20 Temmuz 2011 06:42

'İyi çocuklar' yarın hakim karşısına çıkıyor

Şemdinli bombalanmasından yargılanan ve askeri mahkemenin tahliye ettiği sivil mahkemenin ise tutukladığı JİTEM elemanları astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş yarın hâkim karşısına çıkıyor.Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Özipek Pasajı'nda bulunan Umut Kitapevi 9 Kasım 2005 tarihinde bombalı saldı

'İyi çocuklar' yarın hakim karşısına çıkıyor
Paylaş


Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Özipek Pasajı'nda bulunan Umut Kitapevi 9 Kasım 2005 tarihinde bombalı saldırıya uğramıştı. Ali Yılmaz ve Mehmet Zahir Korkmaz'ın yaşamını yitirdiği saldırıyı gerçekleştiren JİTEM elemanları astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile Veysel Ateş yurttaşlar tarafından suç üstü yakalanmıştı. JİTEM elemanlarına ait araçta, infaz edilecek kişilerin ev ve işyeri adresleri ile telefon numaralarının bulunduğu ajanda, krokiler ile birçok yazılı belge bulunmuştu. Şemdinli olayına ilişkin 22 Kasım 2005 tarihinde Van'da soruşturma başlatılmıştı. Bombalama olayına karıştıkları gerekçesiyle astsubaylar Kaya ile İldeniz 28 Kasım'da Van'da tutuklanarak Askeri Cezaevi'ne konulmuştu. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 19 Haziran 2006 tarihinde yapılan yargılamada Kaya ve İldeniz'e "Adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs etmek" suçlarından 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezası verilmişti. Cezadan sonra dosyanın gittiği Askeri Mahkeme'de sanıklar ilk duruşmada tahliye edilmişti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, sanıklar için "Tanırım, iyi çocuklardır" demişti.

DAVA YARIN GÖRÜLECEK

Askeri Yargıtay Başsavcılığı'nın, "Şemdinli davasında askeri mahkemenin görevsiz, Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevli" olduğu yönünde görüşünden sonra Askeri Yargıtay da davanın sivil mahkemede görülmesine hükmetmişti. Kararın gittiği Uyuşmasızlık Mahkemesi ise karara imza atarak, dosyanın Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gitmesine karar vermesi üzerine 4 yıl aradan sonra dosyanın tekrar geri geldiği Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklar hakkında tutuklama kararı verilmişti. Karar üzerine sanıklar 8 Haziran'da tutuklanarak Van'da cezaevine konulmuştu.

4 yıl sonra gelen tutuklamadan sonra sanıklar hakkında tekrar başlayacak yargılamanın ilk duruşması yarın görülecek. 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan duruşmaya sanıkların yanı sıra mağdurlar ve avukatları da hazır bulunacak. (VAN)

ÖNCEKİ HABER

Avukatlardan Demirbaş'a destek ziyareti

SONRAKİ HABER

'Başbakan çağrı yapsın, 1 haftada çözeriz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...