08 Ocak 2015 03:49

TPIC işçileri: Verdikleri süre seçim oyalaması

31 Aralık 2014 itibariyle işlerine son verilen ve daha sonra yapılan eylemler nedeniyle sözleşmeleri asgari ücret üzerinden 6 ay uzatılan TPIC işçileri gelişmeleri gazetemize değerlendirdi.

Paylaş

Cumhur DAŞ
Batman

31 Aralık 2014 itibariyle işlerine son verilen ve daha sonra yapılan eylemler nedeniyle sözleşmeleri asgari ücret üzerinden 6 ay uzatılan TPIC işçileri gelişmeleri gazetemize değerlendirdi. 6 ay sonra seçimlerin biteceğine dikkat çeken işçiler, sözleşme uzatılmasını oyalama taktiği olarak değerlendirdi.

Batman’da sondaj kuyusunda çalışan Alican Beğde yıllardır soğuk sıcak, dağ bayır demeden çalıştıklarını ifade ederek, “Günde 12 saat mesaimiz oluyordu. Bugüne kadar Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladık. Ama şimdi petrol fiyatlarının düşmesi bahane edilerek bizi işten çıkartmak istiyorlar” dedi. TPAO ve TPIC yönetimleri arasında anlaşmazlık olduğunu kaydeden Beğde, “Aslında TPAO yeni bir şirket kurarak TPIC’i tasfiye etmek istiyor. Bunun faturasını da biz işçilere kesiyor. 3 ay önce bize sözleşmemizin uzatılacağı söylenmişti. Birçok arkadaşımız düzenli işi olduğu için çeşitli borçların altına girdi. Petrol fiyatları bu işin bahanesidir. Gelen tepkiler üzerine sözleşmemiz 6 ay uzatıldı. Ama bu da bir oyalamadır. 6 ay sonra bizi yine kapı önüne koyacaklarını bildiğimiz için şimdi alanlardayız. Kadrolu, güvenceli bir çalışma istiyoruz. Petro-İş Sendikası üyeliğimizin onaylanmasını istiyoruz” dedi.

‘6 AY SONRA SEÇİMLER BİTECEK’

Diyarbakır’da çalışan Sait Kılıç, 28 Aralık 2014 tarihinde altında hiçbir yetkilinin imzası olmadan kendilerine işten atma yazısı gönderildiğini belirterek, şöyle devam etti: “Ay sonu itibariyle işimize son verildiği söyleniyordu. Gerekçeleri ise petrol fiyatlarının düşmesi. Biz buna inanmıyoruz. 900 işçi aslında binlerce insan demek. Binlerce insanı mağdur ediyorlar. Asgari ücret üzerinden 6 aylık sözleşme yaptılar. Ama 6 ay sonra seçimler bitecek. Bu işin nereye varacağını biliyoruz.”

TPAO’nun yeni bir şirket kurmak istediğini söyleyen Diyarbakır’daki sondaj kuyusunun Vardiya Amiri Cumali Peker, “Benim de, birçok arkadaşımın da kredi borcu var. Bu ülkenin ekonomisine büyük katkı sağlarken şimdi bizim ekonomimizi alt üst ediyorlar. Faturayı yine bize ödetmek istiyorlar” dedi.

Diyarbakır’da çalışan Eşref Özeren daha önce TPIC’in kendilerine sözler verdiğini dile getirerek, “Biz güçlü bir şirketiz, işimiz devamlı olur, diyorlardı. Bu sözler işçileri cezbetti. Herkes borç yükünün altına girdi. Şirkette işçileri günde 12 saat çalıştırıyordu. Artık öyle bir hale geldik ki kardeşimize bile inanamıyoruz. Bu işe alımlar olmazsa ileride çok büyük acılar yaşarız. Aileler bile parçalanır” diye konuştu.

‘RANT KAVGASI’

Adıyaman’da çalışan Hüseyin Erdil yaşananların bir rant kavgası olduğunu ifade etti. “AKP burada da yapmak istediğini yapıyor. Bu da AKP’nin tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Yukarıda kendi aralarındaki kapışmayı bize ödetiyorlar. Bunlar koltuk, para, rant sevdalısıdır” diyen Erdil, ekmeklerine sahip çıkacaklarını bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Kozlu'da 8 can ders olmadı

SONRAKİ HABER

Bir gerçeğe gidiyoruz; Suruç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...