08 Ocak 2015 04:36

Üşümeye devam ediyoruz!

Yurt genelinde soğuk havanın etkisi sürüyor. Okulların bugün için de tatil edildiği İstanbul'da termometreler -9'a kadar inerken, İzmir'de de son 51 yılın soğuk rekoru kırıldı. Pek çok merkezde okullar halen tatil. Hava, deniz ve kara ulaşımında da aksamalar yaşanıyor.

Paylaş

Yurt genelinde soğuk havanın etkisi sürüyor. Okulların bugün için de tatil edildiği İstanbul'da termometreler -9'a kadar inerken, İzmir'de de son 51 yılın soğuk rekoru kırıldı. Pek çok merkezde okullar halen tatil. Hava, deniz ve kara ulaşımında da aksamalar yaşanıyor.

İstanbul'un çeşitli noktalarındaki termometreler gece hava sıcaklığını -4, -5 hatta -9 derece gösterdi.

Olumsuz hava şartları nedeniyle eğitim ve öğretime 1 gün daha ara verilen İstanbul'da, kar yağışı akşam ve gece saatlerinde yüksek kesimlerde aralıklarla devam etti. Etkisini sürdüren kar, hava sıcaklığını da eksi derecelere kadar düşürdü.

Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Perpa Ticaret Merkezi önünde bulunan termometre hava sıcaklığını sıfırın altında 4, Başakşehir'deki termometre sıfırın altında 5, Zeytinburnu Sahil Kennedy Caddesi üzerindeki termometre ise - 9 derece gösterdi.

KÖPRÜLERDE SARKITLAR OLUŞTU

Soğuk hava nedeniyle bazı köprü altlarında sarkıtlar oluştu.

TUZLAMA ÇALIŞMASI YAPILDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, buzlanma tehlikesine karşı gece boyunca yollarda tuzlama çalışmalarını sürdürdü; ana arterlerdeki dijital levhalarla da sürücüleri buzlanma tehlikesine karşı uyardı.

İDO 2 SEFERİNİ İPTAL ETTİ

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), resmi internet sitesinden, bugün yapılması planlanan 2 seferini olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal ettiğini duyurdu. İptal edilen seferler şöyle: 07.00 Yenikapı - Bandırma Hızlı Feribot seferi / 07.30 Bandırma - Yenikapı - Bostancı Deniz Otobüsü seferi.

THY KARŞILIKLI 54 SEFERİNİ İPTAL ETTİ

Türk Hava Yolları (THY), yurt genelindeki olumsuz hava koşulları nedeniyle iç ve dış hatlarda bugün yapılacak 54 karşılıklı seferini iptal etti.

THY'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Meteorolojik raporlar ışığında, beklenen olumsuz hava durumunun Türk Hava Yolları uçuşlarını aksatma olasılığına karşın gerekli tedbirler alınmaktadır. Yolcularımız seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durum www.thy.com adresine veya 444 0 849 numaralı çağrı merkezimizden öğrenmelerini rica ederiz."

İPTAL EDİLEN SEFERLER

İç hatlarda Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı'ndan Ankara, Konya, Kayseri, Adana, Denizli, Elazığ, Malatya, Erzincan, Mardin, Gazipaşa, İzmir, Elazığ ile Nevşehir'e; Dış hatlarda Atatürk Havalimanı'ndan Brüksel, Tiflis, Budapeşte, Selanik, Priştine, Üsküp, Aşkabat'a yapılacak karşılıklı 54 seferin iptal olduğu belirtildi.

Ayrıca Tel Aviv'den İstanbul'a 2 sefer ile Paris, Viyana çıkışlı İstanbul seferlerinin de yapılamayacağı duyuruldu.

KAR TİMİ TEYAKKUZDA

Bu arada Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne (DHMİ) bağlı Atatürk Havalimanı "kar timi", kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle pistlerin buzlanmaması için gece boyunca çalışma yaptı.

Öte yandan havalimanındaki uçaklara da alkol ve glikoz karışımı sıvıyla yapılan "Anti-Icing" işlemi uygulandı. Uçaklar kanatlar ve gövde üzerindeki gizli buzlanmaya karşı, "Anti-Icing" işlemiyle buz çözücü özel sıvılarla yıkandı.

İZMİR'DE 51 YILIN REKORU

İzmir'de, 51 yıl aradan sonra termometreler sıfırın altında 7 dereceyi gösterdi. Hava sıcaklığı son olarak 18 Ocak 1964 tarihinde Güzelyalı'da sıfırın altında 6.4 derece ölçülmüştü.

İzmir'de tam 51 yıl sonra ilk kez hava sıcaklığı sıfırın altında 7 dereceyi gösterdi. Yurt genelinde etkisini giderek arttıran soğuk hava İzmir'de de son yıllarda görülen en soğuk kış mevsiminin görülmesine neden oldu. En son 18 Ocak 1964 tarihinde Güzelyalı'da hava sıcaklığı eksi 6.4 derece ölçülürken, bugün gece saatlerine hava sıcaklığı Konak Meydanı'nda sıfırın altında 6, Güzelyalı Semti'nde ise yine sıfırın altında 5 derece oldu.

Son yıllarda en soğuk hava kütlelerinden birinin etkisi altına giren kentte, sıcaklıklar sıfırın altında olmak üzere; Bornova, Bua ve Bayraklı'da 5, Güzelbahçe'de 6, Gaziemir ve Karabağlar'da 7 derece olarak ölçüldü.

Soğuk hava nedeniyle caddeler boş kalırken, İzmir Fuarı 9 Eylül Kapısı girişinde bulunan 'Dünya 'Heykeli' buz tuttu. Karataş Semti'ndeki yapay şelale dondu, sarkıtlar oluştu. Bornova'da taksici 36 yaşındaki Volkan Öztürk, "Hava iyice soğudu, şu an termometre -5 dereceyi gösteriyor. İzmir sıcakkanlı insanların yaşadığı bir şehir. Biz bu soğuklara alışkın değiliz" dedi.

Meteorolojiden yapılan açıklamada soğuk havanın hafta sonuna kadar süreceği belirtildi.


SERTAVUL GEÇİDİ KAPANDI: İŞÇİLERE 16 SAAT SONRA ULAŞILDI

Mersin'in Mut ilçesinde bulunan Sertavul Geçidi, yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. Bölgede rüzgar enerji santrali inşaatında çalışan 17 işçinin kaldıkları barakadan ayrılamadıkları, şantiyede görevli 1 kişiden de haber alınamadığı bildirildi. İşçilere 16 saatlik çalışmanın ardından ulaşılabildi.

Mut ilçesinde etkili olan yoğun kar yağışı dün akşam saatlerinde ilçeyi Karaman'a bağlayan Sertavul Geçidi'ni kapattı. Rüzgar santrali inşaatında çalışan 17 işçi, geçidin kapanması nedeniyle şantiyeden ayrılamadıklarını belirtip yardım istedi. İşçiler ayrıca, Sertavul Yaylası'na gitmek üzere şantiyeden ayrılan arkadaşları Mahir Ayduran'dan da haber alamadıklarını söyledi.

Bunun üzerine harekete geçen AKUT ve Karayolları ekipleri, 16 saatlik bir çalışmanın ardından işçilere ulaşabildi. Ekipler ayrıca, otomobiliyle şantiyeden ayrılan ve yoğun kar nedeniyle mahsur kalan Mahir Ayduran'ı da bulup Sertavul Yaylası'na götürdü.

SAĞLIK DURUMLARI İYİ

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, şantiyede kalan 17 işçiyle sürekli iletişim halinde olduklarını belirterek, "Şantiyede bulunan işçilerin herhangi bir problemleri yok. Yeterli yiyecek ve içecekleri bulunuyor. Zaten o bölgede çalışmaları nedeniyle kendileri şantiyede kalıyorlardı. Sürekli telefonla irtibat halindeyiz. Sağlıkları da yerindedir. Karayolları ve AKUT ekipleri tarafından 16 saat aradan sonra kurtarılan Mahir Ayduran'ın da herhangi bir sıkıntısı da yok" diye konuştu.

Sertavul Geçidi'nin kapalı olması nedeniyle Karaman yönüne araç geçişine izin verilmiyor. Bunun üzerine sürücüler yol üğzerindeki petrol istasyonları ve dinlenme tesislerine girerek geçidin açılmasını beklemeye başladı. Karayolları ekiplerinin geçidi açmak için çalışmalarına aralıksız devam ettiği bildirildi.

7 OKUL TATİL EDİLDİ

Öte yandan Mut İlçesi'nde kar ve soğuk hava nedeniyle 7 mahalle okulu 1 gün süreyle tatil edildi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Gergin, ilçeye bağlı Ere Dağpazarı, Yalnızcabağ, Işıklar Şehit Bilal Konya, Diştaş 75'inci Yıl, Göksu, Bayır ve Köprübaşı Mahalleleri'nde bulunan ve taşımalı eğitim veren okullar kar ve soğuk hava nedeniyle 1 gün süreyle tatil edildiğini, bu okullarda 700 civarında öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi. (DHA)


OKULLAR NERELERDE TATİL?

Erzincan Valiliği,  devam eden kar yağışı nedeniyle il merkezi ile ilçelerde ilk, orta ve lise dereceli resmi ve özel okullarda eğitim ve öğretime bir gün daha ara verildiğini açıkladı.
Elazığ Valiliği, il genelinde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bugün ara verdi.
Malatya'da yoğun kar yağışı nedeniyle il igenelinde okulların 2 gün tatil edildiği açıklandı.
Kütahya merkez ve bazı ilçelerde taşımalı eğitim veren ilk ve orta dereceli okullar ile birleştirilmiş sınıflı köy okullarında eğitime bir gün ara verildi.
Gümüşhane'de kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle il genelinde ilk ve orta dereceli okulların bir gün tatil edildiği bildirildi.
Rize'nin İkizdere, Kalkandere, Hemşin ve Güneysu ilçelerinde elverişsiz hava şartları nedeniyle okullar bir gün tatil edildi.
Bursa'da kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara verildi.
Çorum'da kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle taşımalı eğitim kapsamındaki öğrenciler için eğitime iki gün ara verildiği bildirildi.
Uşak'ta olumsuz hava koşulları nedeniyle okullar iki gün tatil edildi.
Şırnak'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle kent merkezi ve bağlı köylerde okullar 2 gün tatil edildi.
Isparta'da olumsuz hava koşulları nedeniyle il genelinde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime iki gün ara verildi.
Kayseri'de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verildiği bildirildi.
Giresun Milli Eğitim Müdürü Necati Akkurt, kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle bazı ilçelerde eğitime ara verildiğini bildirdi. Akkurt, gece yarısından sonra Giresun'da yoğun kar yağışı beklendiğini belirtti. Müdürlük olarak meteorolojiden aldıkları bilgi üzerine 8 Ocak Perşembe Giresun merkezde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime ara verilmesini uygun gördüklerini ifade eden Akkurt, Bulancak ilçesinde de tüm okulların aynı gün tatil edildiğini söyledi.
Tunceli'de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verildiği bildirildi.
Muş'ta, kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle eğitime bir gün ara verildi.
Hakkari'de ise iki gündür etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle kent merkezi ve bağlı köylerde eğitime 8 Ocak Perşembe ara verildiği duyuruldu.
Bitlis'in Hizan ilçesinde, kar yağışı ve hava koşulları nedeniyle eğitime 2 gün ara verildi
Ordu'da kar yağışı nedeniyle Ünye ve Fatsa ilçe merkezlerindeki okullar hariç diğer ilçelerin tamamında okulların tatil edildiği bildirildi.
Balıkesir'in 7 ilçesinde ilk ve orta dereceli okulların tamamı, 3 ilçede ise taşımalı sistemle eğitim verilen kurumlar bir gün tatil edildi.  İl Milli Eğitim Müdürlüğünün internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, olumsuz hava şartlarının devam etmesi nedeniyle Dursunbey, Kepsut, Sındırgı, Susurluk, Bigadiç, Havran ve Balya ilçelerindeki ilk ve orta dereceli okulların tamamında 8 Ocak Perşembe eğitime ara verildi. Merkez Karesi ve Altıeylül ile Manyas ilçelerinde ise taşımalı sistemle eğitim verilen kurumlarda öğrenci ve öğretmenler yarın izinli sayılacak.
Trabzon'da etkili kar yağışı nedeniyle eğitime bugün ara verildiği bildirildi.
Tokat'ın Sulusaray, Başçiftlik ve Almus ilçelerinde yoğun kar yağışı nedeniyle eğitime bugün ara verildi.

Kaynak: HÜRRİYET

ÖNCEKİ HABER

Sultanahmet saldırısında El-Kaide ve IŞİD şüphesi

SONRAKİ HABER

Hepimiz Metin’iz hepimiz Charlie’yiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...