsamına girmiyor.”

Sosyal Hizmet Uzmanı Emrah Kırımsoy’un yaptığı araştırmaya göre çocuğun bakımından sorumlu kişiler şiddeti hâlâ bir eğitim yöntemi olarak kullanıyor. Türkiye’de çocuğa evde uygulanan şiddet suç olarak görülmüyor. Araştırmaya göre Türkiye’de çocuğa uygulanan şiddet çok yüksek oranda ve gittikçe artıyor.

Thibert Uluslararası Çocuk Merkezinin Çocuk ve İnsan Hakları Programı Sorumlusu Adem Arkadaş da bu konuya dikkat çekiyor. Çocuğa ev içinde uygulanan şiddetin suç kapsamına alınmadığını dile getiren Arkadaş sebeplerine ve çözüme ilişkin sorularımıza şu yanıtları veriyor:

Çocuğa ev içinde uygulanan şiddet yasalarda suç olarak görülüyor mu?
Türkiye’de yetişkin olarak başka bir yetişkine gidip tokat atsam bu suç ve cezası var. Anne/baba bir çocuğa tokat attığında bu tam olarak suç değil çünkü ceza yasasının ceza kanunun 232. maddesinin 2. fıkrası şöyle diyor: “Yetişkinin disiplin yetkisi vardır.” Biliyoruz ki, birçok dava var buna benzer konuları içeren ve çocuklar devamlı bundan dolayı mağdur oluyor.  Biz diyoruz ki, yetişkin için suç sayılan bir şeye çocuk için suç değil derseniz, 18 yaşının bitimine kadar çocuk disiplin için dövülebilir.

Ev içi şiddeti önlemek için yapılan çalışmaları yeterli buluyor musunuz?
Aslında bazı programlar ve eğitimler var. MEB’in yaptığı çalışma da var. Ama bunlar üzerine düşülmüş entegre programlar değil. Örneğin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da eğitim programları veriyor fakat hiç duydunuz mu? Duymamışsınızdır büyük ihtimalle çünkü çoğu insan duymuyor. Tek tek birbirine değmeyen çarklar dönüyor. “Biz şu kadar aileyi eğittik” deniyor oysa Türkiye’de şiddet bitmiyor.

ÜÇ ÇOCUKTAN BİRİ YOKSUL

Ev içi şiddeti önlemek için çözüm önerileriniz nelerdir?
Anne olacak, baba olacak kişilerin çocuk gelişimi konusunda bilgilendirilmeleri gerekiyor. Çocuklar nasıl gelişiyor? Hangi ayda, hangi yılda nasıl davranıyor? Sizin nasıl davranmanız lazım diye. Pek çok bakanlığın bir araya gelip bu aile eğitimiyle ilgili fonları ve yapılan çalışmayı tek elde toplayabileceği bir güç yaratmaları lazım. Hem yazılı hem görsel basında hem de internette bu eğitimlerin nerelerde alınacağı duyurulmalı. Ayrıca bu eğitimin parasız olması lazım. Çünkü Türkiye’de her üç çocuktan biri yoksulluk içinde yaşıyor. Böyle bir ortamda tüm aile ve çocuk hizmetlerinin erişilebilir olabilmesi için bedava olması lazım. Örneğin engelliler için, anadili Türkçe olmayanlar için ayrı dillerde ayrı dillerler de olması lazım. Türkiye gurur duyulması gereken kültürel mozaik barındırıyor. Bu mozağin hepsine dokunabilecek ve tamamıyla hak, hukuk ve çocuk gelişimi üzerine kurulmuş aile eğitimi programlarının yapılması gerekmektedir.

ÖNCEKİ HABER

Eksi 5 derecede su altında yaşıyorlar

SONRAKİ HABER

‘AKP kara bulutları kendi üzerine taşıdı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa