08 Ocak 2015 13:04

Van'da İŞKUR işçileri yine iş başı yapamadı

Van'da işten atılmalarının üzerinden aylar geçmesine rağmen eylemlere katılan 250 işçinin işe alınmaması tepkilere neden oluyor. İŞKUR İl Müdürlüğü önünde günlerdir bekleyen işçilerden fenalık geçirenler olurken, işe alım sırasında torpil yapıldığı iddia ediliyor.

Paylaş

Umut YEĞİN
VAN

Vanlı İŞKUR işçilerinin işe alınmak için bekleyişleri sürüyor. Ankara’da Abdi İpekçi Parkı’nda eylem yapan işçilere bakanlarla görüşmeleri sırasında, 1000 kişinin işçilerin kendi hazırladıkları listelerle işe alınacağı söylenmişti. Eylemlerini sonlandırıp Van’a döndükten sonra ise işe alınacak 1000 işçiden 750’sinin kendileri tarafından belirleneceğini, 250 kişinin ise işçiler tarafından belirleneceğini söyleyerek Ankara’da işçilere verilen sözleri yeniden değiştirmişlerdi. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen eylemlere katılan 250 işçinin işe alınmaması tepkilere neden oluyor. İŞKUR İl Müdürlüğü önünde günlerdir bekleyen işçilerden fenalık geçirenler olurken, işe alım sırasında torpil yapıldığı iddia ediliyor.

'AKP’NİN HAZIRLADIĞI LİSTE İŞ BAŞI YAPTI'

İşçilerden Nurcan Ürper, “biz Ankara’da ‘1000 kişi işe alınacak’ sözü ile Van’a döndükten sonra bu sayıyı Van’da 250’ye düşürdüler. 750 kişiyi ise kendilerine aldılar. Kendileri belirleyeceklerini söylediler. Fakat AKP’nin belirlediği 750 işçi şu an işe başlamasına rağmen bizler hâlâ açıktayız” diyor. İşçilerin aralarında hazırladıkları 250 kişilik listenin iş başı yapmamış olmamasını basit gerekçelerle açıkladıklarını söyleyen Ürper, “Arkadaşlarımıza ‘sen tek bir yere başvuru yapmışsın. Her kuruma başvuru yapmadığından dolayı senin hakkın yoktur’ deniliyor. AKP’nin belirlediği 750 kişilik işçi listesi hiçbir başvuru yapmamasına rağmen işlerine başladırlar. Çoğu arkadaşlarımız tüm işlemlerini bitirip bugün iş başı yapmak için gittikleri kurumlarda ‘sen başvuru yapmadığın için hakkın yok’ denilmiş. Bizde bu nedenle hep birlikte İŞKUR İl Müdürlüğüne geldik” diyor.

'MÜCADELE EDEREK KAZANDIK, ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'

İşçilerden İsa Duman ise, bakanların, başbakanın, cumhurbaşkanın onayladığı haklarının verilmediğini söylüyor. Dört kuruma başvuru yapmasına rağmen halen iş başı yapmamasına tepki gösteren Duman, “Ben dört kuruma başvuru yaptım. Bu dört kurumda da ismin çıkmadı. Beni üniversiteye vermişler. Ama üniversiteye gittiğimde sen buraya başvuru yapmadığın için girişini yapamıyoruz diyorlar. İŞKUR İl Müdürünün yanına geliyorum bana ‘hata olmuş. Bekle seni bir yere yama yaparız’ diyor. Ben niye yama oluyorum ki. İşi mücadele ederek kazanan benim. Ben niye yedek listesinde çıkayım ki?” şeklinde konuşuyor. İşe alınmamaları durumunda eylemlerine devam edeceklerini vurgulayan Duman, “asla mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” diyor.

'LİSTELER DEĞİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Ankara’da Abdi İpekçi Parkı’ndaki eyleme katılan ve hala iş başı yapamayan Revşan Akti ,ise İpekyolu Belediyesi’nde 13. sırada adının işe alınacaklar listesinde çıktığını ancak sonradan listelerin değiştirildiğini söylüyor. İŞKUR İl Müdürlüğü’ne asılan bu listenin fotoğrafını çekerek geldiğinde ‘evet adın varmış’ dediklerini belirten Akti, “eğer ben görüntülerle gelmemiş olsam adımı değiştirip, başkasını yerleştireceklerdi” diyor. İŞKUR İl Müdürlüğü ise yaptığı açıklama ile birkaç gün içerisinde listelerin yeniden hazırlanacağını ve karışıklığın giderileceğini duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

Vakalar azaldı ama verem hâlâ büyük bir sorun

SONRAKİ HABER

'AKP'nin IŞİD'le dansının faturası inşallah bize çıkmaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...