08 Ocak 2015 12:32

‘Boko haram 2 bin kişiyi öldürdü’ iddiası

Nijerya’da Boko Haram cumartesi günü uluslararası bir askeri üssü ele geçirdiği Baga kasabasında en az 2 bin kişiyi öldürdüğü ve tüm kasabayı ateşe verdiği iddia ediliyor.

Paylaş

Geçtiğimiz cumartesi günü Boko Haram örgütünün ele geçirdiği askeri üssün bulunduğu Baga kasabasında katliam yaptığı iddia edildi. BBC tarafından verilen habere göre, stratejik olarak önemli bir konumda bulunan askeri üssün ele geçirilmesinden sonra Boko Haram binlerce evi ateşe verdi ve kasaba sakinlerini kurşuna dizdi. Kentin yöneticilerinden alınan bilgiye göre sokaklar cesetlerle dolu ve 2 bine yakın ölü olabilir. Boko Haram'ın ele geçirdiği uluslararası askeri üs 1998'de oluşturan Çad, Kamerun ve Nijerya ordusundan askerlerin bulunduğu Çokuluslu Ortak Askeri Güç (MNJTF) tarafından kullanılıyordu.

SOKAKLAR CESET DOLU

BBC'nin Nijerya yönetiminde üst düzey yetkili Musa Alhaji Bukar'a dayanarak verdiği bilgiye göre, Boko Haram Çarşamba günü tüm kenti ateşe verdi. Baga caddelerini kaplayan cesetlerin sayısının 2 bin civarında olmasından endişe duyulduğunu dile getiren Bukar, şehrin nüfusunun 10 bin kişi olduğunu ancak şu anda cesetlerden başka bir şey bulunmadığını söyledi.

Kentten kaçanların verdiği bilgiye göre, kimse ölülerini gömmeye vakit bulamadı ve cesetler caddelere terk edildi.

Boko Haram, Baga ve komşusu 16 kasabada kontrolü elinde bulunduruyor. Askeri üssün ele geçirilmesinden sonra askerin kenti terk etmesi ile katliama başlayan Boko Haram'ı şu an bölgede engelleyecek hiçbir güvenlik gücü bulunmuyor.

Katliamdan kaçabilen binlerce Nijeryalı Maiduguri kentine ve Çad'ın şehirlerine sığındı.

Çoğu Boko Haram tarafından ele geçirilen ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Borno eyaleti sınırları içerisindeki Baga kenti, Nijerya hükümetinin kontrolünde olan son birkaç kentten biriydi. (DİHA)


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI NİJERYA’DA BOKO HARAM KATLİAMINI KINADI

Dışişleri Bakanlığı sitesinden yayınladığı açıklama ile Njierya'da Boko haram'ın gerçekleştirdiği katliamı kınadı

İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması şöyle: Nijerya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Aminu Bashir Wali’nin, VII. Büyükelçiler Konferansı programı çerçevesinde Büyükelçilerimize hitap etmek üzere, ülkemize bir ziyaret gerçekleştirdiği bugün Nijerya’nın Kuzeydoğusunda yer alan Baga kasabasında Boko Haram militanları tarafından sayıları binlerle ifade edilen kişinin acımasızca katledilmesini büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz ve bu saldırıyı şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz.

Dost ve kardeş Nijerya halkının acısını yürekten paylaşıyor, Nijerya Hükümeti ile güçlü dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN' DAN NİJERYA' DAKİ TERÖR SALDIRISINA KINAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nijerya'nın Baga kasabasındaki terör saldırısını kınadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şöyle; "Türkiye olarak, Nijerya'nın Kuzey-Doğusunda yer alan Baga kasabasındaki terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Terörün her türüne karşı olan Türkiye, kardeş ülke Nijerya'nın acılarını en samimi duygularla paylaşmakta, Baga sakinleri başta olmak üzere tüm Nijeryalılara başsağlığı dilemektedir. Masum insanların hunharca katledildiği terör saldırıları, herhangi bir din ya da medeniyetle bağdaştırılamayacağı gibi hangi gerekçeyle olursa olsun asla mazur görülemez. Bu menfur saldırı, uluslararası toplumun terör konusunda kararlı bir tavır sergileyerek etkin bir işbirliği yapmasının kaçınılmaz hale geldiğini teyit etmektedir. Tüm dünyada derin üzüntüye neden olan son saldırılar, nefret söylemlerinin ve ötekileştirmelerin sona ereceği, karşılıklı saygıya dayalı bir barış ortamının tesisi için hepimize büyük görevler düştüğünü açıkça ortaya koymaktadır. Nijerya'daki terör saldırısında hayatlarını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum."

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

Sincan'da eğitimcilerden suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Metin Göktepe, Twitter’da en çok konuşanlar listesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...