08 Ocak 2015 04:54

Dünya medyası 'özgürlüğe saldırı' dedi

Fransa'nın başkenti Paris'te Charlie Hebdo mizah dergisine yönelik katliam bir yandan dünyayı sarsarken öte yandan dayanışma mesajları verildi.

Paylaş

Fransa'nın başkenti Paris'te Charlie Hebdo mizah dergisine yönelik katliam bir yandan dünyayı sarsarken öte yandan dayanışma mesajları verildi. Fransa'da yüz binler meydanlarda "Korkmuyoruz" ve "Hepimiz Charlie'yiz" derken dünyanın pek çok yerinde eylemler yapıldı. Twitter'da "Je Suis Charlie" yani "Ben Charlie'yim" mesajı milyonlarca kullanıcı tarafından paylaşıldı.

Dünyanın önde gelen gazeteleri gelişmeyi manşetten verirken saldırı lanetlendi.

FRANSA'DA GAZETELER SİYAH LOGOYLA ÇIKTI
Le Parisien: Özgürlüğü öldüremeyecekler. 
L'Humanité: Öldürülen özgürlüktü
20 Minutes: Barbarlık
Liberation: Hepimiz Charlie'yiz.
La Croix: Fransa yaralı
Le Figaro: Özgürlük katledildi
La République des Pyrénées: Korkuya yer yok
L'Equipe (Spor gazetesi): Barbarlık: 12 Özgürlük: 0 

Bütün gazetelerde olayın faillerinin kimliğinin belirlendiği yazılırken, zanlıların geçmişi hakkında bilgiler veriliyor. Sait ve Şerif Kouachi kardeşler ile Murat Hamyd'den oluşan üç zanlıdan Murat Hamyd, dün akşam saatlerinde Paris'e 250 km uzaklıkta bulunan Charleville-Mézières kentinde polise teslim olurken hâlâ aranan Kouachi kardeşlerden Sait'in 2005 yılında Irak'a savaşçı göndermekle suçlanarak hapse mahkum edildiği gazetelerde yer alıyor. Bu arada başbakan Valls'ın verdiği bilgilere göre polis Reims kentinde bir operasyon gerçekleştirerek sayısını verilmemek kaydıyla birkaç kişiyi gözaltına almış bulunuyor. Öte yandan saldırıda hayatını kaybedenlerin anısında Cumartesi günü Paris'te yapılması planlanan yürüyüşün Pazar gününe alınmasına karar verildiği açıklandı.
Villefranche-sur-Saône, Le Mans, Port-la-Nouvelle gibi kentlerde camilere ve müslümanlara ait işyerlerine bazı saldırıların gerçekleştiği gelen haberler arasında.

Le Figaro: Bugün siyah logo ile çıkan gazete, manşetinde "Özgürlük katledildi" cümlesine yer verdi. Sağ cennahta yeralan gazetenin başyazısında bir süreden bu yana geleceğinin işaretlerini veren saldırının "batının, Avrupa'nın ve demokrasinin değerlerine karşı bir saldırı" olduğu ve hedefin cumhuriyetin kurucu ilkelerinden biri olan özgürlük ilkesine karşı özellikle seçilerek yapıldığı belirtilerek her inançtan ve düşünceden Fransız halkının birleşerek kendisine karşı ilan edilen savaşı kazanması gerektiği anlatılıyor. 
Le Monde: Olayla ilgili haberlerin ağırlıkta olduğu gazetede yer alan bir yazıda Fransa'nın iç güvenlik politikası sorgulanarak bu alandaki düzenlemelerin "cihatçı örgütlerin takibine"dayanan Anglo-Sakson politikasıyla aynı doğrultuda, politik, ideolojik ve ekonomik bir topyekün saldırı etrafında yeniden örgütlenmesi gerektiği anlatılıyor.
Liberation: Siyah zemin üzerine "Hepimiz Charlie'yiz" manşetiyle çıkan gazetede genel yayın yönetmeni Lauret Joffrin imzasıyla çıkan "Chalie yaşayacak" başlıklı başyazıda, 1914 yılında öldürülen Jean Jaures'in öldürülmesine atıfta bulunularak yazarları ve çizerleri öldürülse de 68 Mayısının evladı olan derginin temsil ettiği düşüncelerin öldürülemeyeceği, ayrıca islamofobiyi kışkırtanların yerine hedef olarak hoşgörüden, insan haklarından yana, ayrımcılığa, dogmatizme karşı olan bu yazarların seçilmesinin tesadüf olamayacağı anlatılıyor. Hatırlanacağı Liberation gazetesi gibi bir süre önce yakılan Chalie Hebdo'ya kapılarını açarak güzel bir dayanışma örneği sergilemişti.   
L'Humanite: Yine siyah zemin üzerine "Öldürülen Özgürlüktü" manşetiyle çıkan gazetede genel yayın yönetmeni Patrick Le Hyaric imzasıyla çıkan başyazıda, bu saldırıyla tarihi, değerleri, düşünceleri ve laisitesiyle cumhuriyetin hedeflendiğini belirterek "…ancak son zamanlarda politikacıların her fırsatta yabancı düşmanlığını kışkırtan, ırkçı-faşist düşünceleri okşayanları hoşgörüyle karşılamak mümkün değil… Bütün bunlar ayrımcı-ırkçı düşünceleri beslemiştir. Halkımızı politikacıların bu çürümüşlüğüne karşı direnmeye çağırıyoruz".
La Vie: "Fransa özgürlük için birleşti" manşetiyle çıkan ve Hristiyanların günlük gazetesi olduğunu ifade eden gazete de yine saldırı kınanarak Fransa'daki tüm dinlerin temsilcilerinin olayı kınadıklarının altını çiziyor ve Perşembe günü tüm kiliselerde çanların saldırıda hayatını kaybedenlerin anısına çalacağı belirtilirken dini temsilcilerin 8 Ocak'ta bir araya gelerek ortak bir açıklama yapacaklarını bildirdi.

Öte yandan France 2 kanalında bir programa çıkan Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen, "yaşam tarzımıza, kültürümüze savaş açan islamcı köktendinciliğe karşı savaş açılması gerektiğini ifade etti. Savaş söylemi gün içerisinde Eric Woerth, Christian Estrosi ou Eric Ciotti gibi sağ düşüncedeki birçok politikacı tarafından dile getirildi. Fransız Akademisi mensubu yazar ve filozof Jean D'Ormesson Le Figaro gezetesinde yayınladığı yazısında savaşın artık kapıda olduğunu belirterek "bundan sonra çarşıda, pazarda, yolda, işyerinde her birimiz birer silahsız asker olmalıyız" şeklinde yazdı.
Sağ düşüncedeki politikacı ve aydınlar savaş tamtamları çalarken, sol düşüncedeki gazete ve yazarlar bu saldırının müslüman halka karşı yönelmemesi için sağduyu ve cumhuriyet değerleri etrafında birleşme çağrısı yaptılar.

İngiltere merkezli The Times, "Özgürlüğe saldırı", Daily Telegraph ve Daily Mail "Özgürlüğe savaş", Guardian "Demokrasiye saldırı" manşetini attı.

Almanya'nın en çok satan gazetesi Bild, "Korkat katil" manşetini attı. (MEDYA SERVİSİ)

GAZETELERİN CHARLIE HEBDO MANŞETLERİ

KARİKATÜRİSTLER CHARLIE HEBDO İÇİN ÇİZDİ

ÖNCEKİ HABER

Hepimiz Metin’iz hepimiz Charlie’yiz

SONRAKİ HABER

Yandaş medyada 'İslam düşmanı dergi' vurgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa